Premier League - Odáig van Jürgen Kloppért a kosarasként ötszörös, edzőként háromszoros NBA-bajnok Steve Kerr
Odáig van Jürgen Kloppért a kosarasként ötszörös, edzőként háromszoros NBA-bajnok Steve Kerr
Fotó: nbcsports.com

Odáig van Jürgen Kloppért a kosarasként ötszörös, edzőként háromszoros NBA-bajnok Steve Kerr

Takács MártonTakács Márton
2019/11/14 10:51
Az NBA edzői idézik, a college futball trénerei pedig őt tanulmányozzák. Úgy tűnik, hogy a sportban mindenki rajong a Liverpool német menedzseréért, Jürgen Kloppért, a Golden State főedzőjeként háromszoros bajnok Steve Kerr közülük is kiemelkedik.

Steve Kerr egy repülőgépről követte figyelemmel az európai futball történetének egyik, ha nem a legnagyobb fordítását. Nem csak az nyűgözte le, ahogy tavasszal a Liverpool sokkolta a Barcelonát a Bajnokok Ligája elődöntőjének visszavágóján, hanem az is, ahogyan Jürgen Klopp magasztalta játékosait a siker után. 

"Ezek a srácok mentálisan kib...ott óriásiak" - mondta akkor KloppMásnap este, amikor a Golden State saját győzelmét kellett kommentálni, Kerr nem tudott ellenálni a kísértésnek. "A srácaink kib...ott óriásiak" - mondta sokkal kevésbé német akcentussal.

Egy nap alatt körbeutazta a fél világot Klopp mondata, Kerr így jelentkezhetett ezzel a Klopp-hommage-zsal, szinte szó szerint ugyanúgy nyilatkozva. A német szöveges válasza klasszikus Klopp volt: "Egy csomó hajlított bicepszes hangulatjelek és mosolygós arcok" - mondta Kerr. "Olyan volt, mint egy bólogatás, "a pokolba is, igen."

steve_kerr.jpgSteve Kerr - Fotó: Europress/AFP

Kerr nem az egyetlen edző, aki hízelgően tud beszámolni Jürgen Klopp emojikban kifejezett helyesléséről. A Floridai Egyetem amerikaifutball-edzője is hatalmas rajongó. Ahogy Norvégia síugrás-edzője is. A szeptemberi FIFA-díj alkalmából 180 válogatott szövetségi kapitánya közül 90 szavazott Kloppra, hogy ő legyen a világ legjobb edzője-cím birtokosa. Olyan általános vonzereje van, hogy még keserű ellenségeket is összehoz: Klopp volt Izrael és Irán szavazóinál is az első számú választás.

Ez már nem csak simán mancrush. Ez már egy menedzser crush.

Klopp már akkor is elbűvölő alak volt, mielõtt landolt volna Liverpoolban.

A Mainz játékosaként a német másodosztályban úgy jellemezte magát, mint aki egy negyedosztályú futballista képességeivel, de egy bundesligás agyával rendelkezik. Ezek a képességek még így is a klub minden idők egyik legjobb gólszerzőjévé tették őt a klubnál, még védőként is, mivel rutinszerűen támadásra váltott, amikor a Mainznak nagy szüksége volt egy gólra, amely helyzet gyakran előfordult.   

"Néztem, de nem csak kifejezetten őt" - mondta Andi Herzog, az egykori osztrák válogatott labdarúgó, aki jelenleg az izraeli válogatott szövetségi kapitánya. "Akkor még senki sem tudta, hogy ő lesz a világ legjobb edzője."

Klopp annyira népszerű volt Mainzban, hogy a klub azonnal edzővé tette, ahogy 2001-ben abbahagyta az aktív játékot. A következő 14 évben, előbb Mainzban, majd a Borussia Dortmundnál finomította az edzői stílusát, amelyet ő maga "heavy-metal futballnak" hív. 

A személyes stílusa inkább apa-rock. Miközben a legtöbbre taksált európai menedzserek testreszabott öltönyt viselnek, addig Klopp inkább úgy öltözködik és viselkedik, mintha gyermekeit éppen egy brooklyni óvodába vinné. Az oldalvonal mellett hordott ruházatában melegítők, baseball sapkák és futócipők találhatók, mindezt vastag szakáll és hipster szemüveg egészíti ki.

"Mindenkinek megvannak a saját magát meghatározó stílusjegyei." - mondja a Florida amerikaifutball-edzője, Dan Mullen, a keményvonalas Liverpool-drukker és Klopp csodálója. "Én például a napellenzős sapkámat hordom. Az ő jellegzetessége pedig a szakáll-szemüveg kombó."

Klopp_Mané.jpgKlopp és Sadio Mané - Fotó: Europress/AFP

De inkább az lehet az oka annak, hogy Kloppot imádják, ahogyan viselkedik - nem az, ahogyan kinéz. Mullen azért van oda érte, ahogy a német a saját elképzeléseit adagolja a saját játékosainak és megvalósítja velük azokat. Claude Le Roy, Togo válogatottjának francia szövetségi kapitánya irigyli, hogy Klopp képes trükközni más edzőkkel szemben. "Ő egy született vezető." - mondta róla Le Roy, aki egyénként sosem találkozott a német edzővel. "Folyamatosan bizonyítja tekintélyét úgy, hogy nem kell megsértenie az embereket, hogy nem kell csalnia, hogy nem kell folyamatosan megismételnie: 'én vagyok a főnök'."

Gregg Berhalter, az amerikai labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya éppen akkor játszott a Bundesliga 2-ben, amikor Klopp elkezdte edzői karrierjét, de már akkor meg tudta mondani róla, hogy az intenzív, néha mániákus fiatal szakember, aki rohangál az oldalvonal mellett, különleges tulajdonságokkal rendelkezik. "Ő tényleg magát adja, és ezt el is hiszik az emberek. Az emberek kapcsolódni tudnak hozzá." - mondta róla Berhalter

Klopp az utóbbi évtized rendkívül sikeres edzői generációjának tagja - Pete Carroll, Joe Maddon, és maga Kerr mellett -, akik átalakították a 21. századra vonatkozó tekintélyi helyzetüket. Úgy tudtak nagy tiszteletet kivívni maguknak, hogy nem zsarnokok. 

Nem feltétlenül stratégiai zsenik, de páratlan képességgel rendelkeznek a tehetségek felszabadításában és érvényesítésében, és a saját képességeiket a játékosaik fejlesztésébe kiválóan tudják átkonvertálni.

"Időnként érezhető az edző befolyása" - nyilatkozta Kerr. "Amikor egy csapat átveszi az edző személyiségét, akkor érezhető ez a kapcsolat, és ez a kollektív akarat, és akkor megtörténik a csoda." 

Klopp játékosai ezt jobban érzik, mint mások. Ahogy a pályáról jönnek le, a 191 centi magas főnök nem éri be a hivatalos kézfogással, inkább megöleli és szabályosan becsomagolja őket a karjaival. 

A világ leggyilkosabb bajnokságában nem egy érzelgős cheerleadert várunk egy edző viselkedésétől - nem beszélve egy német trénertől. De még Németország sem tud betelni Klopp speciális jellegével. Abban az időben, amikor a nemzet gazdasága megállt, a modern menedzsment modelljének őt tekintik: Kloppról nemrégiben A vidám főnök címmel jelent meg egy cikk Menedzser magazinban jelent meg.

A norvég síugrók osztrák edzője, Alexander Stöckl nem rajong annyira a fociért, mint amekkora Klopp-fan. "Olyan aurája van, amely sokakat lenyűgöz. Úgy tűnik számomra, hogy fantasztikus filozófiája van az edzősködésről."

Ez a filozófia a játékosok teljes elkötelezettségét követeli meg. Míg a foci támadó ideálja a 2000-es évek végén Pep Guardiola Barcelonája által bonyolult passzjátékká vált, Klopp hevesen atlétikai megközelítést fejlesztett ki, amely gyors labdajáratásra és magas nyomásra épül. A két stílus közötti harc most a Premier League-ben zajlik, ahol Klopp Liverpoolja és Guardiola Manchester City-je már a második egymást követő évben át harcol a bajnoki címért - ebben az idényben először találkoztak az Anfielden vasárnap.

Klopp_Pep.jpgJürgen Klopp és Pep Guardiola - Fotó: Europress/AFP

És van legalább egy edző egy korábbi bajnokcsapatnál, aki nyolc időzónányi távolságról figyeli Klopp munkáját. Kerr, akinek a testvére Angliában él és akinek unokaöccsei Arsenal-drukkerek, mindig is élvezte az angol focit, még akkor is, ha nem sokat tudott róla. De annyira igen, hogy tudta, egy csapatot találnia kell magának. A világbajnokságon az egyiptomiak sztárja, Mo Salah ragadta meg a figyelmét. Salah a Liverpoolban játszik. Kerr pedig Liverpool-szurkoló lett. 

"Véletlenszerűen - vagy talán nem is annyira - egy játékosuk miatt választottam őket" - mesélte erről Kerr. "De olyan, mint, istenem, amelyet annyira fantasztikus követni."

Gyorsan megtanulta a Liverpool legnagyobb szurkolói dalát, amelyet a Pool drukkerei a kezdőrúgás előtt mindig elénekelnek az Anfielden, mantraszerűen.

”YOU’LL NEVER WALK ALONE!!!!!!!!!!!” - Kerr ezt tweetelte a Barcelona kiejtése után. Ezzel azonnal felhívta a figyelmet a sport egyik aspektusára, amelyről tudott valamit.

"Elkezdtem megfigyelni Jürgen Kloppot." - mondta Kerr. "Látható volt már korábban, milyen ragyogó elme, akinek az érzelmi intelligenciája és a játékosai iránti szeretete anélkül is működik, hogy feláldozta volna ezt a versenyzői tüzet - sőt, valójában azt növeli."

Kerr még mindig arra vár, hogy találkozhasson Kloppal. Ahogy Klopp rajongói klubjának minden tagja.

Kerr_Warriors.jpgFotó: Europress/AFP

A Liverpool 4-0-s győzelme a 3-0-s vereségük után a Barcelona ellen a Bajnokok Ligája elődöntős párharcában, május 7-én történt. A Warriors - Kevin Durant nélkül - május 8-án győzte le a Rocketset, ez egyike Kerr legemlékezetesebb sikereinek edzői karrierje során.

Kerr úgy döntött, hogy ez a megfelelő idő arra, hogy megtalálja a magában rejlő Kloppot. 

Három héttel később Kerr ismét az NBA-döntőben találta magát, és Klopp is éppen el volt foglalva egy elég fontos dologgal: a Liverpoollal a Bajnokok Ligája megnyerésére készült.

via The Wall Street Journal


Hozzászólások