Premier League - Looserpool?
Looserpool?
Fotó: Europress/AFP

Looserpool?


2014/11/26 08:37

Amikor tavasszal a Liverpool a Premier League 34. fordulójában hazai pályán 3-2-re legyőzte a Manchester Cityt, négy meccsre volt attól, hogy 1990 óta, azaz 24 év után először ismét felüljön az angol trónra.

A történet innentől kezdve ismert. A következő meccset a Norwich ellen még kiszenvedték (3-2), majd jött a Chelsea elleni, hazai zakó (a Vörös legenda, Steven Gerrard hamar legendássá vált labdaeladásával), a Crystal Palace elleni, 3-0-ról játszott döntetlen, így az utolsó fordulós győzelem már fölösleges volt, hiszen a City rutinból megnyerte az utolsó négy meccsét, és két ponttal megelőzte a Liverpoolt a szezon végén. Ezek után a nyáron távozott Luis Suárez, és bár Brendan Rodgers egy szakajtónyi játékost igazolt az érte kapott pénzből, egyik nagyobb pénzkidobásnak bizonyult, mint a másik (különösképpen a támadószekcióba igazolt Balotelli-Lambert-Markovic trió).

A 'Pool a hétvégi fordulóban elérte idei mélypontját: a Crystal Palace bántóan simán, 3-1-re győzte le a 18-szoros bajnokot, amelynek kispadja finoman szólva is rogyadozik Rodgers alatt. Tizenkét meccs után 18 (!) pont a csapat hátránya a listavezető Chelsea-vel szemben a tabellán, melyen csak a 12. helyet foglalják el - négy ponttal megelőzve a már kieső Leicestert és Burnleyt. A hétvégi meccs kapcsán Gary Neville (Sky Sports), Phil Neville (BBC), valamint a Daily Mail szerkesztősége is számot vetett, mik a Liverpool idei bajai - ezekből az elemzésekből szedtük össze a legfontosabb szempontokat.

liverpool1

Fotó: Europress/AFP

Az első, amit mindhárom cikk kiemel, a katasztrofális védekezés. A Pool hátsó alakzata az eddigi 12 fordulóban 18-szor kapitulált, ez meccsenként másfél gólt jelent. Mindezt úgy, hogy az elmúlt öt évben 100 millió fontot költött védőkre a klub. Az előző szezonban is ingatagok voltak hátul (38 bajnoki, 50 kapott gól), de akkor a támadók rúgtak 101-et ugyanennyi idő alatt. Most tizenötnél járnak, miközben a listavezető Chelsea már harmincat szerzett... Nem nehéz kitalálni, miért hiányzik nagyon Luis Suárez ebből a Liverpoolból: tavaly sokszor jelentette ő a különbséget a győzelem és a vereség között, idén nincs sok köszönet a támadók játékában.

Gary Neville szerint a legnagyobb gond azzal van, hogy a csapatnál nincs meg az a fajta középpályás letámadás és gyors labdavisszaszerzés, ami az előző évadban megvolt. "A Crystal Palace sokkal energikusabban, sokkal nagyobb tűzzel játszott, mint a tragikusan focizó Liverpool, akiket legjobban az viselhet meg, hogy tavaly felállítottak a saját maguk számára egy játékszínvonalat, aminek most a közelében sincsenek. Ennek ellenére még nem volt elég idejük, hogy ezt elfelejtsék, az pedig, hogy most ennyire nem megy nekik, nagyon rombolhatja őket. Egy éve mindenkit lerohantak az első perctől kezdve, folyamatosan nyomást helyeztek az ellenfelekre - ebből most semmit nem látunk. Ez viszont nem Suárezen múlik, hanem a mentális állapoton, az edzettségen és az önbizalmon. Amikor néztem a Palace-Pool meccset, olyan volt, mintha a hazaiak felgyorsítva játszanának, a vendégeket pedig lassított felvételen látnánk. Rodgers nem tud mit kezdeni azzal, hogy a vb-ről hullafáradtan visszakapott játékosokkal két fronton is helyt kell állnia, nem nagyon van tapasztalata szerda-szombat ritmusban játszó csapattal" - magyarázta az egykori United-védő.

mario_balotelli

Fotó: Europress/AFP

Testvére, a MU mellett az Evetonban is hosszú éveket lehúzó Phil Neville nincs meglepve a Liverpool gyatra teljesítményén, szerinte pont ott áll a csapat, ami a tudásszintjének megfelelő. "A Liverpool tavalyi szezonja után sokan irreális elvárásokat tápláltak velük szemben, pedig az ezüstérmüket szinte csak és kizárólag Daniel Sturridge-nak és Luis Suáreznek köszönhették. Egyiküket eladták a nyáron, a másik szinte mindig sérült - meg is van az eredménye. A Pool hosszú évek óta az Európa Liga helyekért küzdött, ez idén is így lesz. Nem rossz csapat ők, de abban biztos voltam, hogy a bajnoki címre fikarcnyi esélyük sem lesz. A nyáron érkezett Balotellinek volt néhány rosszabb meccse (semmivel sem több, mint néhány más játékosnak), de mivel Suárez "helyére" vették, extrát kellett volna nyújtania, hogy ne ő legyen a bűnbak. Tudjuk, hogy ő lett. Sturridge és Suárez hiányával hiába kapja meg mondjuk Gerrard a labdákat a középpályán, mélységben nincs kit indítania, éppen ezért sokszor inkább ő is kimegy a vonal mellé, hogy legalább széltében széthúzzák a pályát. Nagyon megszenvedi ezt a helyzetet Raheem Sterling is, akit (pont az előbb említettek miatt) kiemelten tud őrizni minden csapat, mivel nem kell folyamatosan még két, mélységben rengeteget mozgó csatárra figyelnie. Kiszámítható lett a Pool támadójátéka. Rodgersnek vissza kéne térnie az alapokhoz, mert már nem képes úgy uralni a játékot a csapata, mint tavaly. Sokkal direktebb támadásépítésre lenne szükségük (valahogy úgy, ahogy azt a Crystal Palace elleni góljuknál tették), és nem kéne, hogy zavarja őket, ha csúnya játékkal nyernek. Hiába költöttek el a nyáron 117 millió fontot, hiába indulnak a Bajnokok Ligájában, egyszerűen nincs egy olyan sztárjuk, aki meccset befolyásoló tényező tudna lenni. Ha megnézzük a többi nagyot, van egy Alexis Sánchezük, egy Wayne Rooneyjuk, egy Diego Costájuk vagy egy Sergio Agüerójuk..."

steven_gerrard

Fotó: Europress/AFP

A Daily Mail tíz pontban szedte össze, mik az idei Liverpool hibái.

1. Nincs védelem - A meccsenként 1.5-es kapott gólátlag a Liverpool PL-történetének legrosszabbja.

2. Nem tudnak védekezni a rögzített helyzetek ellen - Hetet kaptak már ilyen szituációban, náluk többet csak a Crystal Palace (9).

3. Nincs kapus - Simon Mignolet-t nagy reményekkel igazolták, és bár jól véd, a kirúgásokkal és a beadásokkal eléggé hadilábon áll.

4. Nem pótolták Luis Suárezt - Sturridge folyamatosan sérült, Balotelli rettenetes, Lambert öreg és gyenge, Markovic használhatatlan.

5. Rossz igazolások - A Liverpoolnak télen komoly keretfrissítésre lenne szüksége, kérdés, hogy ha Rodgers a nyáron képest volt majd 120 millió fontot elherdálni, most tud-e rendesen erősíteni.

6. Hibáztak Balottelivel - 16 millió fontért 0 bajnoki gól, a legutóbbi bajnoki helyett bokszmeccset nézett... Mást nem kell hozzátenni.

7. Bátor harcosok helyett kisfiúk - Hiányzik a csapatból a tűz, az energia, leginkább ijedt kisfiúknak tűnnek a játékosok a pályán. Nincs vezér.

8. Nincs vezér - A csapatkapitány, Steven Gerrard teljesítménye mind védekezésben, mind támadásban alaposan visszaesett. Kérdés, hogy végleg, vagy 34 évesen meg tud még újulni.

9. Miért tartották meg Skrtelt? - A szlovák védő idén szinte csak szabálytalankodik vagy lemarad az emberéről, ráadásul mezhúzásért bármikor szabálytalanságot lehetne fújni ellene. Tényleg bármikor.

10. Tud hatni Rodgers a játékosokra? - Bár kifejezetten intelligens edző hírében áll, Brendan Rodgers szónoki, illetve motivációs képességei hagynak kívánnivalót maguk után. Ráadásul sokszor összevissza nyilatkozik, ami nem tesz jót a csapatának.

Egyelőre itt tartunk Liverpool-ügyben, a csapatra sorrendben a Ludogorets, a Stoke City, a Leicester City, a Sunderland, a Basel, a Manchester United, a Bournemouth, az Arsenal, a Burnley, a Swansea és megint a Leicester City vár, mindezt 37 napba sűrítve.

Nagy kérdés, január 1-jén, a Leicester elleni második meccsen még Brendan Rodgersnek fogják-e hívni a vezetőedzőt...

Hozzászólások