Premier League - Kedvenc edzőjétől kapott hatalmas dicséretet Pep Guardiola
Kedvenc edzőjétől kapott hatalmas dicséretet Pep Guardiola
Fotó: Europress/AFP

Kedvenc edzőjétől kapott hatalmas dicséretet Pep Guardiola

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/02 07:12
Hétvégén az újonc Leeds hazai pályán fogadja a Manchester Cityt az angol bajnokságban, ami azt jelenti, hogy nyolc év után ismét összecsaphat Marcelo Bielsa és Pep Guardiola. A ManCity menedzsere nagy csodálója az argentin szakembernek, többször is a világ legjobb edzőjének nevezte kollégáját. A tisztelet kölcsönös, a szombati mérkőzés előtt Bielsa leendő ellenfele kreativitását emelte ki.

A két szakember legutóbb 2012-ben, a Spanyol Kupa döntőjében csapott össze, amikor Guardiola a Barcelonát, Bielsa pedig az Athletic Bilbaót irányította. Abban az idényben már a második kupadöntőjét játszhatta a bilbaói csapat, a csúcs-Messivel felálló katalánokkal szemben azonban tehetetlenek bizonyultak, 3-0-ra kikaptak. Bielsa még két másik alkalommal irányíthatta a Bilbaót a Guardiola-féle Barcelona ellen: a legelső találkozón sikerült egy bravúros 2-2-es döntetlent elérni, a Camp Nouban azonban a Barcelona nyert.

Bielsa állítólag a vesztes kupadöntőt követően kielemezte a mérkőzést, a megállapításait pedig átküldte Guardiolának, aki csak annyit mondott: "jobban ismered a Barcelonát, mint én." A történetet hihetőnek tűnik, hiszen Guardiola biztatás nélkül is képes ódákat zengeni az edzőről. "Hatalmas a csodálatom Marcelo Bielsa irányába, mert képes sokkal-sokkal jobbá tenni a játékosait. Egyetlen olyan korábbi Bielsa-tanítvánnyal sem találkoztam, aki ne mondott volna róla szépeket. Hálásak a pályafutásukra gyakorolt hatása miatt."

A maximalista Marcelo Bielsa radikális változásokat hozott a Leeds Unitednél | Eurosport

A legendás edző bátor változtatásokat hajtott végre a Championshipben szereplő klubnál, amióta megérkezett Angliába. David Hytner a The Guardianben megjelent cikkének fordítását közöljük az alábbiakban. Marcelo Bielsának volt egy kérdése. A Leeds új menedzsere meg akarta tudni, milyen keményen dolgozik egy átlagos szurkoló, hogy kifizethessen egy belépőt és láthassa kedvenc csapatát.

"Nekem is sokat segített a tanácsaival. Amikor beszélgetünk, azt érzem, hogy segíteni akar. Fontos ezt elmondani Marcelo Bielsáról, teljesen mindegy, mennyi trófeát nyert a pályafutása során. A mi munkánkat az alapján ítélik meg, mennyire voltunk sikeresek, mennyi kupát nyertünk. Pedig ennek valójában sokkal kisebb hatása van a labdarúgásra, mint amekkora neki és a játékosainak volt. Ezért gondolom róla azt, hogy ő a világ legjobb edzője" - magyarázta Guardiola egy pár évvel ezelőtti interjúban.

Az argentin számos nagy edzőre volt hatással, közéjük tartozik Guardiola is. Bielsa azonban visszautasította, hogy a Manchester City edzőjének mentora lenne. "Nem érzem úgy, hogy Guardiola mentora vagyok, sőt, bizonyíték is van arra, hogy nem ez a helyzet. Ha van ötleteiben független edző, az pont ő. Nem csak azért, mert én azt mondom, hanem azért, mert a csapatai teljesen máshogy játszanak, mint a többiek. Ott van a képzelőerője is. Folyamatosan képes megoldásokkal előállni a problémákra, amit gyakorlatban is át tud ültetni."

"Ha már valakit dicsérünk, illik megindokolni is, hogy miért. Mi az ötletek felől közelítjük meg a futballt, Guardiola viszont a szabadságból indul ki. Abból, hogy milyen megoldásokkal álljanak elő a játékban, és ezeknek az alapoknak az elültetéséhez nincs szüksége sok időre. Nem sok olyan edzőt ismerek, aki megérdemelne egy ilyesfajta dicséretet. Sokan úgy tartják, hogy a Barcelonája a futballtörténelem legjobb csapata volt."

Múlt héten a manchesteriek komoly pofonba szaladtak bele, a Leicester City 5-2-re verte őket. Szerdán valamelyest sikerült visszaállítaniuk a megtépázott önbizalmukat, 3-1-ra nyertem a Burnley ellen az Angol Ligakupában. Bielsa nem szeretné túlgondolni a meccset. "Az egyik legnagyobb csapat a Premier League-ben, de a szokásos játunkat szeretnénk játszani. Másképp nem is tudnánk" - mondta. Az argentint arról is megkérdezték, vajon Guardiola hozzá hasonlóan sikeres lenne-e a Leedsszel. "Nincs kétségem" - felelte.

via Sky Sports

Hozzászólások