Premier League - Salah játéka is meghatározhatja, milyen irányban fejlődhet tovább a Liverpool
Salah játéka is meghatározhatja, milyen irányban fejlődhet tovább a Liverpool
Fotó: Europress/AFP

Salah játéka is meghatározhatja, milyen irányban fejlődhet tovább a Liverpool

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/05 09:43
Hivatalosan még nem szerezte meg a bajnoki címet a Liverpool, amely véget vetne a 30 éves várakozásnak, ez azonban - így vagy úgy - csak idő kérdése. Talán már azon is érdemes elgondolkozni, hogyan fejlődhet tovább Jürgen Klopp csapata, már amennyire ez lehetséges egy olyan társaság esetében, amely a leállást megelőzően úton volt minden idők legerősebb Premier League-szezonja felé.

Az egyik, sajtóban alaposan kitárgyalt lehetőség Timo Werner megszerzése lenne. A 24 éves németet a legjobb fiatal támadók között tartják számon Európában, ebben a szezonban 36 mérkőzésen 27 gólt és 12 gólpasszt jegyzett a Lepizig színeiben. Az értékét még tovább növeli, hogy bár alapvetően középcsatár, lényegében a támadósor bármely posztján bevethető, így az is kérdés, kinek a helyére építené be őt Klopp. Az egyik lehetőség Mohamed Salah lenne, akit a Liverpool egyik legendája kifejezetten alulértékelt játékosnak tart.  

"Úgy gondolom, hogy Mo Salah világklasszisok közé tartozik, de azt érzem, hogy a Liverpool-szurkolók körében egy kicsit alulértékelt" - mondta Jamie Carragher a Monday Night Football című műsorban. "Ahhoz képest, ahogyan kezdett, és ahova eljutott mostanság, persze volt némi visszaesés a formájában. Valószínű, hogy soha nem fog újra 47 gólt szerezni egy szezonban. Azt gondolom, hogy a Liverpoolnak hat világklasszis játékosa van. Ha megkérdeznénk a rajongókat, eladnák-e a másik ötöt, azonnal nemet mondanának, függetlenül az összegtől."

"Kizárt, hogy elengedjék Alissont vagy Virgil van Dijket. Ha viszont valaki 130 millió fontot ajánlana Salahért, átgondolnák. Ezért mondom azt, hogy egy kicsit alulértékelik."

Salah júniusban lesz 28 éves, ugyanannyi, mint csatártársai, Sadio Mané és Roberto Firmino. Mindhárom esetében állíthatjuk, hogy erejük teljében lesznek, azonban ez része a problémának is. Fennáll a veszélye annak, hogy a trió egyszerre öregszik ki, ha Klopp nem elég proaktív a vérfrissítés tekintetében. Roy Evans, a Liverpool korábbi menedzsere nemrég felidézte, milyen hibákat követett el a klub az utolsó, 30 évvel ezelőtti győzelmét követően. Akkor súlyos árat fizettek, amiért nem volt jövőbe mutató terv, és hagyták kiöregedni a világklasszisokat.

Timo Werner egyre közelebb a Liverpoolhoz | Hosszabbítás

Már Jürgen Kloppal tervezik a találkozót a német válogatott és a Red Bull Leipzig csatárának, aki a nyáron egyre biztosabban megérkezhet Liverpoolba. A német Transfermarkt átigazolási szakportál 64 millió €-ra taksálja a lipcsei Timo Werner értékét egy februári cikkében.

"Amikor te vagy a legjobb a bajnokságban, gondoskodnod kell arról, hogy fennmaradjon a dominancia, és olyan játékosokat kell igazolni, akikkel elérhető ez a cél" - mondta a Sky Sportsnak.

Valójában a Liverpool abban is hibázott, hogy néhány játékosról túl korán lemondott, Peter Beardsley és Ray Houghton még bőven tudott volna segíteni a csapatnak. John Barnes ellenben maradt, és még hosszú évekig tisztességesen helytállt, de már soha nem volt az igazi a 28 éves koráig elszenvedett combhajlító, vádli és achilesz-sérülések miatt. Nehéz meghatározni, mikor jött el a továbblépés ideje. Salah például a döntéshozatalokban még mindig javulhat, és a mentális fejlődés által javulhat a kiegyensúlyozottsága is.

Játéka jelenleg főleg a robbanékonyságára épül - a friss mérések alapján ő az európai topligák hetedik leggyorsabbja -, márpedig ez idővel biztosan kopni fog. Ehhez a helyzethez bőven lehet alkalmazkodni, de az az egy dolog bizonyos, hogy kell is. Világos képet fest le az életkori görbe a cselezés hatékonyságát tekintve is: az előző évekből származó adatok azt mutatják, hogy minél idősebb lesz egy támadó, annál kevesebb cselt hajt végre sikeresen. Másképpen fogalmazva: ez inkább a fiatalok műfaja.

Salah a meccsenkénti cselek számában még mindig átlag felett teljesít, azonban a csökkenő tendencia nála is megfigyelhető, a következő évek tehát meghatározóak lehetnek a pályafutásában Lionel Messi és Cristiano Ronaldo harmincon túl is megőrizte hatékonyságát, a párosukat azonban érdemes külön kezelni. Az őket megelőző öt aranylabdás támadó - Kaká, Ronaldinho, Andriy Shevchenko, Ronaldo és Michael Owen - mind a húszas éveinek végén ért a csúcsra, onnantól kezdve már csak lefelé vezetett az út. 

salah-pozíció.pngMohamed SalahFotó: Europress/AFP

Az egyiptomi támadó elkerülheti ezt, ha nem zavarják sérülések, azonban a játékát mindenképpen át kell formálnia. Cristiano Ronaldo esetében is ez volt a kulcs, a fiatalkori cselgépet fokozatosan maga mögött hagyta, és egy erőteljes csatárrá vált, aki a kiemelkedő intelligenciáját, fejjátékát és befejező potenciálját maximalizálta. De a már korábban említett Barnes is középre húzódott a bal szélről, miután megváltoztak az adottságai. Hogy milyen játékos lehet Salah két év múlva, arról adhat némi képet, hogy Klopp sokat finomított a szerepkörén a kezdetekhez képest.

Közelebb került a kapuhoz, és felszabadult a védőmunka alól, amit a jobb szélen el kellett volna végeznie.

Ez azt jelzi, hogy Salah legnagyobb erősségére próbálnak építeni, vagyis amikor lendületből vezetheti a labdát a kapura a jobb oldalról betörve. Az a felismerés is benne van, hogy ebben a szerepkörben sokkal hatékonyabb, mint amikor egy az egyben kell a szélsőhátvédekkel birkóznia a szélen. Kloppnál ez a kulcs, egyértelműen megvan a fejében a győzelemhez vezető formula, és ez a formula inkább függ az egyének karakterétől, mintsem az egyének személyiségétől. Ezek a karakterek idővel változnak, így a kihívás az optimális mix fenntartásában rejlik.

Röviden, ez azt jelentheti, hogy a játékosoknak is változniuk kell, hogy a Liverpool a régi maradhasson. És, hogy ehhez el kell-e adni Salahot? Valószínűleg nem. Arra azonban számítani lehet, hogy egyre inkább azt a feladatot fogja elvégezni, amihez igazán ért, és még közelebb kerül a kapuhoz. Ha pedig ez megtörténik, a Liverpoolnak szüksége lesz egy olyan játékosra, aki képes megoldani azt a szerepkört, amit az előző három idényben az egyiptomi klasszis töltött be.

via Sky Sports

Hozzászólások