Premier League - Négy év, négyszáz millió, négy bukott igazolás - Guardiola és a City védők hányattatott története
égy év, négyszáz millió, négy bukott igazolás - Guardiola és a City védők hányattatott története
Fotó: Europress/AFP

Négy év, négyszáz millió, négy bukott igazolás - Guardiola és a City védők hányattatott története

Szabó BenceSzabó Bence
2020/09/29 11:38
Ruben Dias leigazolásával Pep Guardiola négy Manchester City-nél töltött év alatt már 400 millió eurót költött hátvédekre, de a szerződtetett játékosok közül eddig kevesebb vált be, mint bukott meg.

Miután a Manchester City a hétvégén öt gólt kapva szenvedett vereséget a Leicester ellen a Premier League-ben, a csapatnál ismét úgy döntöttek, ideje súlyos milliókat áldozni a védelem megerősítésére. A klub és Pep Guardiola ezúttal a Benfica 23 éves hátvédjében, Ruben Diasban látja a megoldást, a portugál játékos 65 millió fontért érkezhet.  A spanyol edző ezzel a vétellel érkezése óta már több, mint 400 millió eurót áldozott a védelemre, igazolásai azonban koránt sem mind váltak be. Most áttekintjük, ki hogyan teljesített.

Aymeric Laporte (58,5 millió font, 2018) 

A Bilbaoból vett francia játékos 2018 januárjában érkezett, a szezon közben pedig nem is tudta egyből felvenni a fonalat. A következő idényre viszont szépen megszokta az angol bajnokságot, idővel pedig a City legstabilabb hátvédje vált belőle. Épp ezért volt különösen fájó tavaly a szezon elején elszenvedett térdsérülése, amiből csak a következő évben tudott visszatérni. Egyértelműen Guardiola egyik legjobban sikerült vétele a poszton.

Bejamin Mendy (51,75 millió font, 2017) 

A sérülések nem csak Laporte pályafutását nehezítették meg Manchesterben, a Monaco-tól szerződtetett balhátvéd azonban jelentősen rosszabbul járt honfitársánál. Mendy eddig egyetlen idényben sem tudott teljesen egészséges maradni, négy szezon alatt összesen 56 meccse van. Ilyen hátráltató tényező mellett igazságtalan lenne azt mondani, hogy besült igazolás, de amikor játszott sem nyűgözte City rajongókat.

city-mendy-laporte.jpgLaporte (balra középen) bevált a Citynek, Mendy (jobbra) kevésbé -Fotó: Europress/AFP

John Stones (50 millió font, 2016)

Amikor a fiatal angol hátvédet 2016-ban 50 millió fontért leigazolták az Evertontól, a terv az volt, hogy Stones éveken át a City védelmének alapköve lehet. Ehhez képest a sérülések mellett leginkább látványos hibáival hívta fel magára a figyelmet, szépen fokozatosan pedig elvesztette Guardiola bizalmát. A nyáron már az is felmerült, hogy megválnak tőle, Dias leigazolásával pedig ennek csak tovább nő az esélye.

Kyle Walker (47,4 millió font 2017) 

A Tottenhamtől érkező angol játékos negyedik idénye alapembere a City hátvédsorának. Guardiola elsősorban jobbhátvédként számít rá, de jó párszor előfordult már, hogy akár négy, akár háromvédős rendszerben középen vetette be. Walker mindkét szerepet korrekt módon megoldja, hiába volt drága vétel, egyértelműen megérte a pénzét.

Joao Cancelo (27,6 millió font, 2019) 

Szintén jobbhátvéd posztra érkezett tavaly a portugál játékos, ő azonban koránt sem vált be annyira, mint Walker. Eddig egyértelműen csere szerepet töltött be az angol játékos mögött, pályára kerülve pedig sok esetben hibázott. Ugyan még csak a második idényére készül a Cityvel, sokat elmond a teljesítményéről, hogy eligazolása már a nyáron felmerült.

city-vedok-walker.jpgWalker a City egyik legjobb védő igazolása Guardiola alatt -Fotó: Europress/AFP

Danilo (27 millió font, 2017)

Cancelo elődje 2017-ben érkezett a Real Madridtól. Akkoriban a Chelsea is üldözte a brazil játékost, utólag viszont talán nem bánják, hogy nem sikerült megszerezni. A két Manchesterben töltött szezon alatt voltak ugyan nagy pillanatai, mint a City rekordot jelentő 100. góljának megszerzése a 2018-19-es idényben, többnyire a védekezésben konstans elkövetett hibákról maradt megjegyezhető. Tavaly zokszó nélkül cserélték el a Juvéval Cancelora. 

Nathan Ake (40 millió font, 2020) 

Még idei szerzemény, szóval teljesítményéről egyelőre messze korai lenne véleményt nyilvánítani, de költséges hátvéd igazolásként azért szerepeljen itt a holland védő neve is. A Chelsea akadémiáján nevelkedett játékos a Bournemouthba igazolva lépett szintet, a csapat azonban kiesett a Premier League-ből tavaly, így könnyen megszerezhetővé vált. Állítólag a londoni Kékeknek visszavásárlási opciója volt, de nem éltek vele, Guardiola és a City pedig lecsaptak rá. Az idő majd eldönti, kinek volt igaza.


ESPN

Hozzászólások