Premier League - Változatlan Liverpoollal, sokat erősödő üldözőkkel és ambíciózus feljutókkal indul az új szezon a Premier League-ben
Változatlan Liverpoollal, sokat erősödő üldözőkkel és ambíciózus feljutókkal indul az új szezon a Premier League-ben
Fotó: Europress/AFP

Változatlan Liverpoollal, sokat erősödő üldözőkkel és ambíciózus feljutókkal indul az új szezon a Premier League-ben

Nánási AntalNánási Antal
2020/09/12 11:05
Majd egy teljes évig húzódó, leállással tarkított szezont zárt le a Liverpool harminc éve várt bajnoki címe Angliában szűk ötven napja, a rövid szünetet és felkészülést követően pedig négy mérkőzéssel ma elkezdődik a Premier League 2020/2021-es kiírása. Az első forduló párosításai közül kiemelkedik a Bajnokok Csatájaként is aposztrofálható Liverpool-Leeds United összecsapás, amelyen az angol első- és másodosztály két legutóbbi bajnoka találkozik az Anfield Roadon.

Jürgen Klopp támadógépezete a mögöttünk hagyott idényben ellentmondást nem tűrően gázolt át a mezőnyön, szemernyi kétséget sem hagyva afelől, hogy a lehető legjobb helyre került a bajnoki trófea. Harmincévnyi böjtnek vetett véget ez a siker Liverpool vörös felében, ironikus módon azonban a világjárvány miatt egyelőre nem kerülhetett sor arra az ünnepre a városban, amelyet Klopp szavai szerint a csapat és a szurkolók egyaránt megérdemelnek. A Vörösök fölényét mutatja az is, hogy az Év Menedzserének választott német edző mellett az Év Játékosa (Jordan Henderson) valamint az Év Fiatal Játékosa (Trent Alexander-Arnold) díj is az Anfield Roadra került. A bajnokságnak a címvédés céljával nekivágó ’Pool gólpasszkirály védője, Trent Alexander-Arnold is érzi a csapatra helyeződő nyomást, ugyanakkor nem feltétlenül szeretne törekedni az elmúlt szezon kiemelkedő eredményeinek megismétlésére:

„Nem az számít, hogy a tavalyinál több pontot vagy gólt szerezzünk, sokkal fontosabb az, hogy csapatként tudjunk fejlődni. Az új idényre is át kell mentenünk azt a győztes mentalitást, amely ilyen magasságokba repített bennünket.”

000_1V074P.jpgFotó: Europress/AFP

A kiemelkedő egyéni teljesítmények sorával büszkélkedő Liverpool játékosai valóban csapategységüknek, a játékosok közötti nagyon erős kohéziónak köszönhetik az elért sikereket. Hogy a tempóból nem vehetnek vissza, azt jól mutatja az ellenfelek erősödése, melyek közül kiemelkedik a Chelsea nagybevásárlása. Azzal, hogy a londoni kékek megszerezték Timo Wernert, Hakim Ziyech-t, Ben Chillwellt, Thiago Silva-t és Kai Havertz-et is, egyértelműen jelezték a riválisok felé, hogy megcélozzák a bajnoki címet. A Chelsea-n kívül továbbra is a Manchester City lehet a Liverpool fő ellenlábasa, de zárkózhat ehhez a hármashoz a Solskjaerral, és a bajnoki dobogóval talán nyugalomra lelő Manchester United, a két megszerzett trófeával Arteta előléptetését elérő Arsenal, valamint a Tottenham, amelynek élén José Mourinho az általában sikereket hozó második idényét kezdi meg.

Indul a harc a Liverpool trónjáért | Eurosport

A szokásosnál rövidebb pihenő után szombaton megkezdődik az angol labdarúgó-bajnokság 2020/21-es idénye, amelyben az FC Liverpool célja, hogy 1984 óta először megvédje címét. Jürgen Klopp együttese a koronavírus-járvány miatt maratonira nyúlt előző idényben utcahosszal, 18 pontos előnnyel szerezte meg 30 év után a klub 19.

A legtöbb nyomás azonban a címvédőre fog hárulni, hiszen az aktuális bajnok legyőzése minden egyes ellenfél számára extra motivációt jelent. Így látja ezt TAA is, akinek elmondása szerint saját játékában is fejlődnie, változnia kell, a szezon második felében ugyanis (és legfőképpen a leállás utáni utolsó kilenc fordulóban) sokkal felkészültebb védőkkel találta szemben magát felfutásai alkalmával:

„A bajnokság utolsó negyedében egyre nehezebben találtam meg a rést a védőfalakon, úgy éreztem, mindig állítottak rám egy külön embert, amihez korábban nem voltam szokva. Persze az is igaz, hogy azért kaptam külön őrizetet egy-egy mérkőzésen, mert veszélyt jelentek a védelmekre, ez pedig jó érzéssel tölt el. Minden egyes szezonban fejlődnöm kell, és a magam részéről ezt idén is szeretném folytatni.”

A szombaton az Anfielden, továbbra is zárt kapuk mögötti lebonyolítással vizitáló Leeds United is véget vetett egy komolyabb böjtnek, hiszen tizenhat, a klub szurkolóinak szempontjából kínkeserves évet követően léphetnek ismét pályára a legmagasabb osztályban. A korábbi Bajnokok Ligája-elődöntős klub hívei ráadásul abból a szempontból is örülhetnek, hogy a sikerkovács edző, Marcelo Bielsa bejelentette, sikerült megállapodnia az új szerződéséről, és a Premier League-ben is ő vezeti majd a fehér mezeseket. Az argentin menedzser, miközben kellően körbeudvarolta a szombati vendéglátót, kifejtette, csapata készen áll a Premier League-re:

„A Liverpool a világ egyik legjobb csapata, remek játékosokkal és egy hozzájuk passzoló rendszerrel. Nehéz szimulálni azokat a helyzeteket, amelyek elé a Premier League állíthat bennünket, én azonban biztos vagyok benne, hogy mi készen állunk a feladatra, a pályán pedig mindenre fény derül.”

000_1WJ6OO.jpgFotó: Europress/AFP

A La Liga (Athletic Bilbao) és Ligue-1 (Olimpique Marseille) után a harmadik topligában bemutatkozó Bielsa hozzátette, csapatának talán az okozhat gondot, hogy a Premier League-ben nem feltétlenül alkalmazhatja ugyanazt a a játékrendszert, mint amit az elmúlt két évben a Championshipben játszott.

„Ez valóban jelenthet nehézséget, de meg kell próbálnunk továbbra is a számunkra leginkább megfelelő rendszerben felállni.”

Sky Sports

Hozzászólások