Premier League - Csak 15 védőért fizettek 50 millió eurónál többet a klubok, ebből hétszer a Manchester City
Csak 15 védőért fizettek 50 millió eurónál többet, ebből hétszer a Manchester City
Fotó: Europress/AFP

Csak 15 védőért fizettek 50 millió eurónál többet a klubok, ebből hétszer a Manchester City

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/30 20:59
Mondhatjuk, hogy a védők igazolása nem tartozik a Manchester City erősségei közé, hiszen hiába költenek el évről évre rengeteg pénzt a védelem megerősítésére, valahogy soha nem akar összeállni a hátsó alakzat. Az angolok a mostani átigazolási ablakban is mélyen a zsebükbe nyúltak, hogy megszerezzenek egy védőt, most épp Rúben Diasra tettek fel mindent.

A futballtörténelem során csak 15 olyan védő volt, akiért 50 millió eurót, vagy még annál is többet fizetett egy klub, amiből hét alkalommal a Manchester City volt a vásárló fél. Ezen a 15 fős listán csak a Manchester United neve fordul elő egynél több alkalommal, ami azt jelzi: a Citynél súlyos problémák vannak a védők kiválasztásával. Ezt a folyamatot Pep Guardiola érkezése kétségtelenül felerősítette, hiszen az edző által megkövetelt filozófia speciális képességeket igényel, de a gondok sokkal régebbre nyúlnak vissza.

Öt gólt kapott hazai pályán a ManCity, Vardy 20 percen belül ért el mesterhármast | Eurosport

A Manchester City saját stadionjában 5-2-re kikapott a Leicester Citytől az angol labdarúgó-bajnokság harmadik fordulójának vasárnapi játéknapján. Pedig Josep Guardiola együttese három perc után vezetett: a korábbi Leicester-játékos, a 200. Premier League-összecsapásán szereplő Rijad Mahrez egy szöglet után lőtt 11 méterről hatalmas gólt a hosszú felső sarokba.

A legújabb szerzemény a Benficától átcsábított Rúben Dias, akiért 68 millió eurót fizetett a klub - a lehetséges bónuszok nélkül. Vincent Kompany távozása óta érezhetően meggyengült a manchesteriek védekezése (talán nem is annyira a játéka, sokkal inkább a jelenléte hiányzik a csapatnak), és az elmúlt 18 hónapban gőzerővel dolgoztak az utód megtalálásán. Így esett a választás Diasra, akitől tehát nagyon sokat várnak, és elnézve a City hétvégi teljesítményét, kétségtelenül ráférne az erősítés a hátsó alakzatra.

Guardiola csapata öt gólt kapott a Leicester Citytől, ami soha korábban nem fordult még elő az edzővel.

Manchesterben természetesen pontosan tudják, hogy a komoly anyagi befektetés önmagában nem garancia a sikerre, a korábbi 50 pluszos igazolásaik közül csak kevés vált be. Aymeric Laporte ilyen téren kilóg a sorból, a francia védő - aki érdekes módon még mindig nem mutatkozhatott be a válogatottban - az évek során belenőtt a szerepbe, és a védelem oszlopa lett. Hétvégén viszont nem lehetett ott a pályán, mivel az előszezonban elkapta a koronavírust, és még nem nyerte vissza az erőnlétét.

Négy év, négyszáz millió, négy bukott igazolás - Guardiola és a City védők hányattatott története | Eurosport

Ruben Dias leigazolásával Pep Guardiola négy Manchester City-nél töltött év alatt már 400 millió eurót költött hátvédekre, de a szerződtetett játékosok közül eddig kevesebb vált be, mint bukott meg. Miután a Manchester City a hétvégén öt gólt kapva szenvedett vereséget a Leicester ellen a Premier League-ben, a csapatnál ismét úgy döntöttek, ideje súlyos milliókat áldozni a védelem megerősítésére.

A sikertörténetek közé sorolhatjuk Kyle Walkert is, és ezzel nagyjából a sor végéhez is értünk. Eliaquim Mangala klubrekordot jelentő 51,7 millió euróért igazolt a Cityhez 2014 nyarán, de elképesztően nagy flop lett, első idegenbeli mérkőzésén például öngólt szerzett és összehozott egy buta büntetőt is. Öt év alatt csak 59 bajnokin szerepelt a City mezében, mielőtt végleg a Valenciához került volna. Ha ekkorát nem is buktak, John Stones, Benjamin Mendy és Joao Cancelo teljesítménye egyaránt óriási csalódás volt.

Diasszal egészül ki a nem is annyira szenzációs hetes, és ő legalább a profilja alapján illik a csapatba. A manchesterieknek mindenekelőtt egy Kompanyhoz hasonló védelmi vezérre van szükségük, márpedig a portugált ösztönös vezéralkatnak tartják, több korosztályos Benfica csapatban is csapatkapitánynak választották. Attól sem fél, ha be kell piszkítania a kezét, és bármennyire is tagadja Guardiola, a taktikai faultok meghatározóak a rendszerében, hiszen a védelmi filozófiájának az az alapja, hogy a lehetőségeket csírájukban el kell folytani.

Amikor minden az edző elképzelései szerint alakul, ezeket a taktikai faultokat a szűrő látja el. Fernandinhónak épp ez az egyik legnagyobb erőssége, a brazilt viszont Guardiola kénytelen volt egy sorral hátrébb rendelni, míg a tavaly igazolt Rodri a bemutatkozó évében nem tudta rögtön felvenni a ritmust. Emiatt hátul is jól jön egy keményebb stílusú játékos, mivel John Stones és Eric Garcia egyaránt hajlamos naiv játékra, amit egy Jamie Vardyhoz hasonló rutinos támadó könyörtelenül ki tud használni. Akár háromszor is egy meccsen belül.

Dias sokkal piszkosabb ilyen téren, ha kell apró lökésekkel, mezhúzásokkal hozza előnyösebb helyzetbe magát, végső esetben pedig a sárga lapot érő szabálytalanságoktól sem riad vissza egy támadás megakadályozása érdekében. Mivel Guardiola a jövőben is magasra feltolt védelmi vonallal fogja játszatni a csapatait, olyan védőkre van szüksége, akik kellően határozottak és bevállalósak, mert legtöbb ellenfél a Leicesterhez hasonlóan mély blokkokból próbálja túlélni a City támadásait, hogy aztán kontrákkal szétszedjék a védelmüket.

A portugál védőnek van egy kevésbé kihangsúlyozott, ám annál fontosabb tulajdonsága: az ellenfél tizenhatosán belül is számíthat rá az edző. Három év alatt 12 gólt szerzett a Benfica színeiben, ami több mint amennyit Laporte, Stones és Garcia összesen megtermelt a manchesterieknél. Guardiola rendszerében azonban egy védőnek nem csak a védekezéshez, hanem a labdajáratáshoz is értenie kell, különösen a súlypontáthelyezésekhez használt hosszú labdák fontosak. Ezen a téren viszont a szakértők szerint mindenképpen fejlődnie kell.

Diasnak komoly nyomással kell megbirkóznia új klubjánál, ráadásul a korábbi példák azt mutatják, nehéz a portugál ligából Angliába szerződni. Mangalát és Nicolas Otamendit is kiváló játékosként tartották számon a Portóban, de említhetnénk a másik manchesteri klubtól Marco Rojót, Diogo Dalotot és Victor Lindelöföt is. David Luiznak voltak erősebb idényei, de mind a mai napig nagyon megosztó figurának számít, így talán csak Ricardo Carvalhóról lehet elmondani, hogy minden kétséget kizárólag bevált Angliában.

A történelmi tapasztalat tehát a 23 éves védő ellen szól, hisz nem csak az egykori Primeira Liga-neveltek, de úgy általában a manchesteriek összességében már 400 millió fontért szerződtetett védői is csalódást okoztak. Vajon ő jelenti majd a kivételt? Hamarosan kiderül. 

via goal.com

Hozzászólások