Premier League - Nagy a gond a Manchester Citynél, Guardiola komoly kihívás előtt áll
Nagy a gond a Manchester Citynél, Guardiola komoly kihívás előtt áll
Fotó: Europress/AFP

Nagy a gond a Manchester Citynél, Guardiola komoly kihívás előtt áll

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/23 06:33
A napnál is világosabb, hogy valami nem stimmel a Manchester Cityvel a 2020/21-es szezonban. Pep Guardiola csapata november végén még mindig csak a Premier League középmezőnyében tengődik, a számok alapján pedig aggasztó tendencia kezd kibontakozni. Úgy is fogalmazhatnánk: a régi problémákat nem sikerült orvosolni, viszont ezzel párhuzamosan újak tűntek fel.

Először fordult elő a mostani szezonban a Manchester Cityvel, hogy egyetlen gólt sem szerzett egy bajnoki mérkőzésen, ki is kapott 2-0-ra a tabella élére ugró Tottenham Hotspurtől. Túlzás lenne azt állítani, hogy meglepetés okozott a manchesteriek meddő támadójátéka, hiszen már az előző fordulók során nem nagyon villogtak: öt forduló alatt csak öt gólt szerzett Guardiola csapata, és a fejlettebb statisztikák terén sem teljesített jobban. Egyértelmű, hogy a helyzeteket korábban futószalagon kialakító ManCity egyelőre tanácstalan a kapu előtt.

"Ebben benne van a félelemfaktor is" - jelentette ki a manchesteriek korábbi védője, Micah Richards. "Az elmúlt szezonokban a City támadósorában ott volt Leroy Sané, Sergio Agüero és Raheem Sterling, most viszont Ferran Torres, Riyad Mahrez és Gabriel Jesus játszik, akik - ha engem kérdeztek - nem rendelkeznek ugyanazzal a hatással. Topjátékosok, de pont az a kis extra hiányzik belőlük."

Szombaton az sem segítette a Cityt, hogy a mérkőzés a lehető legrosszabbul indult, Son Heung-Min találatával már az 5. percben vezetést szerzett a Spurs, aminél nehezebben lehetett volna mourinhósabb forgatókönyvet kitalálni. Ahogyan ment előre a mérkőzés, úgy lett egyre kétségbeesettebb a vendégcsapat, amiből jött az elkerülhetetlen védelmi hiba, amit a csereként beálló Giovani Lo Celso könyörtelenül kihasznált. Ugyan volt még hátra bő fél óra a mérkőzésből, ezzel érdemben véget is ért a találkozó.

Guardiola szerint jelenleg a Tottenham tekinthető a Liverpool legnagyobb kihívójának | Eurosport

A Tottenham 2-0-ra győzött szombaton a Manchester City ellen a Premier League 9. fordulójában. Pep Guardiola úgy véli, hogy a Spurs a PL megnyerésének egyik esélyese. A ManCity menedzsere úgy érzi, hogy ez lehet a legnyitottabb bajnokság Angliába érkezése óta. A City a 2-0-s vereségével a 11.

Főként az első gól okozhat álmatlan éjszakákat Guardiolának. Ederson a csapnivaló helyezkedésével lényegesen megkönnyebbítette a befejezést; Joao Cancelo elfelejtette lekövetni az ellenfél mozgását; Aymeric Laporte megkajálta Harry Kane elfutását, amire amúgy készülniük kellett volna, ráadásul Ruben Dias is hasonló irányba indult el. De ez csak a hab a tortán, a City védekezése valójában már korábban szétesett, a vérszegény letámadás tette lehetővé, hogy Tanguy Ndombelének ennyi ideje legyen a passz végrehajtására.

Rodri helyezkedése és határozatlansága különösen feltűnő volt ebben a helyzetben, és nem először fordult elő vele, hogy a szükségesnél kevesebb ellenállást tanúsított. "Rodri nagyon jó játékos, de nem állít meg elegendő ellentámadást" - folytatta Richards. "Tényleg nem. A City játékstílusában benne van, hogy időnként nagyobb területek maradnak, de korábban Fernandinho mindent feltakarított. Nem hiszem, hogy Rodrinak sikerült átvennie ezt a védekező szerepet. Labdajáratásban remek, de a védőmunkáján még dolgoznia kell."

Ez a megállapítás a második gól előtt is helytálló volt, amikor is Rodrinak Kane-t kellett volna levédekeznie, az angol támadó mégis megtalálta középen a területet.

Guardiola sikereit számos tényezőre vissza lehet vezetni: említhetnénk a szélek kreatív használatát, a dupla nyolcassal felálló középpályát, illetve a világklasszis támadó(k) játékát. Azonban mindennek a labda nélküli mozgás volt az origója, amely sziklaszilárd alapot képezett a csapat játékában. Ebben az időszakban a City kíméletlen hatékonysággal állította meg az ellentámadásokat - akár taktikai szabálytalanságok árán. Hiába látták az edzők a védelem mögötti területeket, ezeket csak elvétve tudták kihasználni a City ellen.

"Az átmeneti fázisokban, amik a City labdaeladásai után alakulnak ki, nem nyerik vissza olyan gyorsan a labdát" - mondta Gary Neville. "Ezzel az ellenfeleik is nagyobb önbizalommal játszanak ellenük, egyszerűen csak átmennek a középpályán. Olyan apró helyzetekről van szó, amiket Fernandinho, David Silva és Kevin De Bruyne évekkel ezelőtt még megállítottak." A tökéletes csapatmunka eredményezte, hogy a City a két bajnoki címmel végződő szezonban 99 pontot átlagolt: nem csak a legjobb támadósorral, de a leghatékonyabb védelemmel is ők rendelkeztek. 

Pep Guardiola kezdi megtagadni önmagát? | Eurosport

A Manchester City 7 forduló után csak a 10. helyet foglalja el a bajnokságban, miközben a játékban is kezdenek kikopni a Pep Guardiola által kimunkált stílusjegyek. Pillanatnyi formahanyatlás, vagy edzői döntés áll emögött? Minden 2016. februárjában kezdődött, amikor Pep Guardiola a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Juventus Stadionba látogatott.

Ezekben az években kapott gól nélküli mérkőzésekben és a kaput eltaláló lövések számában is a Premier League legjobbja volt a ManCity. Ez a helyzet sok tekintetben az előző idény során sem változott meg, a kaput eltaláló lövések területén - bár valamennyivel nőtt ez a szám - még mindig hatékony volt a csapat. A várható gól modellek alapján a Manchester City rendelkezett a legjobb védelemmel és a legjobb támadósorral, ám ezt nem mindig sikerült győzelmekre váltani, és végül a Liverpool hatalmas fölénnyel bajnok lett.

Az Opta statisztikái alapján a City visszaesésének okát az intenzitás csökkenésében kell keresni. Ha nem is látványosan, de visszaesett a letámadás hatékonysága, ellenfeleik könnyebben jutnak át rajtuk, mint korábban. Ezt jelzi, hogy a védelmi megmozdulást (szerelés, megelőző szerelés, szabálytalanság) megelőzően több passzt engedélyez a City, mint tette azt az előző három szezonban. 2018-ban szenzációsan teljesített ezen a téren Guardiola csapata: csupán 8,3 passzt engedélyezett, amihez hasonlóra csak a Pochettino-féle Spurs volt képes.

Ezt a szintet nem lehetett fenntartani hosszabb távon, egy évvel később már 10 passzt tudtak végrehajtani a City ellenfelei a védelmi akciót megelőzően, ami még mindig a legjobb teljesítmény volt Angliában. Az előző idényben - ha csak egy hajszálnyival is - tovább romlott a ManCity hatékonysága, ám nem ez volt igazán érdekes, hanem az, hogy mások elkezdték lehagyni őket. A mostani szezonban pedig 11,8 a szóban forgó mutató, ami egyértelműen a trend felgyorsulását és a védelem további gyengülését jelzi.

Rodri akcióban a Liverpool elleni bajnokin.Fotó: Europress/AFP

Hasznos lehet az a mutató is, amely azt méri, mekkora távolságot tudnak megtenni az ellenfél játékosai a védelmi megmozdulást megelőzően. Guardiola alatt a bajnoki címmel végződő idények során ebben is a Manchester City volt a legjobb, de a trend itt is hasonló: tavaly már utolérték a csapatot, idén pedig tovább romlott a teljesítményük. Ezek között természetesen van összefüggés: mivel ritkábban tudják megakasztani a támadásokat, az ellenfeleknek könnyebb dolguk van, amint az a hétvégén, vagy a Leicester elleni 5-2 alkalmával kiderült.

Az sem lehet véletlen, hogy időközben személyek terén is történtek változások, Rodri egészen más profillal rendelkezik, mint a kontrák megállításában verhetetlen Fernandinho. Ezért nem lehet azt várni, hogy Dias leigazolásával egy csapásra megoldódjanak a Manchester City védelmi problémái. Tény, a portugál kiváló vezetői adottságokkal bír és Laporte-nak is ideális partnere lehet, de mit sem ér ez a kapcsolat, ha előttük a csapatszintű védekezés nem elég hatékony, és rendre kiszolgáltatott helyzetben találják magukat.

Guardiola szerződéshosszabbítása azt jelzi, a nehézségek ellenére megvan a bizalom az edző irányába, és talán az is benne van, hogy a klub vezetősége nem tett le Lionel Messi megszerzéséről. Minden idők egyik legjobb játékosával a fedélzeten a problémák egy részét el lehet kendőzni, ám teljes megoldást ő sem jelentene. Guardiola csapatának egyszerűen nagyobb intenzitásra lenne szüksége védelmi és támadó oldalon is, hogy működésre bírják a rendszert, és beleszólhassanak a bajnoki címért folytatott küzdelembe.

via Sky Sports

Hozzászólások