Premier League - Megmentheti szezonját az MU
Megmentheti szezonját az MU
Fotó: Europress/AFP

Megmentheti szezonját az MU


2016/05/10 15:01

A Manchester United Louis van Gaallal nem játszik jó focit.

A Manchester United Louis van Gaallal közepesen eredményes focit játszik.

A Manchester United Louis van Gaallal bejuthat a Bajnokok Ligájába és megnyerheti az FA-kupát.

Tekintve, hogy a fenti három mondat mindegyike igaz, nehéz megítélni Louis van Gaal második manchesteri évét. Ha ugyanis az MU megnyeri soron következő három találkozóját (West Ham idegenben, Bournemouth otthon, Crystal Palace az FA-kupa döntőjében), akkor biztosan eléri a BL-selejtezőt jelentő negyedik helyet, valamint nyer egy olyan trófeát is, amit 2004 óta nem sikerült elhódítani.

Mindehhez egy bravúrra van szükség, kedd este, a West Ham United otthonában. A londoniak ezzel a meccsel búcsúztatják el a Boleyn Ground-i (vagy Upton Park-i) stadionjukat, hiszen a következő idényt már az olimpiai stadionban kezdik. A mérkőzésnek a minél szebb búcsú mellett más tétje is van, hiszen egyfelől a WHU is küzd az európai kupahelyekért, másfelől nem olyan régen az MU éppen itt babrált ki a Kalapácsosokkal, amikor az FA-kupa negyeddöntőjének újrajátszásán idegenben jutott tovább az elődöntőbe.

"Fantasztikus győzelmet arattunk egy hónapja, szerintem a játékosok is így érezték. Kedden egy olyan ellenféllel játszunk, amelyik elbúcsúzik legendás stadionjától, így biztos, hogy hatványozottan is nyerni szeretnének. Nagyon jó csapat a West Ham, akiket biztosan fűteni fog a visszavágás tüze az FA-kupa-vereség miatt. Ezek számunkra nem túl jó hírek, de égető szükségünk van a három pontra, szóval nem szeretnénk asszisztálni az ünnepükhöz" - mondta a mérkőzés előtt van Gaal, akinek megítélésén a soron következő három találkozó igen sokat lendíthet.

A holland szakember nem számíthat a Leicester City elleni találkozó után eltiltott Maourane Fellainira, akire elsősorban a pontrúgásoknál vált volna kulcsfeladat, mivel az MU az egyik legalacsonyabb csapat a Premier League-ben, az ellenfélnél pedig ott van Andy Carroll, aki az egyik legmagasabb, legjobban fejelő támadója a bajnokságnak. Nagy kérdés, a hétvégi, Norwich elleni mérkőzésen a bemelegítés közben megsérülő Anthony Martial bevethető lesz, illetve ha nem, visszakerül-e a kezdőbe az FA-kupa-továbbjutást eldöntő Marcus Rashford, vagy pedig megint Wayne Rooney kap lehetőséget középcsatárként. Afelől pedig ne legyen kétségünk, a MU mennyire motivált lesz nem csak a BL-hely miatt, hanem amiatt is, hogy épp a városi rivális Cityt üthetik el a legrangosabb európai kupától...

manutd

Az angol klubcsapatok európai helyzete egyébként jelenleg igen bonyolultan alakul, mivel nem csak a bajnoki hajrá és az FA-kupa van hátra, hanem a Liverpool érdekelt a Európa-liga döntőjében is, így jövőre akár nyolc csapat is indulhatna a két európai sorozatban. Röviden megpróbáljuk összefoglalni, mi is a helyzet jelenleg, és mi várható.

Alapvetően négy csapat indulhatna jövőre a BL-ben (három a főtáblán, egy a selejtezőben), ebből két együttest már ismerünk, hiszen mind a bajnok Leicester, mind a Tottenham biztosította helyét a jövő évi BL-sorozatban. Az Európa-ligában három helye van az angol szövetségnek, egy jár a bajnoki ötödiknek, egy a Ligakupa győztesének (Manchester City), egy pedig az FA-kupa győztesének.

De.

Mivel ebben az évben az a City nyerte a Ligakupát, amelyik nem végezhet hátrébb a bajnokságban, mint az ötödik hely, a bajnoki hatodik is elindulhat majd az EL-ben. Ha a Manchester United nyeri a május végi FA-kupa-döntőt, és a csapat a legjobb hatban zár, akkor a bajnoki hetedik is jogot szerez az EL-indulásra, mégpedig a selejtező harmadik körében becsatlakozva.

Az egészet megbonyolíthatja a Liverpool helyzete, hiszen ők bár nem végezhetnek a legjobb négyben, bejuthatnak a Bajnokok Ligájába, amennyiben legyőzik a Sevillát az Európa-iga fináléjában. Ha ez megtörténik, és a bajnokságban is a legjobb hétben zárnak, akkor a Premier League elveszíthet egy EL-helyet, így csak összesen hét klubcsapatuk indulhatna a nemzetközi mezőnyben. Ha viszont meglesz az EL-győzelem, viszont nem lesz meg, csak a nyolcadik hely, akkor nyolc angol klubcsapat lehet ott a jövő évi nyitányon - öt a BL-ben, három az EL-ben. A másik verzió erre az, ha a Crystal Palace megnyeri az FA-kupát, a Liverpool pedig az EL-győzelem mellett hetedik helyen végez a bajnokságban.

Egyszerű, nem? :)

PREMIER LEAGUE, KORÁBBRÓL ELHALASZTOTT MECCSEK

Kedd

West Ham United - Manchester United 20.45

Szerda

Sunderland - Everton 20.45

Norwich City - Watford 20.45

Liverpool - Chelsea 21.00

Hozzászólások