Premier League - Épp abban gyengélkedik a Manchester City, ami eddig a legnagyobb erőssége volt
Épp abban gyengélkedik a Manchester City, ami eddig a legnagyobb erőssége volt
Fotó: Europress/AFP

Épp abban gyengélkedik a Manchester City, ami eddig a legnagyobb erőssége volt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/07 18:23
A kulcsemberek hiányának és rövid felkészülési időszaknak súlyos következménye lehet a Manchester City 2020/21-es szezonjára nézve. Az első mérkőzések alapján úgy tűnik, egyre és egyre jobban csökken a csapat intenzitása, és a védekezésben kulcsfontosságú letámadás hatékonysága is romlik ezáltal. Vajon megtalálja a megoldást Pep Guardiola, vagy ismét a Liverpool mögé szorul a City?

"Megvolt az esélyünk, hogy az első félidőben lezárjuk a mérkőzést" - magyarázta Pep Guardiola a hétvégi Leeds elleni 1-1-es döntetlent követően. "A második már kiegyenlítettebb játékot hozott, bizonyos szakaszokban még jobbak is voltak nálunk." Marcelo Bielsa és Guardiola küzdelmét hatalmas várakozás előzte meg, Gary Neville a Sky Sports stúdiójában a Rocky - Apollo Creed párhuzamot hozta fel. A k.o. elmaradt, a bajnoki cím visszaszerzését megcélzó manchesteriek pedig értékes pontokat hagytak a mérkőzésben.

Guardiola közvetlenül a találkozót követően a látottak hatása alatt állt, ám abban biztosak lehetünk, hogy azóta kielemezték a történteket. Ez alapján pedig egy ismerős kép rajzolódhatott ki, a Manchester City egyre inkább szokásosnak mondható gyengeségei. Erősen kezdték a találkozót, a Wolves és a Leicester elleni mérkőzésekhez hasonlóan sikerült megszerezni az első gólt. A folytatás már kevésbé sikerült fényesre, mert ahogyan haladt előre a mérkőzés, úgy veszítette el egyre jobban a kontrollt az események fölött a csapat.

A Leeds elleni meccs első negyedórájában 66%-ban birtokolta a Manchester City a labdát, folytatva ezzel a Molineax stadionban (70%) és a Leicester ellen (78%) megkezdett sorozatot. Mindhárom találkozón hamar gólra tudta váltani a mezőnyfölényt a csapat, az első gól 20 percen belül esett. Guardiola bajnoki duplázásának éveiben ez általában egyet jelentett a biztos győzelemmel: 65 alkalommal szerezték meg az első gólt valamelyik találkozón, ebből 60-szor sikerült a három pontot is begyűjteni.

Guardiola és Bielsa egyszer 11 órán át beszélgetett a fociról, régről ered kölcsönös tiszteletük egymás iránt | Eurosport

Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere elárulta, hogy próbára tette az a kérdés, amelyet Marcelo Bielsa, a Leeds United edzője tett fel neki a Premier League-ben rendezett szombati 1-1-es döntetlenjük után. Nyolc esztendő után találkozott újra ellenfélként az oldalvonalnál Pep Guardiola és Marcelo Bielsa.

Akkoriban sok kritika érte a csapatot, amiért túlzottan kíméletlenek voltak. Olyankor is mentek a gólért, amikor már jelentős fölényben volt a csapat, és esetleg spórolhattak volna az energiájukkal. Ebből a szempontból aggasztó tendenciának számít, hogy az új idényben háromból kétszer is pontot veszítettek győztes helyzetet követően. "Hihetetlen 30 percet produkáltunk, ekkor kellett volna gólokat szereznünk, ami nem sikerült. Tudtuk, hogy ez a csapat a hármas sípszóig küzdeni fog. Tudtuk."

A pályán tapasztaltakat a várható statisztikák is megerősítik: a City aktuális ellenfelei jobb minőségű helyzeteket tudtak kialakítani a szünetet követően. Ez Guardiola első bajnoki címet érő angliai idényében 38-ból csak 5 alkalommal fordult elő. Önelégültség volna a háttérben? Nem így tűnt a Leeds ellen, a játékosok őrült küzdelembe bonyolódtak bele, csak épp tartani nem sikerült az ellenfelet. Picit másképp festett a helyzet a Leicester ellen: a gondok már akkor látszódtak, amikor Fernandinho a pályán volt, utána viszont teljesen elveszett a kontroll.

Ez a nyár sem telhetett el védőigazolás nélkül, most épp Ruben Dias az aktuális problémamegoldó, és Guardiola nem várt sokat a bevetésével, ott volt a kezdőcsapatban. Összességében jól megoldotta a feladatot, és a kritikus figyelem inkább a két sokat bizonytalankodó szélsőhátvédre irányult: Kyle Walker és Benjamin Mendy egyaránt gyenge mérkőzést zárt. Utóbbi kapcsán gyakran felmerülő kérdés, hogy megvan-e egyáltalán a szükséges érzéke ahhoz, hogy védőfeladatokat lásson el, és a játék olvasásával segítse a helyzetét.

Csak 15 védőért fizettek 50 millió eurónál többet a klubok, ebből hétszer a Manchester City | Eurosport

Mondhatjuk, hogy a védők igazolása nem tartozik a Manchester City erősségei közé, hiszen hiába költenek el évről évre rengeteg pénzt a védelem megerősítésére, valahogy soha nem akar összeállni a hátsó alakzat. Az angolok a mostani átigazolási ablakban is mélyen a zsebükbe nyúltak, hogy megszerezzenek egy védőt, most épp Rúben Diasra tettek fel mindent.

A valóságban ennél összetettebb lehet a helyzet, és ez az, amitől leginkább tartanak: mi van akkor, ha a probléma rendszerszinten jelentkezik? A hiányosságokat próbálták a piacról és a játék átvariálásával is megoldani, de hiába: előbb-utóbb valahol keletkezett egy újabb probléma. A kulcs a dominanciában rejlik. Guardiola legerősebb csapatai ellen nehéz futballozni, mert vagy ők kontrollálják a játékot a labdabirtoklással, vagy addig gyötrik az ellenfeleiket, amíg vissza nem szerzik valahogyan a játékszert.

Kalvin Phillips is megízlelhette ezt a nyomasztó City-fölényt a mérkőzés első 20 percében. A Leeds támadó középpályását alig-alig sikerült bevonni a játékba, és ha hozzá is került a labda, egyszerűen nem volt hova passzolni. Túl gyors volt neki a játék, egészen addig a pontig, amíg egyszer csak meg nem szűnt a nyomás. Egyre több területe lett, így a Leeds is össze tudta zavarni a manchesteriek védelmét. Mindkét csapatnak nehéz mérkőzése volt fizikálisan, és mégis: mintha a Leedsnek jobban állt volna ez a helyzet.

Már tavaly is voltak arra utaló jelek, hogy a City egyszerűen nem képes ugyanazt az energiaszintet fenntartani hétről hétre. Ez arra is magyarázat, hogy miért szenvedett kilenc vereséget a Guardiola-csapat, miközben egy-egy mérkőzésen egészen zseniálisan futballozott. Most viszont az lehet a félelem alapja, hogy a City ingadozásai nem hétről hétre történnek, hanem mérkőzéseken belül. Vagyis jelenleg úgy kell feltennünk a kérdést, hogy képes-e akár egy mérkőzés erejéig megőrizni a csapattól megszokott intenzitást.

guardiola-bielsa-min.jpgFotó: Europress/AFP

Ez az ellenfelek gondolkozását is megváltoztatja. Ha tudják, hogy csak bizonyos időszakokra kell kitartaniuk, és a nyomás előbb-utóbb enyhülni fog, sokkal egyszerűbb megőrizni a stabilitást, mérkőzésben maradni. Eltűnt, vagy legalábbis eltűnőben van a verhetetlenség aurája, miközben a sebezhetőség érzete folyamatosan erősödik, ahogyan halad előre a mérkőzés. Bizonyos értelemben persze a Manchester City a saját sikerességének lett az áldozata a Premier League-re gyakorolt hatásán keresztül.

Az utóbbi években egyre és egyre több edző nyúlt a letámadáshoz az angol bajnokságban. Minden évben nőtt valamennyivel a presszingsorozatok száma, miközben a csapatok egyre ritkábban passzolhatnak zavartanul a saját kapujuk előtt. Csakhogy, miközben a mezőny folyamatosan erősítette a presszingjét, addig a Citynél romló tendencia figyelhető meg. A tavalyi évben például a top 5-ben végző Premier League-csapatok mindegyike hangsúlyosabbá tette játékában a letámadásokat és a korábbinál kevesebb passzt engedélyezett az ellenfeleinek.

Mindegyik, kivéve a Manchester Cityt, amelynél épp ellentétes irányba indult el a mutató.

Ezért kétséges, hogy egyetlen védő - még ha Dias be is válik - megoldja majd a manchesteriek problémáit, hiszen a baj alapvetően már akkor megtörténik, mielőtt Edersonékhoz ért volna a labda. A problémák akkor kezdődnek, amikor a City képtelen nyomást helyezni az ellenfelére. Guardiola filozófiája a magasra feltolt védelem és a letámadás kombinációjára épül védekezésben, viszont ha az intenzitás hiányzik a csapatból, akkor gyorsan kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetnek a védők. Márpedig a letámadás meghatározó a domináns játékban.

Nyilvánvaló, hogy ezt Guardiola is pontosan látja, nem véletlenül emelte ki Gabriel Jesus hiányát a találkozót követően. Tény, hogy az edzőnek szüksége lenne a legfontosabb játékosaira. Megnehezítette a csapat dolgát az előszezon hiánya is. "Ahhoz, hogy valódi kihívói lehessenek a Liverpoolnak, le kell zárniuk a mérkőzéseket" - hangsúlyozta a ManCity korábbi védője, Micah Richards a Sky Sportsnak. Ehhez pedig a csapat legnagyobb erősségének számító intenzitást kellene valahogy visszahozni.

via Sky Sports

Hozzászólások