Premier League - "Labda nélkül ő az egyik legrosszabb játékos a világon" - végleg lejárt a világbajnok sztár ideje az Arsenalnál? 
"Labda nélkül ő az egyik legrosszabb játékos a világon" - végleg lejárt a világbajnok sztár ideje az Arsenalnál?
Fotó: Europress/AFP

"Labda nélkül ő az egyik legrosszabb játékos a világon" - végleg lejárt a világbajnok sztár ideje az Arsenalnál? 

Szabó BenceSzabó Bence
2020/07/02 13:21
Bár Mikel Arteta szezon közbeni kinevezése után sokáig ismét alapembernek számított, Mesut Özil egy percet sem játszott az angol bajnokság újraindulása óta, így ismét kérdésessé vált jövője az Arsenalnál. Most három szakértő mondta el véleményét arról, miért került partvonalon kívülre a német sztár és mi lehet a sorosa a nyáron.


Ismét nincs egyszerű helyzetben Mesut Özil az Arsenal csapatánál. A világbajnok német játékos a szezon során korábban már Unai Emery edző alatt is kiszorult a csapatból, a járvány okozta szünetet követően pedig most úgy néz ki, az ágyúsok új menedzsere, Mikel Arteta sem számol vele. Özil az újraindulás óta egyetlen percet sem játszott a csapatban, szerződése pedig a következő idény végén lejár, így egyre többet merül fel a kérdés: mi lehet a sorsa a nyári átigazolási időszakban? 

A téma természetesen az angol sportsajtót is foglalkoztatja, a kérdésről a napokban a Skysports három állandó szakértője, Paul Merson, Alan Smith és Gerard Brand is elmondták véleményüket. 

A korábbi Arsenal csatár Merson szerint Özil egyszerűen nem passzol az ágyúsok új játékstílusába, a német sztár pedig már nincs is abban a korban, hogy könnyen alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez:

"Azt hiszem, Özil tökéletes példa azokra a játékosokra, akiknek muszáj jó csapatokban játszaniuk, amikkel dominálják a meccseket. Sikeres csapatokban kell szerepelnie. Ebben az Arsenalban nem fog tudni játszani, mivel 30 év fölött tud változtatni a stílusán, ahogy a csapat sem teszi meg ezt érte. Nem fogja követni a labdát, neki egy olyan csapat kell, ami 70% felett birtokolja azt. Köré kell építeni a csapatot és hagyni játszani."

A szakértő szerint Özil ugyan labdával remek játékos, de nem érti, az Arsenalnál hogy adhattak neki heti 350 ezer fontos fizetést, amikor labda nélküli játékhelyzetekben egyáltalán nincs a csapat hasznára:

"Ha nincs nálad a labda, a világ összes pénzével sem veszed rá, hogy visszaszerezze neked. Ilyenkor elveszti az érdeklődését. Hogy adhattak neki ekkora összeget, amikor tudták, hogy ilyen a stílusa? Labda nélkül az egyik legrosszabb játékos a világon! Nem láttam még nála kedvetlenebb játékost ilyen helyzetekben."


Emery: "Özilnek is önkritikát kellene gyakorolnia" | Eurosport

Unai Emery-t 2018-ban Arsène Wenger huszonkét éves regnálása után nevezték ki az Arsenal vezetőedzőjének. Nagy elvárásokkal érkezett Londonba, de hamar kiderült, a Sevillával háromszoros Európa-liga-győztes tréner és az Ágyúsok között nem működik a kémia. Unai Emery-t 2019 novemberében menesztették az Arsenal éléről.

Merson szerint ráadásul Özil sztárgázsija annak is komoly akadálya lehet, hogy a csapat megszabaduljon tőle a nyáron:

"Építheti köré a csapatot az Arsenal? Jelenleg abban a helyzetben vannak, hogy nem tehetik meg, nem fognak miatt változtatni a csapaton. Ő viszont felveszi a heti 350 ezrét és minden rózsás számára.

"Megállapodásra kell jutni vele valahogy, talán hajlandó máshol csak heti 200 ezerért játszani. Vajon szeretne játszani? Ha igen, meg kell állapodnia a csapattal. Ezt viszont könnyű mondani, de senki nem szeretne lemondani heti 150 ezer fontról, nem számít mennyit keres."

Az egykor szintén az Arsenalban játszó Smith szerint Arteta a mellőzéssel egyértelmű üzenetet küldött Özilnek:

"Úgy tűnik, meg szeretné győzni a játékosokat, hogy Özil nem része a tervének. Ezzel átdobta a labdát az ő térfelére és megkérdezte: mit akarsz kezdeni a helyzettel? Reméli, hogy a válasza a klub elhagyása lesz. Az komoly összeget szabadítana fel a fizetések tekintetében."

A terv problémás részét az jelenti a korábbi csatár szerint, hogy más klubok nem igazán érdeklődnek Özil megszerzése iránt:

"Ez a helyzet mindig beszédtéma lesz, amíg Özil a csapatnál van. Nem tudom, történhet-e valami a nyáron, nincs sok klub, ami érdeklődne iránta. Lehet, hogy még egy évig együtt kell élni ezzel a helyzettel, amíg lejár a szerződése. Talán alkalmanként játszani is fog, de nem lesz kulcsszereplő."

Smith szerint kemény döntés volt Arteta részéről a német száműzése, de a klubnak a jelenlegi helyzetben épp ilyen határozott vezetőre van szüksége:

"Meglett volna enélkül (a konfliktus nélkül). Épp elég gondja van a német jövőjéről érkező folyamatos kérdések nélkül is. Arteta viszont határozott. Ha úgy dönt, valaki nem passzol a jövőbeni terveibe, nem számít mennyit keres, nem fogja csapatba tenni. Ez erős vezetés, épp az, amire szerintem az Arsenalnak szüksége van.

özil-artetaÖzil és Arteta kapcsolata nem indult rosszul az Arsenalnál - Fotó: Europress/AFP

Márpedig abban Smith is egyetért, hogy Özil nem passzol a fiatal edző játékstílusába:

"Illik ebbe az Arsenalba? Nem hiszem. Ez egy olyan időszak a csapatnál, amikor mindenkinek hihetetlenül keményen kell dolgoznia labda nélkül. Özil már túl idős, hogy változtasson a játékán és szerintem fizikailag is képtelen lenne teljesíteni, amit Arteta kér tőle. Talán még egy évig marad a csapatnál, de nem látom, hogy nagy jövője lenne.

A Skysports Football Weekend Review podcastjében szereplő Brand szerint a legtöbb Arsenal szurkoló a mai napig nem tudott kiigazodni Özil játékán, de erre már nem is nagyon lesz meg a lehetőség a jövőben.

"A fő érzésem vele kapcsolatban a zavarodottság és ez még csak nem is új dolog. Özil hét éve van a csapatnál, ami több, mint amit Robert Pires itt töltött és csak egyel kevesebb Thierry Henry szezonjainál. Ha így nézzük, ez egy nagyon hosszú idő arra várva, hogy bizonyítsa, minden héten, minden ellenféllel szemben hasznára tud lenni a csapatnak."

"Egy olyan szakaszában van a pályafutásának, ahol nem fog változtatni a játékán, a csapat pedig újjáépítés közben nem fogja hozzá igazítani a stílusát."


via Skysports

Hozzászólások