Premier League - A 2014-es vb sztárja Angliában próbál új lendületet lehelni pályafutásába 
A 2014-es vb sztárja Angliában próbál új lendületet lehelni pályafutásába
Fotó: Europress/AFP

A 2014-es vb sztárja Angliában próbál új lendületet lehelni pályafutásába 

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/09/08 13:31

James Rodríguez a 2014-es foci-vb-n Puskás-díjat érő góljával hívta fel magára a figyelmet. Pályafutása trófeákban eredményes, de saját formáját tekintve jelentősen elakadt. A Premier League-ben régi-új edzője, Carlo Ancelotti irányítása alatt próbál meg új lendületet venni.

A 2014-es labdarúgó világbajnokság egyik legkellemesebb meglepetését okozta Kolumbia, a csapaton belül is kiemelkedett James Rodríguez, aki a torna és az egész szezon legszebb gólját rúgta Uruguay ellen a nyolcaddöntőben, valamint az Aranycipőt is bezsebelte. Remek monacói szezonját koronázta meg a vb, nem csoda, hogy a Real Madrid mélyen a zsebébe nyúlt, hogy megszerezze a jövő szupersztárjának kikiáltott akkor 23 éves támadót.

James szerződtetésében nemcsak tehetsége, hanem eladhatósága is nagy szerepet játszott. A Dél-Amerikában különösen népszerű játékos rögtön meg is kapta a legendás 10-es mezt, és tényleg a jövő nagy sztárjaként kezelték. Első madridi szezonjában nem is okozott csalódást, Carlo Ancelotti irányításával 13 gólt és ugyanennyi gólpasszt jegyzett 29 mérkőzésen, és a La Liga év csapatába is beválasztották.

Sérülések is hátráltatták madridi pályafutását, de úgy igazán Zinedine Zidane kinevezése után romlott a helyzete. Miközben a Realnak egyre jobban ment, ezzel párhuzamosan James szerepe folyamatosan csökkent a csapaton belül. A kolumbiai játékos nem tudta kamatoztatni tehetségét, és ő maga sem volt elégedett azzal a játékidővel, amit kapott, hiába lett kétszeres BL-győztes. A mentőövet Ancelotti nyújtotta, aki 2017-ben a Bayern Münchenbe csábította a támadót, két évig kölcsönben játszott a bajoroknál. A Bayern vezetői James bejelentését követően arról beszéltek, a klub közösségi média felületein egy nap alatt megsokszorozódott a követők száma, ahogyan a mezeladást is növelte a sztárjátékos érkezése.

Madridi karrierjéhez hasonlóan, a Bayernnél szintén első szezonja sikerült jobban. Azt követően is remekül teljesített, hogy Ancelottit menesztették, és az idény hátralévő részére Jupp Heynckes vette át a csapat irányítását. James mindkét trénerről elismerően nyilatkozott, Ancelotti és Heynckes is tökéletesen beszéltek spanyolul, így megtalálták a közös hangot a támadóval, és ügyesen használták ki a kolumbiai kreativitását. A következő szezonban azonban Niko Kovac rendszerében már kevésbé találta helyét, a két év kölcsön lejárta után nem akart Münchenben maradni. James nem igazán érezte jól magát a bajoroknál, egyesek szerint a hűvösebb német klímával és az eltérő kultúrával sem tudott megbarátkozni.

Ancelott-James.jpgFotó: Europress/AFP

Visszatért Madridba, ahol Zidane alatt ismételten nem termett számára babér, gyakorlatilag alig jutott szerephez, mindössze nyolc bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Egyértelművé vált, Jamesnek klubot kell váltania, ha a cserepadról beszállás helyett kulcsjátékos szeretne lenni.

Hétfőn érkezett a bejelentés, az Everton szerződtette a támadót, aki immáron harmadszor játszhat Carlo Ancelotti kezei alatt. A liverpooli együttes sajtóhírek szerint 20 millió font körüli összeget fizetett a Real Madridnak. James a Premier League-ben támadhat fel, ez már az ötödik európai topbajnokság lesz, ahol bemutatkozik. Nagyban nehezíti a helyzetét, hogy az elmúlt szezonban alig kapott lehetőséget, mérkőzéshiánya komoly hátrányt jelenthet számára a világ legerősebb bajnokságában.

Carlo Ancelotti nagyon kedveli a kolumbiai játékát, Madridban és Münchenben már sikeresen dolgoztak együtt. Az olasz mester ismeri a támadót, nagyon jól tudja, miként lehet kihozni a legjobbat belőle, ahogyan az Everton mostani játékstílusa szintén passzolhat Jameshez.

A 29 éves középpályás sem titkolja, hogy elsősorban Carlo Ancelotti miatt igazolt Liverpoolba.

„Azért jöttem ide, hogy fejlődjek, hogy jobb játékos legyek. Valamint azért, hogy segítsek a csapatnak nyerni, hogy szép, szórakoztató futballt játsszunk. Meg vagyok győződve arról, hogy Carlóval és technikai stábjával nagy dolgokat érhetünk el, a legnagyobb ok, amiért ideigazoltam, az Carlo Ancelotti jelenléte.”- mutatkozott be James az Everton honlapján.

James Rodríguez trófeákból alaposan betermelt az elmúlt években: többek között két spanyol és német bajnoki cím mellett kétszeres Bajnokok Ligája-győztesnek mondhatja magát. Komoly követőbázissal rendelkezik, az egyik legnépszerűbb, leginkább eladható játékos, különösen Dél-Amerikában. Ugyanakkor a győzelmek megszerzésében gyakran csak mellékszerepet játszott, és nem jutott el arra a szintre, melyre tehetsége predesztinálja. Az Evertonnál Ancelotti vezetésével most nem egy sztáregyesületnél kell boldogulnia, hanem egy középmezőnyben tanyázó klubnál kellene vezéregyéniséggé válnia. Miként az is érdekes kérdés, mire megy az Ancelottival komoly terveket szövögető Everton, akik egy igazi világsztárral kiegészülve próbálnak előre lépni a Premier League-ben.

Hozzászólások