Premier League - Nem a góljaival és az előkészítéseivel, hanem a mentális erejével emelkedik ki a tömegből a Chelsea új sztárja
Nem a góljaival és az előkészítéseivel, hanem a mentális erejével emelkedik ki a tömegből a Chelsea új sztárja
Fotó: Europress/AFP

Nem a góljaival és az előkészítéseivel, hanem a mentális erejével emelkedik ki a tömegből a Chelsea új sztárja

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/09 13:33
A Sky Sports nemrég hosszú interjút készített Kai Havertz korábbi edzőjével, a Leverkusent 2017-ben ideiglenesen irányító Tayfun Korkuttal. A török szakembert a klub legmélyebb válsága idején győzte meg képességeiről az akkor még csak 17 éves tehetség, és mind a mai napig nagyon kedveli a játékát. Mint mondja: már akkor látszódott, hogy ebből a srácból nagy futballista lesz.

Képzeljük el a helyzetet 2017 májusából. Három forduló volt hátra a német bajnokságból, a Bayer Leverkusen pedig csapnivaló formát mutatott, ezért Tayfun Korkut egy közel 600 kilométeres utazást vállalva Münchenbe utazott, az Ingolstadt elleni mérkőzésre való felkészülés gyanánt. Volt értelme a korai indulásnak, a környezetváltozásnak. A csapatra óriási nyomás nehezedett a Schalke elleni 4-1-es hazai zakó után, egy esetleges Ingolstadt elleni vereség pedig a kiesőzóna felé sodorta volna őket.

Hat héttel korábban a Leverkusen még a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában is érdekelt volt, ott végül az Atlético Madrid vetett véget a németek szereplésének. Kai Havertz nem utazhatott el a csapattal Madridba, ugyanis a 17 éves tehetségnek egyéb kötelezettségei, konkrétan vizsgái voltak. Tanulmányai miatt a Schalke elleni találkozót is ki kellett hagynia. A záróvizsgák után azonban szabadon utazhatott a társakkal Münchenbe, így ott lehetett azon az edzésen is, amely megváltoztatta a pályafutását.

"Olyan, mint Ballack és Özil egy személyben" - volt csapattársa szerint Havertz a kulcs a Chelsea bajnoki címéhez | Eurosport

Rövidesen eldőlhet a Leverkusentől eligazoló fiatal sztár sorsa, egykori csapattársa szerint pedig Londonban óriásit fognának a korábbi német klasszisok játékstílusát ötvöző Havertzzel. A következő napokban felgyorsulhatnak az események Kai Havertz régóta pletykált átigazolása körül. A 21 éves német játékos iránt fél Európa érdeklődik, a legesélyesebb kérő pedig a Chelsea, ahol Frank Lampard menedzser és a klubvezetés prioritásként kezeli a fiatal sztár megszerzését.

 

Korkutot csak ideiglenes megoldásnak szánta a Leverkusen vezetősége, miután a Borussia Dortmund elleni 6-2-es vereséget követően véget vetettek a Roger Schmidt-érának. A megbízott trénernek az volt az elsődleges feladata, hogy stabilizálja a süllyedő hajót, vagyis nem várta tőle, hogy a tehetségek gondozásával, beépítésével foglalkozzon. Az edzés során azonban elgondolkodott, egészen pontosan az egyik játékos teljesítménye elgondolkodtatta. "Van olyan, hogy az utolsó edzésen nem történik semmi" - kezdte a magyarázatot az edző.

"Egy kis bemelegítés, utána egy rövid játék, majd pár sprint. A kispályás játék során fantasztikus volt. Mintha teljesen felszabadult volna a vizsgáit követően. Minden letisztult a fejében, talán mert befejezte az iskolát, és ezt már 10 perc játék után érezni lehetett. Már azon, ahogyan a labdához ért. Eldöntöttem, hogy lehetőséget adok neki."

Amikor az Ingolstadt a 73. percben megszerezte a vezetést, úgy tűnt, hogy Korkut feleslegesen kockáztatott. De aztán jött Havertz, aki egy közeli fejessel kiegyenlített, és mégis sikerült elkerülni a legrosszabbat, a Leverkusen biztonságba került. "Kihagytam Karim Bellarabit. Kait választottam a nagy nevekkel szemben. A legnehezebb pillanatban megbíztam egy fiatal tehetségben. De nem rajtam múlt, ez egyértelmű. Világos volt, hogy nagy játékos lesz és játszania kell. Az egész azzal kezdődött, hogy elfogott ez az érzés edzésen."

Havertz azóta sokakban előidézte ezt az érzést. Korkut utolsó mérkőzésén - egy 6-2-es Hertha elleni győzelem alkalmával - két gólt szerzett, az azóta eltelt két idényben pedig 38 találattal segítette csapatát középpályásként. 2019-ben beválasztották a Bundesliga álomcsapatába, behívót kapott a német válogatottba és már most a következő sztárt látják benne. Még belegondolni is félelmetes, hogy 21 éves kora ellenére szinte teljesen komplett játékos, és még mindig rengeteget fejlődhet.

havertz-kimmich-min.jpgFotó: Europress/AFP

Korkut máig nagy csodálója. A középpályásként kemény szereléseivel hírnevet szerző egykori török válogatott bőven eleget látott ahhoz, hogy ne essen túlzásokba egy-egy fiatal kapcsán, Havertz kapcsán azonban képtelen leállni a dicsérő jelzőkkel. A passzainak a súlya Andres Iniestára emlékezteti, az ön-motiváció terén pedig korábbi ellenfelét, Raúlt juttatta eszébe. A nyomástűrő képessége is lenyűgözte, ami nagy szó valakitől, aki fél életét a Fenerbache nézői előtt töltötte. Úgy érzi, van valami kapocs köztük.

"Amikor távoztam a klubtól, mondtam Rudi Völlernek, a leverkuseni sportigazgatónak, hogy figyeljen rá, mert a világ egyik legjobbja lesz. 17 éves volt, de már így gondoltam. Sok tehetséget láttam, de ő nagyon-nagyon különleges."

Havertz viszonylag tehetős családból származik, szülei rendőrként és ügyvédként dolgoztak. Számára tehát a labdarúgás nem kiút volt, és korábbi edzője szerint talán épp ebben rejlik a sikerének a titka. "Nem olyan játékos, aki a pénzért játszik" - mondta Korkut. "Edzőként elég hamar ki lehet deríteni, mi motiválja az embereket. Világszerte sokféle ember létezik. Kai az a fajta, aki játssza ezt a játékot és közben jól érzi magát. Neki ez élvezet. Nem arról szól a foci, hogy kapjon egy nagyobb szerződést."

"Úgy gondolom, hogy akkor lehet valaki nagy játékos, ha imádja a játékot. Kait ebbe a kategóriába sorolom. Intelligens, kedves srác egy jó családból, nem pedig valami őrült. Nem hiszem, hogy a következő milliói körül járnak a gondolatai. Egyszerűen csak élvezi a játékot."

Havertz legnagyobb erénye az, hogy alleskönner - azaz olyan játékos, aki szinte mindenben jó. Számos poszton be lehet vetni, ezáltal jelentősen növeli aktuális edzője mozgásterét. Korkut például 4-2-2-2-es rendszerben használta, és próbált nagy szabadságot biztosítani neki. "Jobb oldalra tettem, mert nagyon fiatal volt, próbáltam levenni róla azt a nyomást, ami a középen való játékkal jár. Ugyanakkor valójában nem szélső. A szélességet a felfutó hátvédekkel biztosítottuk, hogy ő beljebb léphessen és lőhessen vagy beadhasson ballal."

havertz-korkut-min.jpgFotó: Europress/AFP

Mostanság a német játékos inkább középen kapott lehetőséget, mélyebb és egészen előre tolt pozícióban is megállta a helyét. Időnként azért még a jobbszélen is feltűnt. "Az egyértelmű, hogy nem hatos. De azt leszámítva szerintem bárhol megállja a helyét. Talán nyolcasként a legjobb egy 4-3-3-as formációban, amit mostanság amúgy is sok csapat játszhat. Valahol félúton van a nyolcas és a tízes között. Sokkal inkább mondanám középső játékosnak, mint valamilyen szélsőnek, de ez azért függ a rendszertől is."

Helyzeteket eredményező rövid passzok terén top 3-ban zárt a Bundesligában, ami rávilágít arra, mennyire nyugodtan és magabiztosan hoz döntéseket a kapu előtt. "Nézzétek meg az előkészítéseit, és észre fogjátok venni" - jelentette ki Korkut. "Az a fantasztikus benne, hogy az utolsó pillanatig kivár a döntéssel. Vár és vár, majd amikor már azt gondolod, hogy a helyzet elúszott, akkor - és csak akkor - passzolja tovább a labdát. És mindig megfelelő döntést hoz. Nagyon különleges képességgel bír, nem csak alibiből passzol valakihez."

"Ez a fajta képesség megvolt Iniestában is. Amikor ő megtalálta az egyik társát a labdával, mindig könnyebb helyzetbe hozta. Kai ugyenez. A passzaival megnyitja a területet a társai előtt."

Kapu előtti hatékonyságával ma már mindenkit elkápráztat, de ennek a kialakításához szükség volt egy kis időre. Első 67 mérkőzésén 8 gólt szerzett, az utolsó 87 során 38-at. Vannak veleszületett, ösztönös képességei, ez azonban sokkal inkább tanult dolog volt. "Nagy előrelépést mutatott be a gólszerzés terén. Erről mi is beszéltünk, mert már akkoriban is látszott, hogy csak ebben kell javulnia. Hiányzott a játékából egy gyilkos lövés, még akkor is, amikor növelte a sebességet" - magyarázta Korkut majd hozzátette, sok fiatal szenved ezzel.

havertz-gól-min.jpgFotó: Europress/AFP

Nagy erénye továbbá, hogy kiválóan találja meg az üres területeket. Ez az a fajta képesség, amit nehéz számokkal leírni, vagy bármely más módon meghatározni, és ahogyan azt Korkut is megjegyezte, semmi esetre sem tanítható. "Kiválóan mozog a vonalak között. Pontosan tudja, hol kell állnia. Észreveszi azokat a területeket, ahol lennie kell. Ha ezt szűkítik, akkor máshova megy. Nem csak a labdát, de a játékteret is kontrollálja. Ennek köszönhetően tud mindig a megfelelő pozícióban feltűnni."

Ha a helyezkedésbeli képességeihez hozzáadjuk a passzait és a befejezéseit, egy elképesztően veszélyes játékost kapunk. "Kai különbözik az átlagtól, mert képes kiszolgálni és befejezni is. Nagyon jól tud mélyről érkezni a kapu elé" - mondta Korkut. Az edző jól ismeri Timo Wernert is a stuttgarti idejéből, és neki is nagy csodálója, ám szerinte van egy nagyon fontos különbség a két klasszis között. "Timo az a fajta játékos, akinek szüksége van kiszolgálásra. Elsősorban a futásaival melózik. Kai különleges. Ő a csapata esze."

Talán a játékosmúltja alapján nem annyira meglepő, hogy Korkut a játékos mentalitását tartja az egyik legfontosabb tulajdonságának. Már 17 évesen is bizonyította, mennyire jól tűri a nyomást, éppen ezért úgy látja az edző, hogy nincs határa a fejlődési potenciáljának. "Talán a mentális ereje a legkülönlegesebb tulajdonsága. Nem látszik rajta a különbség, ha az Ingolstadt vagy a Real Madrid ellen focizik, ha a kiesés elkerülése vagy a bajnoki cím a tét. Mindig ugyanazt hozza, ugyanazt a magas szintet."

Miért akarja a fél világ leigazolni a 90 millióra taksált támadót? | Eurosport

Kai Havertz iránt a legnagyobb európai klubok érdeklődnek, a teljesség igénye nélkül a Real Madrid, a Bayern München, a Chelsea és a Liverpool is örömmel látná a 21 éves tehetséget. De mi az oka annak, hogy fiatal kora és kevés tapasztalata ellenére is hajlandóak lennének bankot robbantani a Bayer Leverkusen tehetséges középpályásáért?

"Neki 17 évesen sem voltak hullámvölgyei. Nem az edző bátorsága volt a lényeg, csak a játékos. Az volt az érzésem, hogy képes nagy meccseket játszani, és hát ez így is volt. Hihetetlen a mentális ereje. Nem is tudnám ezt rendesen lefordítani, de olyan mint egy jégember. Nem lehet megmondani róla, hogy nyomás alatt van-e. Fogalmam sincs, belülről érzi-e, de nem mutatja ki, és ez egy nagyon fontos, ha nem a legfontosabb tulajdonság. Nagy kluboknál egészen máshogy kell játszani. Ott nagyon fontos a mentális erő."

"Sok fiatal tehetség van. De a legnagyobb kluboknál, a Bayern Münchennél, a Manchester Unitednél, vagy mondjuk a Chelsea-nél többre van szükség a tehetségnél. És ebben a srácban ez a plusz meg is van. Nem a fantasztikus lövések és utolsó passzok lényegesek, bár ezekben is nagyon jó. Ezek a mentális erővel érnek valamit. Ez jelenti a különbséget." Korkut a játékos érettségére vezeti vissza azt a fejlődést, amit az előző két szezonban bemutatott.

"Most az a legfontosabb, hogy egy, a Leverkusennél nagyobb klubban megállja a helyét, de erre már fantasztikusan felkészült. Játszott a Bajnokok Ligájában. Topjátékos volt a Bundesligában. Készen áll, hogy a világ bármely csapatában pályára lépjen. Miben fejlődhet? Néha az a legjobb, ha úgy hagyunk egy játékost, ahogyan van. Nem akarom azt mondani, hogy ő a tökéletes futballista, mert ilyen nem létezik, de kétségtelenül megvannak az eszközei, hogy nagy játékos legyen. Nagyon nagy. Ez a srác különleges."

via Sky Sports

Hozzászólások