Premier League - Világbajnok kapusa szerint a Tottenham most már teljes egészében Mourinho csapata
Világbajnok kapusa szerint a Tottenham most már teljes egészében Mourinho csapata
Fotó: Europress/AFP

Világbajnok kapusa szerint a Tottenham most már teljes egészében Mourinho csapata

Nánási AntalNánási Antal
2020/08/23 13:08
Sikerélményektől fűtve, pozitívan tekint az előttük álló szezonra a Tottenham Hotspur francia válogatott kapusa, Hugo Lloris. A világbajnok kapuvédő szerint a keret tagjai most már teljes egészében elsajátították Jose Mourinho taktikáját, aki győztes mentalitást hozott a 2019 novemberében letargia közeli állapotban lévő észak-londoni klubhoz.

2019. június 1. -  A Tottenham Hotspur Bajnokok Ligája-döntőt játszik a Liverpoollal Madridban, ahol 2-0 arányú vereséget szenved.

2019 novembere - Miután a Tottenham a Premier League 14. helyére csúszik vissza, a klub meneszti Mauricio Pochettino menedzsert, helyére pedig Jose Mourinhót szerződteti.

A két fenti esemény között kevesebb mint fél év telt el, azok szélsőséges jellege miatt azonban a Spurs-szurkolók saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy mennyit képes rövid időn belül is változni a világ. Pochettino távozásával egy korszak zárult le a sarkantyúsoknál, Mourinho színre lépésével pedig azonnal kezdetét vette az új éra. A Special One kissé megtépázott edzői nimbuszát egy olyan klubnál kísérelte meg helyreállítani, amelynek igazolásokra fordított, fontmilliókban kifejezhető hajlandósága a közelében sincs a korábban a Chelsea vagy a Manchester United-nél tapasztaltakkal. Emlékezetes, hogy volt olyan nyári átigazolási időszak, amelyben az európai topligák 98 csapata közül a Tottenham volt az egyetlen, amely nem regisztrált új játékost a keretében. Kérdéses volt, hogy Mourinho hogyan tud majd együttműködni Daniel Levy tulajdonossal, mivel profiljuk a legkevésbé sem mondható metszéspontokban gazdagnak.

mourinho.jpgFotó: Europress/AFP

A Mourinho-éra aztán nemvárt módon jól indult, a csapat a portugál irányítása alatt első hét bajnokijából ötöt is behúzott, levakarva magáról az esetlegesen kiesési gondokkal küzdő csapat keserű bélyegét. Egy példátlan sérüléshullám aztán közbeszólt, és bár a BL-ről szőtt álmokat hamar szertefoszlatta, a középmezőnybeli pozíció stabilizálásának lehetőségét azonban meghagyta. A csapat közben búcsúzott az FA-kupától, majd a később elődöntőig menetelő RB Leipzig-gel szemben a Bajnokok Ligájából is kiesett, a megtépázott keret erejét így Mourinho kizárólag a bajnokságra összpontosíthatta. 

A Premier League-et márciusban félbeszakította a koronavírus-járvány, amely által okozott leállás talán egy kicsit jól is jött a Spursnek arra, hogy rendezze a sorait, kikúrálja a sérülteket, vagy épp Son Heung Min abszolválja a rövidített sorkatonai szolgálatát Dél-Koreában. Az újraindulás utáni kilenc mérkőzésből a Tottenham ötször nyert, háromszor játszott döntetlent, és mindössze egyszer, a liga üde színfoltjaként szereplő újonc Sheffield United otthonában szenvedett vereséget. A huszáros hajrá és néhány kedvezően alakuló eredménynek köszönhetően a Spurs végül a hatodik helyen végzett, jogot szerezve így arra, hogy jövőre is európai kupában szerepelhessen, igaz, csak az Európa-liga főtábláján.

mourinho-joy.jpgFotó: Europress/AFP

"Az új idénynek úgy megyünk neki, hogy mindannyian tisztában vagyunk azzal, amit az edzőnk által megálmodott játékstílus megkövetel."  mondta derűlátóan Hugo Lloris, a Tottenham világbajnok kapusa. Ha végigvesszük a portugál menedzser eddigi állomáshelyeit, észrevehetjük, hogy mindig a második idény hozta meg a sikereket az aktuális csapat számára, így ebből a szempontból is jogos lehet a pozitív jövőbe tekintés. Azt csak halkan tesszük hozzá, hogy a sikeres második szezont általában egy kudarcokkal, viszályokkal teli harmadik idény követi, ezt azonban most még, érthető okokból, nem különösebben veszik számításba Londonban.

lloris.jpgFotó: Europress/AFP

"Át kellett állnunk a korábbi játékrendszerről arra a stílusra, amit az új edzőnk megkövetel. Ennek az átmeneti időszaknak a végére értünk, mindannyiunk számára világos a rendszer. Az edzőnk mindehhez hozzáadja a maga győztes mentalitását, amelyet átvesznek a csapat vezérei. Nincs más dolgunk, mint ennek a pályán is érvényt szerezni és győzni." ─ tette hozzá Lloris.

A Joe Hart minapi átigazolásával komoly konkurenciát a nyakába kapó francia hálóőr a szezonra vonatkozóan egy „nyerő” taktikát is megfogalmazott: 

"Nagyon fontos, hogy jól kezdjünk, mivel az előző szezonokban az elején elvesztett pontokat bizony komolyan hiányoltuk a végén."

Lloris szavai különösen a Spurs sorsolását elnézve szereznek érvényt, hiszen a londoniak az első három fordulóban sorrendben az Everton, a Southampton és a Newcastle United ellen lépnek pályára, amely mérkőzések közül előzetesen valamennyi nyerhetőnek tűnik. A negyedik fordulóban az Old Traffordon vizitálnak, hogy aztán újabb verhető ellenfelek után kezdjenek bele egy brutális sorozatba, amikor is a 9-11. forduló között a Manchester Cityt és az Arsenalt fogadják, míg a Chelsea ellen idegenben lépnek pályára. Fontos tehát, hogy mire a rangadókhoz ér a Tottenham, legyen már elegendő pontja ahhoz, hogy ne kelljen fokozott nyomás alatt pályára lépnie.

A Premier League 2020/2021-es idénye egyelőre továbbra is zárt kapus lebonyolítási rendszerrel szeptember 12-én rajtol. 

Goal.com

Hozzászólások