Premier League - Hiába a speciális szabályok, Guardiola félti a sorozatterheléstől a játékosokat
Hiába a speciális szabályok, Guardiola félti a sorozatterheléstől a játékosokat
Fotó: Europress/AFP

Hiába a speciális szabályok, Guardiola félti a sorozatterheléstől a játékosokat

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/17 13:25
Szerdán Angliában is visszatér a topfutball, ráadásul már az első napon komoly rangadót rendeznek, a Manchester City hazai pályán fogadja az Arsenalt. Pep Guardiola a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, aggódik a játékosok erőnléti állapota miatt, szerinte az extra cserék és a rotáció ellenére is fennáll a sérülésveszély a hirtelen jött sorozatterhelés miatt.

A Manchester City nem csak a bajnokságban érdekelt, de ebben az idényben még az FA-kupa negyeddöntőjében is pályára lép a Newcastle ellen. Ez azt jelenti, hogy a következő öt és fél hetes periódusban 11-12 találkozót kell lejátszania a PL-címvédőnek, és lesz egy olyan szakasz, amely során 12 napon belül négyszer is pályára lépnek Sergio Agüeróék. Papíron Guardiola rendelkezik az egyik legmélyebb kerettel az angol élvonalban, így viszonylag kényelmes helyzetben van, hiszen különösebb kockázat nélkül pihenőt adhat akár a kulcsembereinek is.

Guardiola szerint nehéz feladat vár az Arsenal leendő vezetőedzőjére | Eurosport

Már Unai Emery alaposan megkésett kirúgását megelőzően is élénk vita folyt arról, ki lenne az ideális szakember az Arsenal irányítására. Mikel Arteta neve többször is megjelent ezekben a diskurzusokban, sőt, a klub vezetősége is elgondolkozott a kinevezésén 2018 nyarán. Most, hogy ismét ő az egyik első számú jelölt, Pep Guardiola is elmondta a véleményét.

Ettől függetlenül tart az előttük álló időszaktól. "Azt gondolom, egy meccsre készen állunk, arra viszont nem, hogy utána három nappal, majd azt követően néggyel ismét a pályán legyünk. És ez nem csak a ManCityre, de az összes többi csapatra is igaz" - mondta az edző. "Ezért kell sokat rotálnunk, és minden játékost bevetni. Azok, akiknek alapból jobb az erőnlétük, többek bírnak. Három hét nyaralás után lehet meccset játszani, most viszont két hónap szünet volt, ennyi időt töltöttünk a kanapén, miközben nem sokat csináltunk."

"Ezért gondolom, hogy a játékosok nem egészen fittek. Azonban muszáj újra játszanunk, hogy befejezzük a szezont, ezzel is a lehető legkisebbre csökkentve a klubokat ért gazdasági károkat."

Guardiola szerint a helyzetnek azok a fiatal játékosok lehetnek a nyertesei, akiket normál esetben nem vettek volna számításba a felnőtteknél, a következő hetekben azonban lehetőséghez juthatnak. A sérülésektől viszont a játékosok pihentetése és a mérkőzésenként engedélyezett öt csere ellenére is tart, főleg azon futballisták esetében, akik már a szünetet megelőzően problémákkal küzdöttek. Leroy Sané és Aymeric Laporte egyaránt térdszalag-szakadásból tért vissza, így rájuk még jobban oda kell figyelnie az edzőnek.

Van, amiben máris látványosan előrelépett új vezetőedzőjével az Arsenal | Eurosport

Nagyon korai lenne ítéletet mondani Mikel Arteta munkájáról, hiszen a rutintalan vezetőedző még csak pár hete dolgozik az Arsenalnál. Azt azonban már most megállapíthatjuk, hogy a csapat játéka megváltozott, amióta ő irányítja a csapatot, ráadásul az irány még csak rossznak sem tűnik. Azzal együtt, hogy bőven van még javítanivaló a csapat játékán.

"Igen" - felelte arra a kérdésre, tervezi-e kihasználni az öt cserelehetőséget. "Szerintem nekünk most arra kell figyelnünk, hogy megvédjük a játékosokat a sérülésektől. Amennyire csak lehetséges, el kell kerülnünk, hogy a sérülésveszély határán legyenek. Nekem az az érzésem, hogy még így is sok sérülés lesz. Hogy ebből a nagyobb csapatok profitálnak-e, azt nem tudnám megmondani. Németországban hat, Spanyolországban öt hét állt a rendelkezésre felkészülés gyanánt, közel kétszer annyi, mint nekünk. Teljesen más a helyzet."

Guardiola szerint a sérülésveszéllyel azért is kénytelenek előre számolni, mert a szokásos regenerációs módszerek - például a jeges fürdők - most nem állnak a csapatok rendelkezésére.

A szerdai összecsapásnak külön pikantériát adhat, hogy Guardiola először találkozik vezetőedzőként korábbi másodedzőjével, az Arsenalt irányító Mikel Artetával. Hosszas várakozás után decemberben jelentették be, hogy az Ágyúsoknál korábban játékosként és csapatkapitányként is szolgáló Arteta veszi át a megüresedett edzői széket, és Guardiola nyilatkozata alapján a két szakember között azóta is baráti a viszony. "Nemrég váltottunk üzenetet. Megbeszéltük, hogy ha a távolságtartási szabályok lehetővé teszik, meccs után megiszunk egy pohár bort".

via Telegraph

Hozzászólások