Premier League - Messi máshol is körülnézhetne, mielőtt Pep Guardiolát és vele a Manchester City-t választaná
Messi máshol is körülnézhetne, mielőtt Pep Guardiolát és vele a Manchester City-t választaná
Fotó: Europress/AFP

Messi máshol is körülnézhetne, mielőtt Pep Guardiolát és vele a Manchester City-t választaná

Takács MártonTakács Márton
2020/08/27 09:07

A Manchester City-hez való szerződés Lionel Messi számára látszólag ésszerű lenne.

Pep Guardiola volt az, aki átalakította őt egy fiatal tehetségből az egyik, ha nem a legjobb játékossá, akit a sportág valaha látott, és ennek a partnerségnek az újraegyesítése ínycsiklandó lehet. 

Az a tény, hogy Ferran Soriano és Txiki Begiristain személyében két sportvezető, valamint a 2009-ben triplázó Barcelona mestere, Guardiola is ott van a Manchester City-nél azok közül, akik 11 éve a csúcsra juttatták a katalán klubot, izgalmas találkozót kínál testületi és vezetői szinten az angol egyesülettel, és kulcsfontosságú a pályán is, mert a valaha látott egyik legkitűnőbb csapat kulcsembereiről van szó esetükben.

Guardiola szerint Messi a Barcelonából vonul vissza, Rivaldo Neymart akarja a Barcába | Eurosport

Pep Guardiola eloszlatta azokat a pletykákat, amelyek szerint Lionel Messi csatlakozna hozzá és a Manchester Cityhez, a katalán edző úgy véli, hogy egykori játékosa a Barcelonánál fog játszani karrierje végéig. Közben a Camp Nou egy korábbi kedvence, Rivaldo szívesen látná újra a Barcában honfitársát, Neymart, hogy enyhítse a Messi vállaira nehezedő nyomást.

Miután legyőzték az UEFA-t a Sportdöntőbíróságon, kellően megtestesültnek és bátornak érezhetik magukat, hogy rendkívüli fizetési csomagot biztosítsanak Messinek, és nem lehet kétséges, hogy a hatszoros aranylabdás segítene a City-nek áthidalni azt a hatalmas szakadékot, amely köztük és a Liverpool között nyílt meg az elmúlt szezonban.

Ráadásul a City-t és Messit közös cél egyesítheti: megnyerni a Bajnokok Ligáját. A ManCity tulajdonosai számára az évtizedes beruházásuk legfontosabb igazolása az lenne, ha elnyernék a klubfoci legnagyobb presztízzsel járó trófeáját.

Messi 2015 óta nem volt Bajnokok Ligája-győztes. Négyszer már megnyerte a BL-t, ez eggyel kevesebb, mint legnagyobb riválisa, Cristiano Ronaldo termése ezen a fronton. Ez a vágya növelhette távozási szándékát a Barcától. Öt éve nem örülhetett végső sikernek ebben a sorozatban, és idénre bebizonyosodhatott a számára, hogy ezzel a Barcával semmi esélye nincs ismét diadalmaskodni.

Messi ledobta a bombát a Barcától való távozási szándékának bejelentésével - mi jöhet most? | Eurosport

A hatások már érezhetőek a labdarúgásban, pedig Lionel Messi még nem is igazolt el eddigi egyetlen profi klubjától, a Barcelonától. Néhány tehetősebb topklubnál azon gondolkodhatnak most, mit tehetnének azért, hogy megpróbálják megvenni az argentin zsenit. A sokkolt Barca-vezetőknek pedig azt kell kitalálniuk, hogyan reagáljanak a fejleményekre.

De a Bajnokok Ligájában kezdődik a kolosszális eltérés a Manchester City és Lionel Messi státusza között. 

Amikor a Manchester City 2011-ben debütált a BL-ben, Messi - és a Barca - a karrierje során már harmadik alkalommal volt címvédő a legrangosabb európai kupában. Azóta a City 79 mérkőzést játszott a Bajnokok Ligájában, ami Messi egyéni fellépései számának, a 143-nak több mint a fele.

Messinek 115 gólja van a BL-ben. A City hat legjobb gólszerzőjének összesített góltermése eltörpül ezen adat mellett: Sergio Agüero, Raheem Sterling, Gabriel Jesus, David Silva, Yaya Toure és Kevin De Bruyne 94 találatot hintett.

A kulcsfontosságú kérdés az, hogy a Manchester City problematikus hely-e Messi számára, ha nagyobb sikert akar elérni.

A Barcelona elhagyása óta Pep Guardiola európai sikerei hiányoznak, és ez egyszerűen a saját hibája. Öröklött egy kifogástalanul domináns Bayern Münchent, akik címvédők voltak a Bajnokok Ligájában, amikor ő átvette az irányítást, egy dinasztia felépítésére törekedtek, de soha nem jutottak túl az elődöntőn, megalázó vereségeket is szenvedtek az úton, mivel a taktikai átalakítás nem sikerült.

A City-nél ez a minta folytatódott. Guardiolát évről évre nem Európa topklubjainak edzői kalapálták el a Bajnokok Ligájában, hanem olyan csapatok, mint például a Tottenham, a Lyon és a Monaco. Olyan ellenfelek, amelyek papíron nem jelenthettek volna gondot David Silváéknak. A felelősséget ismét Guardiolának kell viselnie ezekért a vereségekért, mert feleslegesen bütykölte át együttesét ezekre a párharcokra.

Csak magának köszönheti a ManCity a Lyon elleni vereséget | Eurosport

Pep Guardiolát nem szokás a pragmatikus edzők közé sorolni, de ha a helyzet azt kívánja, képes és hajlandó a biztonságra törekedni. Szombat este is óvatosabb volt a szokottnál, ami ezúttal hatalmas hibának bizonyult: hátul cseppet sem lett megbízhatóbb a City játéka, ellenben a támadójáték minőségén érezhető volt a kreatív játékosok hiánya.

A ManCity-hez való szerződés tehát messze nem jelentené Messi számára az európai siker garantálását. De a sport szintjén túl is a szégyen egy fajtája lenne, ha egy ilyen nagyszerű játékos egy ilyen minimális nemzetközi pedigrével rendelkező klubot képviselne.

Amikor Messi a Barcánál a 10-es számú mezt viselve olyanok örökébe lépett, mint Ronaldinho, Rivaldo, Romario és Diego Maradona, addig a City-nél olyanok koptatták ezt a trikót, mint Antoine Sibierski és Garry Flitcroft.

Guardiola-Messi-Barcelona-2012-min.jpgFotó: Europress/AFP


via eurosport.co.uk

Hozzászólások