Premier League - Óriási felháborodás közepette kerülhet szaúdi kezekbe a Newcastle United
Óriási felháborodás közepette kerülhet szaúdi kezekbe a Newcastle United
Fotó: Europress/AFP

Óriási felháborodás közepette kerülhet szaúdi kezekbe a Newcastle United

HosszabbitásHosszabbitás
2020/07/15 14:51
A Newcastle United FA-kupa negyeddöntője után Steve Bruce menedzser a meccs utáni nyilatkozatában sürgette a Premier League vezetőit, hogy végre hozzanak döntést a klub potenciális vevőivel kapcsolatban. A liga vezetői azonban továbbra is hallgatnak, miközben több gazdasági és civil szervezet is nyomást gyakorol rájuk, hogy ne engedjék a szaúdi államot az első osztályú klubtulajdonosok közé.

 

A 2000-es évek elején a Newcastle United szinte folyamatos résztvevője volt az európai kupáknak, többször a bajnoki címért is versenyben volt. Az első baljós jelek a 2006/07-es szezonban mutatkoztak, amikor a csapat az átigazolási szezonban elköltött óriási összegek ellenére komolyan visszaesett a bajnokságban (ekkor vásárolta meg klubrekordot jelentő összegért Michael Owent). A szurkolók ekkor talán azt gondolták, sokkal rosszabb már nem jöhet, de aztán felbukkant Mike Ashley, aki a jövőben a Szarkák drukkereinek rémálmaiban fog csak felbukkanni. A 13 év alatt kétszer is kiestek a másodosztályba, a vezetőedzők jöttek-mentek, a tulajdonos pedig folyamatos támadások alatt állt, mert nem volt hajlandó befektetni a csapatba.

A visszafogott költekezések ellenére a csapat jó pénzügyi helyzetben van, folyamatosan nyereséggel működik, valamint nem elhanyagolható az sem, hogy a stadionjában rendszeresen több, mint ötvenezer néző előtt rendezik a meccseket. Ashley pár éve már próbál megszabadulni a klubtól, de komoly tárgyalásig csak tavaly sikerült eljutni. A potenciális vevő a PCP Capital Partners nevű konzorcium, ennek legnagyobb befektetője pedig a szaúd-arábiai állami beruházási alap (Public Investment Fund - PIF).

A szurkolók Ashley távozását követelikA szurkolók Ashley távozását követelikFotó: BBC Sport

A PCP 3 résztvevőből áll össze, Amanda Staveley és a Reuben testvérek 10-10 százalékos, a szaúdi PIF pedig 80 százalékos tulajdonrészt szerezhet meg. A tárgyalásokat egy közel-keleti országok európai befektetéseire szakosodott brit üzletasszony, Amanda Staveley vezeti.  A foci sem idegen számára, 2008-ban a közreműködésével vette meg a katari Manszúr sejk a Manchester City csapatát, valamint már 3 évvel ezelőtt is próbálkozott a Newcastle megvételével, de akkor nem járt sikerrel.

A Reuben testvérek Anglia leggazdagabbjai közé tartoznak, jelenleg is van befektetésük az angol fociban. David és Simon Reuben szerepvállalása esetén azonban Jamie Reuben (David fia) le kell, hogy mondjon a Queens Park Rangers vezetőségében betöltött posztjáról. Valószínűleg nem emiatt halasztja a Premier League a döntést arról, hogy engedélyezi-e a klub tulajdonosváltását.

newcastle-mohammad-bin-salman.jpgFotó: Yahoo Sports

A problémát a szaúdiak jelentik, valamint az ország és a koronaherceg Mohamed Bin Szalmán megítélése a nyugati világban. A szaúdi király örököse vezeti az ország haderejét, valamint a gazdasági megújulás jegyében indított Vision 2030 elnevezésű programot is. A legfőbb céljuk az, hogy csökkentsék országuk olajfüggőségét, így a gazdaság szerkezetét próbálják átalakítani. Ebben fontos szerepet játszana a turizmus erősítése is, aminek fontos része a különböző világhírű sportesemények megrendezése. Az elmúlt években Szaúd-Arábiában került megrendezésre a Dakar Rally, a Race of Champions, Formula-E futam, az olasz foci Szuperkupa, fontos bokszmérkőzések, valamint saját tenisztornát is indítottak Diriyah Kupa néven. A további tervek közt szerepel MotoGp és Forma 1-es futam megrendezése is; az erre alkalmas Quiddiya versenypálya 2023-ra készülhet el. 

Az Amnesty International külön kifejezést vezetett be a hasonló jelenségekre: sportwashing. Kiemelték, hogy szerintük a különböző diktatórikus berendezkedésű országok a sporteseményeket használják fel arra, hogy elhallgattassák kritikusaikat. A sajtószabadsággal és emberi jogokkal foglalkozó szervezetek rangsoraiban Szaúd-Arábia rendszeresen a legelnyomóbb országok közé kerül. A vezetők kiváló lehetőséget látnak abban, hogy hírnevükön javítsanak az angol fociban való szerepvállalással. A példa nem egyedi, elég a Manchester City Abu Dhabi-i tulajdonosaira gondolni, vagy a szomszédos Franciaországban a Paris SG katari vezetőire.

Az arab államok csatája kalóz tv-csatornáig is eljutottAz arab államok csatája kalóz tv-csatornáig is eljutottFotó: sportspromedia.com

Kissé cinikusan gondolhatnánk, hogy ilyen erkölcsi okok miatt nem fogja megakasztani a liga a Newcastle eladását, ugyanakkor az egyik legnagyobb tévés partnere részéről is komoly kritikák érkeztek A beIN Sport egy katari székhelyű társaság, amely jelenleg 400 millió fontot fizet a Premier League részére, hogy a liga mérkőzéseit az öbölmenti országokban kizárólagosan közvetíthesse. 2017-ben azonban Katar és Szaúd-Arábia között annyira elmérgesedett a diplomáciai viszony, hogy egy gazdasági bojkott részeként a beIN Sport adását is lekapcsolták Szaúd-Arábiában. Ekkor indult el a beoutQ kalózcsatorna, amely nemes egyszerűséggel a beIN adásait játszotta át. A szellemi tulajdon eltulajdonítása miatti nemzetközi felháborodás eljutott a Kereskedelmi Világszövetséghez is, amely a lefolytatott vizsgálat során bizonyítottnak találta, hogy a kalózkodás mögött maga a szaúdi állam áll. Az ítéletet a szaúdiak elfogadták, és ígéretet tettek, hogy megszüntetik a jogsértést. A döntés már június közepén megszületett, többek között az UEFA is nyilatkozatban fejezte ki egyetértését, ennek fényében különösen furcsa a Premier League hallgatása. A pénz nyilvánvalóan nem lehet akadály a vevők részéről és most már a beIN Sport nyomását is el tudják hárítani.

A szurkolók várják az új érátA szurkolók várják az új érátFotó: middleeasteye.net

A Newcastle drukkerei közben már tűkön ülve várják, hogy mikor szabadulhatnak meg Mike Ashley-től. Korábban sem volt szoros kapcsolat a tulajdonos és a klub szurkolói közt, de a koronavírus-járvány alatt tett intézkedések mindenkinél kiverték a biztosítékot. A Premier League csapatai közül elsőként küldtek el alkalmazottakat, valamint utolsóként adtak tájékoztatást arról, hogy mi lesz a zárt kapus meccsekre korábban megvásárolt jegyek sorsa. Tavasszal az adásvétellel kapcsolatos pletykák akkor erősödtek fel, amikor a klubnál eljött a szezonbérletek megújításának időszaka. Sokan azt gondolták, hogy ez csak egy blöff, és valójában csak a jövő évi jegyeladásokat akarják növelni. A hírek azonban továbbra is aktuálisak, a szükséges papírok és a foglaló a Premier League-nél vannak, csak a hivatalos engedély hiányzik. Az igazán szkeptikusok pedig lassan az ördöggel is lepaktálnának, csakhogy végre megszabadulhassanak Mike Ashley-től.

Szöveg: Minich Réka

Hozzászólások