Premier League - Marcus Rashford kitüntetést vehet át II. Erzsébettől
Marcus Rashford kitüntetést vehet át II. Erzsébettől
Fotó: Europress/AFP

Marcus Rashford kitüntetést vehet át II. Erzsébettől

Minich RékaMinich Réka
2020/10/11 14:45
Az angol válogatott és a Manchester United támadója mindössze 22 évesen kapja meg az igen magas rangú kitüntetést II. Erzsébet királynőtől. Rashford a koronavírus járvány alatt folyamatosan azért kampányolt, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek az iskolabezárások alatt is hozzájuthassanak a napi étkezésükhöz. Végül a fellépése sikert ért el, és a kormány intézkedéseinek hála 1,3 millió fiatal juthat hozzá továbbra is az ingyenebédhez.

A kitüntetéseket tradicionálisan minden év júniusában, a Királynő születésnapján adják át, de idén eltolták a díjátadót, hogy a koronavírus okozta járvány alatt kiemelkedő tetteket végrehajtó személyeket is jelölhessék. Rashford komoly lobbitevékenységet folytatott, hogy a kormány változtassa meg korábbi álláspontját. Ezek szerint az ebédjegyek csak a tanév ideje alatt jártak volna a diákoknak, a nyári szünetben azonban így sok nélkülöző gyerek maradt volna melegétel nélkül.

Először egy nyílt levelet fogalmazott meg a MU 22 éves csatára, de azóta több élelmiszeripari céggel összeállva egy jótékonysági alapot hozott létre, ami már több, mint 20 millió fontot gyűjtött össze. Rashford gyermekkorában átélte, milyen a nélkülözés, ezért is volt fontos számára, hogy a mai iskolások közül senki ne járjon úgy, mint ő. Az erőfeszítéseit szeptemberben már a Professzionális Labdarúgók Szövetsége is kitüntetéssel jutalmazta, most II. Erzsébet királynő a Brit Birodalom Rendjének tagjává (MBE) fogadta.

„Rendkívül megtisztelő, hogy kitüntetnek. Az, hogy egy fiatal, fekete srác Wythenshawe-ből ilyet elérhet, korábban meg sem fordult a fejemben. Ez egy különleges nap nekem és a családomnak, de aki a legjobban megérdemli az egészet az édesanyám."
"A harc, hogy megvédjük a legkiszolgáltatottabb gyerekeket, még korán sem ért véget. Igazán tiszteletlen lenne azokkal a családokkal és közösségekkel szemben, akikkel eddig együtt dolgoztam, ha nem folytatnám a munkát. Továbbra is szükséges nyomást gyakorolni a miniszterelnökre, hogy az őszi félév alatt is folyamatos legyen az ebédjegyek osztása, hiszen a munkanélküliség folyamatosan növekszik. Ezzel legalább eggyel kevesebb dolog miatt kéne aggódnia a szülőknek. Álljunk össze és mondjuk ki, hogy az Egyesült Királyságban nem lehet olyan gyermek, aki éhesen fekszik le esténként. Korábban már sokszor elmondtam, de mindegy, hogy ki mit gondol, soha nem lehet egy gyerek hibája, hogy nem jut ételhez.”

A csatár klubja, a Manchester United is kiadott egy közleményt: 

„A Manchester United minden alkalmazottja rendkívül büszke Marcusra. Az, hogy a fellépésével sokkal több emberhez eljutott a gyermekéhezés problémája, sokat segített. Igazán örömteli, hogy a munkáját ilyen szinten is elismerik.”

SkySports


Hozzászólások