Premier League - Guardiola szerint a ManCity a nyilvánvaló csatárgondok ellenére sem igazol új támadót januárban
Guardiola szerint a ManCity a nyilvánvaló csatárgondok ellenére sem igazol új támadót januárban
Fotó: Europress/AFP

Guardiola szerint a ManCity a nyilvánvaló csatárgondok ellenére sem igazol új támadót januárban

Nánási AntalNánási Antal
2020/12/22 14:13
December legvégére kanyarodva a vezető európai futballklubok általában már kész átigazolási tervekkel várják az új év, és vele együtt a téli átigazolási időszak beköszöntét. Rendszerint így működik ez Angliában is, ahol hosszú évek óta a legtöbb pénzt szórják el a csapatok a transzferidőszakokban. Még egy ilyen 2020-at követően sem változhat meg ez a tendencia, a PL sztárklubjai, élükön a gyengélkedőkkel, biztosan tele zsebekkel várják a januárt, hogy megerősítsék kereteiket. Lehet, hogy mégis pont ez a január fog erre rácáfolni?

Szokatlan helyen, a Premier League tabellájának nyolcadik helyén, a Liverpoollal szemben nyolcpontos hátrányban találjuk pillanatnyilag a Manchester Cityt. Pep Guardiola csapata nem igazán találja a bajnoki formáját, a jelek szerint pedig épp az a két játékelem hagyja cserben a Polgárokat, amelyben az utóbbi években kis túlzással becsukott szemmel is kenterbe verték a hazai konkurenciát. Mint ahogyan arról a napokban publikált elemző írásunkban is szót ejtettünk, a korábbiakban a helyzeteket futószalagon gyártó, azokat pedig félelmetes hatékonysággal értékesítő támadógépezet jelenleg jóval kevesebbszer kerül a kapu elé, és ezeket a lehetőségeket csekélyebb mértékben is tudja kihasználni.

Pont abban gyengélkedik Guardiola csapata, amiben eddig a legerősebb volt | Eurosport

Pep Guardiola csapataira a nyilvánvaló stílusjegyeken túl általánosságában az is igaz, hogy rendkívüli hatékonyággal alakítanak ki és fejeznek be helyzeteket. Ez az alaptétel az előző három évben feltétlenül igaz volt Manchesterben is, a mostani szezonban azonban csak a középmezőnyben kullog ezen a téren csapata. A Sky Sports nyomán összefoglaltuk, milyen problémákkal küzd a City.

A probléma eredője látszólag az elsőszámú befejező csatár, Sergio Agüero hiánya, akinek távollétében sem Gabriel Jesus, sem pedig Ferran Torres nem tud igazi főszereplővé és vezérré előlépni. Ebben a helyzetben a logikus lépés egy csatár átigazolása lenne, amely manőver egy Manchester City szintű, a Transfermarkt.de szerint több mint egymilliárt eurót érő kerettel rendelkező csapatnak könnyed ujjgyakorlat kellene, hogy legyen. A jelek szerint azonban 2020 egy kicsit Manszur sejk pénztárcáját is megtépázta, Guardiola ugyanis nem számol azzal az eshetőséggel, hogy januárban új arcot köszönthet a csapat támadói között.

“Nem hinném, hogy csatárt igazolunk januárban, a világ gazdasági helyzete ezt most nem teszi lehetővé. Ez az állapot minden klubot nehéz helyzetbe hoz, mi sem vagyunk kivételek." 

000_8X86W3.jpgFotó: Europress/AFP

A csapatát az Arsenal elleni Ligakupa-negyeddöntőre készítő katalán menedzser szerint csapata jól láthatóan gólszerzési válságban van, a kiutat pedig egyelőre nem látja maga előtt. Mint elmondta, a stabil hátországot nyújtó védelem előtt kevésbé sikerül helyzeteket kialakítani, ha pedig mégis összejön, akkor azok kihasználásával gyűlik meg a csapat baja. Ha azonban van olyan sorozat, ahol az áttörést elérheti a City, az éppen a második számú angol kupasorozat, amelyet az elmúlt három évben mindannyiszor a kékek nyertek, összességében pedig már hét győzelemnél járnak. A Ligakupa hagyományosan február végére tervezett döntőjét egyébként az FA bejelentése szerint április 25-re halasztották, bízva abban, hogy az új időpontban már nézőket is be tudnak engedni a Wembley stadionba.

A védelemre visszatérve, Guardiola külön is megdícsérte hét mérkőzést is kapott gól nélkül lehozó védelmét, akik a maguk részéről megadják azt a tartást a csapatnak, ami a sikerhez elengedhetetlenül szükséges.

“Elképesztő, amit a védőink csinálnak, nekik köszönhető, hogy továbbra is ott vagyunk az élen álló csapatok nyakán. Szükségünk van erre a stabilitásra, amely hozzájárulhat ahhoz, hogy az eredményességünk is újra a régi legyen.”

000_8XG2TB.jpgFotó: Europress/AFP

Az biztos, hogy a Manchester City nem vesztegetheti az idejét, a formajavulásra tulajdonképpen csak ez a Ligakupa mérkőzés áll rendelkezésére. A hagyományos karácsonyi-újévi hajtásban ugyanis a City előbb a Newcastle-t fogadja a Boxing Day-en, majd két nappal később az Everton, míg január harmadikán a Chelsea vendégeként lép pályára. A mindig kellemetlen ellenfélnek számító Newcastle mellett tehát két TOP 4-es helyre pályázó, közvetlen konkurenciát jelentő csapattal kell Guardiola játékosainak megmérkőznie, amely meccsek közül egyik sem igérkezik könnyűnek. Egy esetleges jó sorozat azonban akár be is indíthatja a kékeket, akik januárban még a Brighton, Crystal Palace, West Brom, Sheffield United négyessel találkoznak a bajnokságban.

Hogy aztán végül mire megy a City a fenti csapatok ellen, az ugyanúgy a jövő zenéje, minthogy végül igazol-e csatárt a csapat. Azzal együtt is ugyanis, hogy Agüero a West Brom ellen már beszállt néhány percre, Guardiola aligha szeretné egy emberre kihegyezni a támadójátékát, egy kis versenyhelyzet pedig akár jobb teljesítményre is sarkallhatja az argentin támadó mögötti másodhegedűs szerepkörre pályázókat. A következő hetek tehát érdekes történéseket hozhatnak az Etihad stadion környékén.

via Sky Sports

Hozzászólások