Premier League - Még az ág is húzza az Arsenalt az újraindítás óta
Még az ág is húzza az Arsenalt az újraindítás óta
Fotó: Europress/AFP

Még az ág is húzza az Arsenalt az újraindítás óta

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/21 11:55
Szakértők jó előre figyelmeztettek, hogy a topligák újraindítását követően számítani kell a fokozott sérülésveszélyre, miután a játékosok nincsenek erőnlétileg felkészítve a sorozatterhelésre. Ezek a jóslatok az Arsenalnál nagyon hamar, egy hét leforgása alatt valóra váltak, két mérkőzés alatt három alapember is kidőlt a sorból, vélhetően hosszú időre.

A kényszerszünetet megelőzően minden ok megvolt az Arsenalnál az óvatos optimizmusra. Unai Emery fantáziátlan, a klub identitásától teljesen idegen, és alapvetően reaktív futballja után üdítő élmény volt az egykori Ágyús cséká, Mikel Arteta által megkövetelt alapelvekkel szembesülni, amelyek szinte azonnal visszaköszöntek a pályán. A javarészt örökölt problémák egy részét nem sikerült megoldani, részben mert ezek a keret hiányosságaiból fakadtak, de tagadhatatlanul megjelent valamilyen formában a stabilitás a csapatnál.

Az újraindítás óta megduplázódott az Arteta-éra vereségeinek a száma, ám a két vereségnél is aggasztóbbak a kulcsembereket sújtó sérülések. Először a télen szerződtetett Pablo Mari dőlt ki a sorból, majd a csapatkapitányhoz méltatlan viselkedése ellenére rehabilitált Granit Xhaka bicegett le; a Brighton ellen pedig Bernd Leno szenvedett súlyosnak tűnő térdsérülést. Arteta alatt mindhárman fontos játékosok voltak, így az edző már egy hét után arra kényszerülhet, hogy teljesen újragondolja taktikáját.

Lenóban, Xhakában és Mariban közös pont, hogy nagy szerepük volt a hátulról történő építkezésben, amely lényegében az egyik alapja a Guardiola/Arteta-féle filozófiának.

Az Arsenal csapatkapitánya eddig is alkalmatlan volt a posztjára, most már méltatlan is rá | Eurosport

Granit Xhaka az Arsenal egyik leggyengébb láncszeme, a pályán eddig sem tűnt igazi vezérnek, mégis csapatkapitánynak választották őt játékostársai azok után, hogy Unai Emery menedzser korábban őt nevezte meg ideiglenes csékának. Az Ágyúsok kapitánya vasárnap olyat tett, amivel minden szempontból szégyent hozott a posztjára - és főleg saját magára -, amelyre eddig is alkalmatlan volt, de most már méltatlan is rá.

Valahol törvényszerű, hogy épp az Arsenalnál kezdődött el a sérüléshullám, az elmúlt 18 hónapban Rob Holdingot, Hector Bellerínt és Calum Chamberst is hosszú hónapokra elveszítette a csapat. Rövid időn belül Leno lehet a negyedik, aki térdszalag-szakadás miatt kerül partvonalon kívülre, ami az edzésmódszerekkel kapcsolatban is komoly kérdéseket vet fel. A csütörtöki Southampton elleni mérkőzésen Arteta nyolc játékosára nem számíthat: Lenóra, Xhakára, Cedric Soaresre, Marira, Sokratisra, Lucas Torreirára és Chambersre.

David Luiz eltiltás miatt nem léphet pályára, bár a brazil védő legutóbbi ámokfutását végignézve ez a hír inkább örömre adhat okot az Arsenal-szurkolók körében.

Szombaton a frusztráció is visszaköszönt a pályán, a mérkőzés egy kisebb tömegjelenettel ért véget. Történt ugyanis, hogy a győztes gólt az a Neal Maupay szerezte, akire Leno sérülése miatt már korábban megharagudtak az Arsenal játékosai. Talán nem is ok nélkül, mert a Brighton támadója teljesen feleslegesen ütközött a levegőben lévő kapussal, és ez a mozdulat eredményezte később a német játékos rossz talajfogását. Maupay a szünetben elnézést kért, mondván nem a sérülés okozására irányult a mozdulat.

"Félidőben odamentem Mikel Artetához elnézést kérni. Soha nem akartam sérülést okozni, a labdáért ugrottam fel" - magyarázta a játékos. "Bocsánatot kértem a csapattól és Lenótól is. Nekem is volt súlyos sérülésem, tudom mennyire nehéz ez a helyzet. Az Arsenal játékosainak azonban nem ártana némi alázatot tanulniuk. Nagyon sokat beszéltek a pályán, azt kapták, amit megérdemeltek. Tényleg csak a labdáért ugrottam. Amikor földet ért, kifordult a térde. Ilyen a futball, előfordulnak kontaktok a pályán."

Pierre-Emerick Aubameyang a meccs hajrájában dühösen mutogatott a támadóra a győztes gólt követően, Matteo Guendouzi pedig torkon ragadta a játékost. Arteta a találkozó után védelmébe vette játékosait, de egyúttal azt is elismerte, hogy Maupay nem szándékosan okozta a sérülést. "Azt mond, amit csak akar. Ismerem a játékosaimat, ha van valami, ami nem hiányzik belőlük, az pont az alázat" - jelentette ki az edző. "Nem hiszem, hogy van játékos, aki sérülést akar okozni, és most sem ez a helyzet. Szerencsétlen szituáció volt."

Nem csoda, hogy a belső feszültség kitört az Arsenal játékosaiból, hiszen a hétközi produkcióhoz mérten kifejezetten összeszedetten játszott a csapat. A kezdőbe visszarakott Alexandre Lacazette kétszer is közel járt a gólhoz, Saka pedig a kapufát találta telibe, mielőtt Nicolas Pépé egy ragyogó lövést követően megszerezte volna a vezetést. Sokáig nem örülhettek a vezetésnek, mert egy védelmi kihagyást követően Lewis Dunk egyenlített, a hajrában pedig jött a már említett Maupay-gól, ami el is döntötte a találkozót.

A tabella alapján még mindig nincs reménytelen helyzetben az Arsenal, még a Bajnokok Ligája-indulást érő helyek is elérhető közelségben vannak. Mivel a Manchester Cityt kizárták az európai kupasorozatokból, ebben az idényben valószínűleg elegendő lenne az ötödik helyet megszerezni, ettől jelenleg hat pont választja el az Ágyúsokat. Nyolc forduló alatt akár le is lehetne dolgozni ezt a különbséget, azonban a dolog jelenlegi állása szerint ez csak álom marad az Arsenal számára. 

Hozzászólások