Premier League - Szerelem a COVID idején (is): a Guardiola-Bielsa kapcsolat
Szerelem a COVID idején (is): a Guardiola-Bielsa kapcsolat
Fotó: Europress/AFP

Szerelem a COVID idején (is): a Guardiola-Bielsa kapcsolat

Berekalli BenceBerekalli Bence
2020/11/30 09:35
Sokan és sokféleképpen látják és láttatják ma a futballt: vannak, akiknek nem kell a labda; vannak, akiknek mindenáron kell; vannak, akik az ellenfél játékának elrontását és az eredményességet tekintik elsődleges célnak, és vannak, akik támadnak és kezdeményeznek 90 percen át, sokszor elfelejtve a tétet, az eredményt, megpróbálva emlékeztetni mindenkit arra, hogy a futball mégiscsak egy játék. Utóbbiak közé tartozik Pep Guardiola, a Manchester City edzője is, aki a néhai Johan Cruyff mellett egy eredményekben közel sem dúskáló argentin mestert tart példaképének. De hogyan alakult ki a kölcsönös tisztelet és megbecsülés a spanyol mester és Marcelo Bielsa között?

2006 október, Madrid. Pep Guardiola 5 évvel azután, hogy elhagyta a Barcelonát, befejezte a spanyol edzőképző tanfolyamot. A balul sikerült római és bresciai kaland, valamint két katari év után anyagi gondjai nem voltak, és éppen azon gondolkozott, hogy hol legyen edző. Úgy érezte azonban, hogy a tudása még nem teljes, még hiányzik valaki vagy valami, hogy a futballról alkotott képe teljes legyen.

000_Par2048783.jpgFotó: Europress/AFP

Ezzel párhuzamosan Marcelo Bielsának immáron két éve nem volt csapata, és egyáltalán nem volt biztos, hogy valaha is lesz. Miután 2004-ben otthagyta az argentin válogatottat – utolsó évében egy Copa America ezüst és egy olimpiai arany a mérleg -, három hónapra beköltözött egy kolostorba, ahol nem volt se tévé, te telefon. 

„Minden könyvet elolvastam, amit akartam, és amikor elkezdtem magamhoz beszélni és válaszoltam is magamnak, úgy éreztem, itt az idő távozni” 

– meséli az argentin mester erről a korszakról, aki ezt követően is igyekezett távolságot tartani a világtól: egy Maximo Paz nevű kisváros melletti ranchen lévő villájában tengette a mindennapjait.

„Ha edző akarsz lenni, találkoznod kell ezzel az emberrel”

A fenti mondat Gabriel Batistutának, a 90-es évek egyik világklasszis csatárának száját hagyták el, akivel Guardiola a katari évek alatt játszott együtt. Batigol szavai élénken csengtek a spanyol mester fülében, amikor filmrendező barátjával, David Truebával tette meg a majd’ 300 kilométeres utat Bielsa villájáig. 

000_APP2002052304915.jpgFotó: Europress/AFP

Az „El Loco” becenévre hallgató Bielsa egy hagyományos argentin étellel, az asadóval várta vendégeit, és az első órában csak filmekről beszélt Guardiolával. Aztán Trueba Guardiolához fordult: „Ugye nem azért tettük meg ezt az utat, hogy a filmekről beszélgessetek?” 

Ez volt Trueba egyik utolsó mondata aznap este – utána már csak eszközként használta a két edző: volt, hogy a számítógépet kellett kezelnie, de volt olyan is, hogy követő emberfogással kellett egy széket őriznie. „Egyszerűen csak elkezdtek beszélgetni a futballról, és nem tudták abbahagyni” – mondta a rendező.

A beszélgetés 14 teljes órán át tartott. Búcsúzáskor Bielsa azt kérdezte: 

„Pep, aki annyi mindent tud a futball árnyoldalairól és becstelenségéről, mint te, az miért akar visszatérni ebbe a közegbe? Ennyire szereted a vér ízét?”

Guardiola nem késett sokat a válasszal: „Élni sem tudok nélküle.” 

E találkozó előtt az argentin „turné” keretében Guardiola felkereste a legendás Luis Cesar Menottit, a „Soványt”, aki 1978-ban világbajnokságot nyert az argentin válogatottal. Menotti később azt mondta: „Pep nem azért jött hozzánk, hogy tőlünk tanulja meg, hogy hogyan mennek a dolgok a futballban. Tudta ő azt már pontosan.”

Találkozás a csúcson

5 évvel később, 2011 őszén Guardiola már a világverő Barcelona edzője, amely futballromantikusok millióit szegezte a képernyők elé: már-már extrém labdabirtoklásra és letámadásra épülő, a totális futball minden elemét megvalósító játékot mutatott a katalán egylet, soraiban Xavival, Iniestával, és természetesen Messivel. 

Bielsa mindeközben 2011 nyarától az Athletic Bilbao edzője, és hogy mekkora hatással volt Baszkföld büszkeségére, arról a sokat látott Aritz Aduriz mesélt egy interjúban: „Rengeteget követel, ezzel pedig a lehető legjobb teljesítményre sarkallja az embert. Az edzéseken is minden pillanatban koncentrálni kell, minden érintésnek, minden lövésnek jelentősége van. Azzal, hogy minden apró részletet kielemez a meccseken és utána ennek megfelelően ad instrukciókat, rengeteget segít a fejlődésben.”

2011 novemberében a régi San Mamesben találkoztak először. Szakadt az eső, a játék azonban brilliáns és elsöprő volt. A Bilbao kétszer vezetett, a Barcelona mindkétszer egyenlíteni tudott.

Guardiolának edzőként az utolsó barcelonai mérkőzése a Bilbao elleni kupadöntő volt. Átérezve a pillanat nagyságát, a Barcelona álomszerű első 25 percet produkált, és végül 3-0-val behúzta a Guardiola-korszak utolsó kupáját.

Amikor az edző a Camp Nouban elbúcsúzott a csapattól és a közönségtől, kölcsönvette példaképe szavait, amiket Bielsa akkor mondott, amikor egy évvel korábban otthagyta a chilei válogatottat: „Az élet megadta nekem ezt az ajándékot.”

Amikor néhány évvel később Bielsát megkérdezték erről a kupadöntőről, azt mondta: „A mérkőzés után volt alkalmunk hosszabban beszélni Guardiolával. Megmutattam neki, hogy mivel készültünk ellenük, hogyan akartuk felépíteni a játékunkat, és hogy hol vannak a Barcelona lehetséges hibapontjai. Végighallgatott, majd azt mondta:

„Te jobban ismered a Barcelonát, mint én.”

Ez nagyon szépen hangzott, de semmit sem ért, mert berámoltak nekünk három gólt.”

000_Par6124317.jpgFotó: Europress/AFP

A nagy találkozás

„A futballról beszéltünk, és amit beszélünk, az alapján mindig azt kell gondolnom, hogy ő egy olyasvalaki, aki tényleg gondolkozik a futballról” – mondta Bielsa a 2020 őszén lejátszott Leeds-Manchester City mérkőzés előtt, amikor nyolc év után újra ellenfélként találkoztak. A találkozó végül 1-1-es döntetlennel ért véget.

„Ő egy hihetetlen személyiség. Nagyon különleges. Ez az én személyes véleményem, de nagyszerű dolog a Premier League számára, hogy a ligában edzősködik idén” – mondta Guardiola, akire korábbi tanítómestere, Johan Cruyff mellett bevallottan Bielsa gyakorolta a legnagyobb hatást. Miután az argentin mester 16 év után visszavezette a Leedset az első osztályba, a spanyol mester az elsők között volt, aki gratulált neki.

Mindketten az őszinte, sok mozgáson és labdabirtokláson alapuló támadófutball hívei, ugyanakkor azt eltérően valósítják meg: Bielsa csapatai általában nagy tempóban és nagyon rendezetten játszanak, amíg a spanyol mester edzette gárdák lassabban szövik támadásaikat a támadóharmadban, egészen addig, amíg megtalálják a rést a pajzson.

Amikor a Guardiola vezette Barcelonáról kérdezték, Bielsa így válaszolt: „A legfontosabb emlékem arról a csapatról, hogy csírájában megpróbálták elfojtani mindennemű kibontakozásunkat a játékban. 

Bárki, aki abban a négy évben szembenézett azzal a Barcelonával, ugyanazt mondaná: nagy valószínűséggel minden idők legjobb csapata.”

A játékról alkotott felfogásuk egyezősége már a 14 évvel ezelőtti találkozáskor nyilvánvalóvá vált mindkettejük számára, Bielsa azonban őszintén elismeri, hogy amikor először beszéltek a legfontosabb alapelvekről és a különböző rendszerek sajátosságairól, nem gondolta volna, hogy az akkor újonc edző ennyire sikeres lesz.

„Hogyan is gondolhatta akkor bárki, hogy ekkora sikereket fog elérni? Ma pedig azt mondhatjuk, hogy egy intelligens fickó akkor megalkotta a világ legjobb csapatát.”

Hatások

Természetesen az a tény, hogy a jelenkor nagyszerű edzői közül sokan említik példaképükként az argentin mestert, nem jelenti azt, hogy ő napjaink legnagyobb hatású edzője, és természetesen nem a legjobb menedzser a világon. Az elmúlt 20-30 évben a futball rengeteget változott, trendek folyamatosan jönnek és mennek: annak idején Arsene Wenger forgatta fel a Premier Leaguet, aztán jött José Mourinho a Portóval, hogy aztán Guardiola Barcelonája megint valami újat mutasson; Zinedine Zidane sorozatban háromszor nyert BL-t a Reallal, és akkor Jürgen Klopp dortmundi, majd főleg liverpooli munkásságáról még nem is szóltunk.

Marcelo Bielsa talán abban unikum, hogy az ő metódusai, futballról alkotott gondolatai mind a mai napig egyedinek számítanak. Mindig máshogyan gondolkodik – épp ezért outsiderként őt nem az eredményei, hanem a futballra gyakorolt hatása minősíti. 

Természetesen nem lenne teljes a kép, ha az ellenoldalnak nem adnánk lehetőséget a megnyilvánulásra. Álljon hát itt zárszóként néhány gondolat kis hazánk futballjának egyik vezetőjétől Bielsával kapcsolatban:

goal.com    theathletic.co.uk

 Hozzászólások