Premier League - Karrierje legfontosabb döntése előtt áll az Arsenal gaboni klasszisa
Karrierje legfontosabb döntése előtt áll az Arsenal gaboni klasszisa
Fotó: Europress/AFP

Karrierje legfontosabb döntése előtt áll az Arsenal gaboni klasszisa

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/15 19:45
Pierre-Emerick Aubameyang sokatmondó nyilatkozatot adott a hétvégén, amelyben félreérthetetlenül utalt arra, hogy a végéhez közeledik az arsenalos pályafutása. A gaboni támadó szerződése 2021-ben lejár, és ha nem sikerül megállapodni a hosszabbításról, a klubnak még ezen a nyáron értékesítenie kell egyik legnagyobb értékét, különben ingyen távozhat a kiváló támadó.

"Mostanság nem kaptam szerződéshosszabbítási ajánlatot" - mondta a támadó a Telefootnak adott interjúban. "Váltottunk pár szót a klubbal, de ennek már néhány hónapja. Nagyon jól tudják, hogy miért nem történt ezidáig semmi. Náluk van a kulcs. Rajtuk múlik, hogy elvégzik-e a szükséges munkát, ami után meglátjuk, merre tovább. Fordulóponthoz ért a karrierem, és nagyon őszinte leszek mindenkivel, nehéz döntés lesz. Még nem határoztam, de ez lehet a pályafutásom legfontosabb döntése" - magyarázta Aubameyang.

Mire véget ér a mostani szezon, csupán 10 hónap marad hátra Aubameyang 2018 januárjában kötött szerződéséből, vagyis nincs irigylésre méltó helyzetben az Arsenal. Három lehetőség maradt: teljesítik Aubameyang elvárásait és szerződést hosszabbítanak; nyáron megpróbálják értékesíteni; vagy megtartják 2021-re és hagyják, hogy szabadon igazolható játékosként tesztelje a piacot. Ezek közül az első lenne a legkedvezőbb az Arsenal számára, csakhogy ehhez már nem elég teljesíteni a gaboni sztár fizetési igényeit.

Az Arsenal edzője megnevezte legfontosabb játékosát, akit feltétlenül marasztalna Londonban | Eurosport

Mikel Arteta, az Arsenal vezetőedzője azt nyilatkozta frappánsan, hogy csapata támadójának, Pierre-Emerick Aubameyangnak nincs szüksége arra, hogy trófeákkal igazolja, milyen világklasszis ő - a bizonyíték erre pedig Harry Kane. Aubameyang ismét reflektorfénybe került, miután vasárnap két gólt szerzett az Everton elleni bajnokin.

Aubameyang a nyilatkozatában egyértelművé tette, hogy a karrierje mostani fázisában, képességei csúcsán olyan döntést kell meghoznia, amely címekben, kupagyőzelmekben megnyilvánuló eredményességgel kecsegtet. A kiváló támadó pár napon belül betölti a 31-et, tehát vélhetően ezen a nyáron - vagy legkésőbb 2021-ben - kínálkozik számára az utolsó lehetőség, hogy elkötelezze magát egy győztes projekt mellett. Ez akár az Arsenal is lehetne, viszont a vezetőségnek és Mikel Artetának is meg kell győznie a játékost, ami az idő rövidsége miatt nehéz feladat.

A gaboni játékosért volt érdeklődés a tél során, a Chelsea és a Barcelona is puhatolózott az Ágyúsoknál, a vezetőség által megszabott 50 millió fontos árat azonban sokallták. Ez a másik probléma: nehéz, talán lehetetlen feladat meggyőzni Aubameyangot az Arsenal-projektben rejlő potenciálról - főleg a rövid távú sikerességéről -, ugyanakkor a játékos eladása is sok kihívással jár. Manapság a klubok inkább fizetnek őrült összeget egy fiatal, nagy potenciállal rendelkező játékosért, mint egy rutinos klasszisért, aki elmúlt 30 éves.

Főleg, ha az a játékos egy év várakozás után ingyen is szerződtethető. Az Arsenal tárgyalási pozíciói tehát minden szempontból kedvezőtlenek.

Adott esetben az is előfordulhat, hogy már csak 10 Premier League-meccs erejéig láthatjuk Aubameyangot az Arsenal mezében, ezért érdemes elgondolkozni azon, milyen örökséget hagyhat maga mögött. Hogy emlékeznének rá az Arsenal szurkolói? Örökségét elsősorban a góljaiban kell mérni, abból pedig volt bőven, lenyűgöző ütemben termelte a találatokat. 2018 januárja óta 97 mérkőzésen 61-szer volt eredményes, ebből a Premier League-ben 75 meccs alatt 49 jött össze. Nála csak Mohamed Salah (50) szerzett több gólt ebben az időszakban.

aubameyang-lacazette-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Átlagban 0,66 gólt szerez mérkőzésenként, amivel jó pár Premier League-legendát is maga mögé utasít, például Robin van Persie-t (0,51), Didier Drogbát (0,41), Alan Shearert (0,59), Ruud van Nistelrooyt (0,63) és Wayne Rooney-t (0,42). A 123 perc/gól mutatója is bámulatos, a Premier League 1993 óta íródó történetében csak hárman: Thierry Henry, Harry Kane és Sergio Agüero rendelkezik jobb átlaggal. Aubameyang eredményessége annak fényében különösen lenyűgöző, hogy mindezt egy támadásban gyengén teljesítő csapatban érte el.

Az Ágyúsok a 2017/18-as szezonban az ötödik, a 2018/19-es idényben a hatodik helyen zártak, jelenleg pedig a kilencedik helyen állnak. Aubameyang tehát hiába szállította stabilan a gólokat, klubja eredményességén ez egyáltalán nem tükröződött, sőt, az Arsenal olyan messze került az elittől, amire nagyon régen nem volt példa. Ez alapján kevéssé lehetne hibáztatni, ha 31 évesen - pályafutása utolsó nagy szerződését megelőzően - egy több sikerrel kecsegtető klubot, mondjuk a Real Madridot vagy a Paris Saint-Germaint választaná.

Némileg hasonló helyzetben van, mint Van Persie volt 2012-ben, aki szintén egy évvel a szerződésének lejárta előtt távozott. A holland ekkor már csapatkapitány volt az Arsenalban, és egyénileg szintén pazar eredményeket ért el, utolsó Ágyús évében 57 meccsen 44-szer volt eredményes klub és válogatott meccseket is figyelembe véve. Van Persie távozását sok szurkoló azóta sem bocsátotta meg, az öröksége is megviselte, hogy épp a rivális Manchester Unitedhez szerződött. Vajon hasonló sors vár Aubameyangra is?

aubameyang-aguero-min.jpg Fotó: Europress/AFP

Ettől talán kevésbé kell tartani, mert legalább annyi különbség van a két játékos között, mint amennyi párhuzam. Ezek közül a legfontosabb, hogy Van Persie rengeteget köszönhetett a klubnak és edzőjének, amiért a sorozatos sérülései és a pályán kívüli problémás viselkedése ellenére töretlenül bíztak benne, és végül hozzásegítették, hogy a világ egyik legjobb támadója legyen. Ennek fényében könnyebb megérteni, miért élték meg akkor a szurkolók árulásként a döntését. Ilyen tekintetben Aubameyang teljesen más helyzetben van.

Játékosként nem tartozik az Arsenalnak. 28 éves korában igazolt az észak-londoni csapathoz, és az azóta eltelt években teljesítette mindazt, amiért szerződtették. Első teljes szezonjában aranycipős lett, és most is ott van a legjobb góllövők között. Az Arsenal egy csúcson lévő támadót szerződtetett, akitől gólokat várt, és ezt meg is kapta ipari mennyiségben. Az már nem Aubameyang hibája, hogy az egyéni eredményességét nem sikerült csapatszinten is kihasználni, inkább a vezetőséget és az edzőt (Unai Emeryt) terheli a felelősség ezen a téren.

Aubameyang a pályán kívül is remek nagykövete volt a klubnak. Ha eleinte voltak is kétségek a hozzáállásával kapcsolatban, azokat gyorsan semlegesítette, kiváló fizikai állapotba hozta magát, alig kellett meccset kihagynia, és a társak is nagyon szeretik, nem véletlenül választották őt csapatkapitánynak. Amennyiben nem sikerül megállapodni a szerződéséről, az örökségével kapcsolatban kétségkívül lesz hiányérzet, ám inkább a kihagyott lehetőség, mintsem a játékos döntése vagy teljesítménye miatt.

Elvégre ő mindent megtett annak érdekében, hogy a klub ismét topszinten teljesítsen. Az a pech, hogy sem a körülötte lévő csapat, sem a vezetőség nem nőtt fel az ő szintjére.

via goal.com

Hozzászólások