Premier League - Így változtatta meg Mourinho a Chelsea-t és az egész Premier League-et
Így változtatta meg Mourinho a Chelsea-t és az egész Premier League-et
Fotó: Europress/AFP

Így változtatta meg Mourinho a Chelsea-t és az egész Premier League-et

HosszabbitásHosszabbitás
2020/05/08 12:53

Majdnem napra pontosan 15 évvel ezelőtt José Mourinho egy rekordokkal teli idényben angol bajnok lett a Chelsea-vel.

Amikor a fiatal José Mourinho megnyerte csapatával, a Portóval a 2004-es Bajnokok Ligáját, alig hogy a nyakába kapta az érmét, máris új állomáshelye volt karrierjében. Pár nappal a döntő után aláírt a Chelsea-hez, Claudio Ranierit váltva, aki „csak” a második helyre kormányozta a kékeket a Premier League-ben és a legjobb négyig jutott a BL-ben. Roman Abramovics tulajdonos pedig egyértelmű ukázt adott ki a portugálnak, 50 év után bajnokságot nyerni a Chelsea-vel.

Mourinho azzal hívta fel magára a figyelmet Angliában, hogy előbb az Old Traffordon bemutatta a híres sprintjét a Manchester United kiejtésénél, majd egyik sajtótájékoztatóján a szerény „Special One” becenévvel illette magát.

Mourinho nagyon megosztó személyisége felkavarta az angol bajnokság állóvízét, aminek az eredménye az lett, hogy összejött a hőn áhított bajnoki cím, majdnem napra pontosan 15 évvel ezelőtt. Íme a pontrekorddal záruló idény háttere.

Szilárd alapokon való építkezés

A Chelsea már stabil élcsapat volt, mikor Mourinho a színre lépett. Az orosz milliárdos Roman Abramovics rengeteg pénzt ölt a klub felépítésébe. 12 hónappal korábban leigazolták Joe Cole-t, Damien Duffot vagy a Real Madriddal komoly sikereket elérő Claude Makelelét. Ranieri személyisége nem volt elég menő a csapathoz, illetve ekkor még híres volt arról, hogy az aktuális állomáshelyén nem tudott sikereket elérni. A bajnokságot a városi rivális Arsenal nyerte 2004-ben, ráadásul veretlenül, Mourinho pedig kapva azon, hogy egy ki nem fogyó pénzcsap tulajdonában van a klub, nagy neveket hozott a Chelsea-hez. Petr Cech, Didier Drogba vagy Arjen Robben mellett vele tartott a portói különítményből Ricardo Carvalho és Paulo Ferreira, akik komoly szerepet játszottak a bajnoki cím elhódításában.

Mourinho igazolásai 2004-05
Paulo Ferreira  (hátvéd) - Porto, £13.2m. 141 PL mérkőzés, 3 bajnoki cím, 4 FA kupa, 2 Ligakupa, Bajnokok Ligája, Európa-Liga
Petr Cech  (kapus) - Rennes, £7.1m. 333 PL mérkőzés, 4 bajnoki cím, 4 FA kupa, 3 Ligakupa, Bajnokok Ligája, Európa-Liga
Arjen Robben  (támadó) - PSV, £12m. 67 PL mérkőzés, 15 gól. 2 bajnoki cím, FA kupa, 2 Ligakupa
Mateja Kezsman  (támadó) - PSV, £5.3m. 25 PL mérkőzés, 4 gól. 1 bajnoki cím, 1 Ligakupa
Didier Drogba  (támadó) - Marseille, £24m. 254 PL mérkőzés, 104 gól. 4 bajnoki cím, 4 FA kupa, 3 Ligakupa, Bajnokok Ligája
Tiago  (középpályás) - Benfica, £10m. 34 PL mérkőzés, 4 gól. 1 bajnoki cím, 1 Ligakupa
Ricardo Carvalho  (hátvéd) - Porto, £19.85m. 135 PL mérkőzés, 11 gól. 3 Bajnoki cím, 2 Ligakupa


A szezon végére persze megtérült a befektetés, hiszen bajnokok lettek. 38-ból 29 meccset nyertek, csak egyszer kaptak ki, illetve mindössze 15 gólt kaptak a bajnokságban.

Alapvető változások  

Manapság pontosan tudjuk mire számíthatunk Mourinho mindenkori csapatától. Módszeres? Jól felkészített? Igen. De szórakoztató?

Mourinho gyorsan adaptálta a taktikáját első idényében a londoniaknál. A 4-4-2-es hadrendben a négy középpályás gyémánt-alakzatban helyezkedett el, melynek csúcsa Frank Lampard volt. Így Mourinhonak egy újabb klasszis jutott Deco után a csatárok mögött.

A Chelsea felállása a Manchester United augusztusi legyőzése soránA Chelsea felállása a Manchester United augusztusi legyőzése soránFotó: BBC Sport


Ugyanakkor belátta, hogy még mindig kevés helyzetet alakítanak ki, ezért „kinyitotta” a gyémántot, ezzel megnyitva az utat Makelele előtt. Több szabadsága lett Eidur Gudjohnsennek és Didier Drogbának egyszem ékként, míg a szélsők bátrabban indulhattak befelé labdavezetéssel.

Ez már a decemberi, Newcastle elleni győztes csapatEz már a decemberi, Newcastle elleni győztes csapatFotó: BBC Sport

A Manchester City elleni vereség után (ez októberben volt), a Chelsea csak 10(!) pontot veszített az évad hátralevő részében, mielőtt a Bolton ellen bebiztosították volna a bajnoki címet. Igaz nem mindenki volt oda a Chelsea játékáért.

Mondhatják, hogy a mi focinkat jobb nézni, mert szép, de az övék hatékonyabb.”- nyilatkozta Arsene Wenger 2005-ben. „Olyanok, mint a matadorok. Várnak, amíg a bika elgyengül és csak utána lépnek. Türelmesek és nagyon tapasztalt csapatuk van, hogy kihasználják a hibáinkat. Amikor a bika elég vért veszít és elkezd szédelegni, megölik.

Mourinho, a motivátor

A játékosok hamar megérezték, hogy kapnak hideget-meleget, ha éppen nem megy a csapatnak. A címvédő Arsenal elleni meccsen, Thierry Henry duplájával az ágyúsok vezettek 2-1-re. Mourinho a szünetben tombolni kezdett az öltözőben. Repkedtek a kulacsok és szétrúgott mindent, ami az útjába került, mert nem volt megelégedve a csapat teljesítményével.

Eidur Gudjohnsen a második félidő első percében egyenlített, kialakítva a végeredményt. Üzenet befogadva.

Három meccsel az idény vége előtt Boltonba látogattak. Mourinho a meccs előtt azt mondta, hogy itt kell megnyerniük a bajnokságot. Itt ismét a félidei diskurzus ébresztette fel őket, ahol a portugál tréner arra kérte két játékosát, hogy adja neki illetve másodedzőjének Steve Clarke-nak a mezét, mert még ők is tudnak ilyen teljesítményt nyújtani. „5 perc alatt többet csinálnánk a pályán, mint ti. Még akkor is, ha 5 perc után mentőt kéne hívni hozzánk.”

Mourinhóra nem volt szükség a pályán, mert Lampard két gólt szerzett, a Chelsea pedig bajnok lett.

Buszparkolás és a nyomás

Kérem ne hívjanak arrogánsnak, mert az igazat mondom. BL-győztes vagyok, nem csak egy a sok közül. Úgy gondolom, hogy különleges vagyok.

Ettől a pillanattól kezdve a brit média tudta, hogy új versenyző lépett a ringbe. Éveken keresztül az angol futball a Wenger-Ferguson, Arsenal-Manchester United párharctól volt hangos. Egy új, pimasz, bátor karakter törte meg a hegemóniát.

A buszparkolás taktika legkönnyebben azzal írható le, hogy egy csapat beáll a kapuja elé és védekezik szinte az egész találkozó folyamán. Bármilyen furcsa, de ezt a jelzőt nem Mourinho csapatára aggatták rá, hanem a Tottenhamre. Az elkövető pedig, találják ki, José Mourinho volt.

Ezt mi Portugáliában úgy hívjuk, hogy vettek egy buszt és leparkolták a kapujuk elé.

Ahogy az idény haladt előre, a riválisok megpróbáltak Mourinho fejébe férkőzni nyilatkozataikkal. Wenger előszeretettel beszélt a Chelsea-ről a sajtó előtt.

„Nehéz mentális teher van azon, aki éppen vezeti a bajnokságot. Amikor a többiek elkezdik mondogatni, hogy már bajnokok vagytok, azzal szembesülsz, hogy innen csak elveszíteni tudod.”- nyilatkozta a francia edző.

Sir Alex Ferguson sem maradt tétlen. 2005 elején a Chelsea több idegenbeli mérkőzését is északon játszotta. A Blackburn, Liverpool, Everton hármas nem számított könnyű túrának Ferguson szerint.

Majd ha a Chelsea megy északra, meglátjuk mi lesz. Játszanak a Liverpollal és az Evertonnal, ahogyan mi is. A mi eredményeink nem voltak rosszak, de az új évvel sok minden változik, többek között a nyomás is nő.”

Blackburnben meg is szenvedett a Chelsea, de végül Arjen Robben szállította a győzelmet és egy újabb, már-már legendás José aranyköpést.

Nézzétek a szőke fiút a középpályán. Robbie Savage, aki 20 szabálytalanságot követ el meccsenként anélkül, hogy sárga lapot kapna. Azért jöttünk ide, hogy futballozunk, de ez nem futball volt, hanem egy harc. Szerencsére fantasztikusan harcoltunk és mi nyertünk.

Nem egy védekező csapat, hanem egy egységes csapat 

Mourinho vezetésével a Chelsea rekordok sorozatát döntötte meg. Legtöbb győzelem,  legtöbb idegenbeli győzelem, legtöbb pont, legtöbb kapott gól nélküli meccs és a legkevesebb kapott gól egy Premier League idényben. De alulértékeltek voltak a „defenzív” stílus miatt?

Ezek a rekordok nem azt mutatják, hogy védekező csapat lenne a Chelsea. Sokkal inkább azt, hogy egységes.” Ezt már Rick Glanvill, a Chelsea hivatalos történésze osztotta meg a közvéleménnyel.

000_Par300349.jpgFotó: Europress/AFP

Szerinte a csapat azért volt különleges, mert képes volt megvédeni az előnyét, illetve szép lassan megfojtotta ellenfeleit. Emellett Mourinho jó érzékkel cserélt. Ha kellett, lehozta az egyik hátvédjét és behozott egy csatárt.

Rengeteg variációja volt a támadó poszton. Gudjohnsen, Drogba, Robben, Duff, Joe Cole vagy Lampard egyaránt a liga elitjébe tartozott. A 2005-ös bajnokcsapat pedig az egyik legjobb Premier League-együttes, amit valaha láttunk. A Chelsea és Mourinho egy évvel később duplázott, mielőtt 2007-ben a portugál elhagyta volna a londoniakat. Később visszatért, és a 2014-15-ös szezonban újabb bajnoki címet szerzett a kékekkel.

Forrás: BBC Sport Szöveg: Tokics Tamás

Hozzászólások