Premier League - A Premier League támogatásával indulhat újra a teljes angol foci
A Premier League támogatásával indulhat újra a teljes angol foci
Fotó: Europress/AFP

A Premier League támogatásával indulhat újra a teljes angol foci

Minich RékaMinich Réka
2020/10/03 14:38
A Premier League pénzügyi segélyalapot hozott létre, amivel az Angliában és Wales-ben működő több, mint ezer csapatot támogatná. Ezzel tennék lehetővé, hogy a kisebb és a koronavírus okozta járvány által jobban érintett klubok is fel tudjanak készülni a következő időszak kihívásaira, valamint előkészítenék azt is, hogy a szurkolók visszatérhessenek a stadionokba.

A két országban több, mint 65 liga van jelenleg is, amik csapatai kaphatnak a pénzből. Az alapvető cél, hogy a pályákat és stadionokat biztonságosabbá tegyék, ezzel pedig lehetőség nyíljon a szurkolók visszatérésére is. A korábbi tervekkel ellentétben októberben még biztos zárt kapusak lesznek a meccsek, hiszen a szigetországban jelenleg is növekszik a koronavírusos megbetegedések száma.

A Matchday Support Fund az alsőbb ligás csapatokra fókuszál, az alábbi lehetőségekkel:
1090 ösztöndíj, összesen több, mint 5,5 millió font értékben
913 ösztöndíj a National League csapatainak1
65 ösztöndíj a női ligák résztvevőinek
12 ösztöndíj pedig a walesi Premier League klubjainak

A Premier League vezetője Richard Masters így nyilatkozott:

"Jó azt látni, hogy a kezdeményezésünkkel ennyi csapatnak tudtunk segíteni, hogy a 2020/21-es idényt el tudjuk kezdeni. Örülök, hogy ilyen széles együttműködést sikerült kiépítenünk, ezzel a férfi és női csapatokat is tudjuk támogatni, hogy biztonságosabbá tegyék a stadionjaikat."

A kormány felülvizsgálja a szurkolók visszatérésének tervét a mérkőzésekre | Eurosport

A brit kormány bejelentette, hogy felülvizsgálja a sporteseményekkel kapcsolatos nézőszámokat, így kétségessé váltak a labdarúgó Premier League tervei. Boris Johnson brit miniszterelnök szerdán kiemelte, a szeptemberi sporteseményeken maximum ezer néző lehet, ezt a létszámot a hónap során folyamatosan vizsgálniuk kell, miként azzal párhuzamosan a jövőre vonatkozóan azt is, hogy október elsejétől visszaengedhetik-e a stadionokba a közönséget.

Az előző hónapokban néhány próbaeseményt már megrendeztek, de a Boris Johnson vezette kormány az epidemiológiai helyzet miatt októberben sem engedhette meg, hogy nézők előtt játszhassanak a stadionokban. Politikusok és hírességek nyílt levelet küldtek a sportért felelős államtitkárnak, Oliver Dowdennek, amiben az alacsonyabb ligás csapatokat érintő súlyos gondokról írtak. Szerdán a sportminiszter Nigel Huddleston is kiemelte, hogy ezeknek a kluboknak a túlélése függhet a Premier League anyagi segítségén. 

Az alacsonyabb osztályokban szereplő klubokat pénzügyileg komolyan megviseli, hogy nem lehetnek nézők a mérkőzéseken, valamint akár az is elképzelhető, hogy az összes éves bérlet árát vissza kell fizetniük a drukkereknek. Ez az összeg akár a kétszázmillió fontot is elérheti. A League One (harmadosztály) csapatai közül korábban hatan is úgy nyilatkoztak, nem biztosak benne, hogy az idény végéig kihúzzák, ha a nézők nem térhetnek vissza a lelátókra.

Nézők nélkül nincs bevétel: támogatás nélkül csődbe juthatnak a kisebb csapatok | Eurosport

Továbbra sem engednek be nézőket a mérkőzésekre, ez pedig egyre komolyabb bajba sodorja az alacsonyabb osztályú csapatokat Angliában. Van, aki az államtól várna segítséget, Frank Lampard szerint a nagyoknak kellene támogatniuk a kisebbeket, a Chelsea vezetőedzőjével azonban nem minden menedzser ért egyet. A koronavírus-járvány miatt egyre rosszabb helyzetbe kerülnek a kisebb csapatok Angliában.

A Premier League csapatok vezetőedzői közül korábban Frank Lamprad és Jürgen Klopp is sürgette a döntéshozókat, hogy támogassák a kisebbeket is.

SkySports 

Hozzászólások