Premier League - Elfogytak a Liverpool védői, a klublegenda igazolásokat vár a télen
Elfogytak a Liverpool védői, a klublegenda igazolásokat vár a télen
Fotó: Europress/AFP

Elfogytak a Liverpool védői, a klublegenda igazolásokat vár a télen

Németh DánielNémeth Dániel
2020/12/28 17:51
A mostani szezonban finoman szólva sem kímélik a sérülések a Liverpoolt, december végére konkrétan elfogytak a középső védői. A vészmegoldás gyanánt belső védőként beugró, de alapvetően védekező középpályás Fabinho kiválóan helyettesíti a védelem vezérének számító Virgil van Dijket, rajta kívül azonban csak rutintalan játékosok állnak Jürgen Klopp rendelkezésére.

Nyáron a Liverpool vezetősége merészet húzott, amikor úgy döntött, senkit nem igazol az Oroszországba távozó Dejan Lovren helyére. A hajmeresztő hibáiról és hangzatos nyilatkozatairól ismert védő időzített bombához hasonlatos játéka önmagában nem volt túlzottan nagy veszteség, viszont Klopp variációs lehetőségei leszűkültek. Van Dijk mellett ugyanis csak két olyan belső védője maradt a keretben, akinek felnőtt szinten is volt jelentősebb tapasztalata: Joel Matip és Joe Gomez, ráadásul mindketten híresen sérülékenyek.

A kameruni játékos 2016 óta 61 mérkőzést hagyott ki különböző problémák miatt, az angol válogatott védő pedig még ennél is több időt töltött rehabilitációval: 2015-től számolva 97 mérkőzésről maradt le.

Hogyan pótolja a bajnoki címvédő Liverpool a hónapokra kieső világklasszis középhátvédjét? | Eurosport

A szombati, Everton elleni városi rangadón (2-2) súlyos térdsérülést szenvedett a Liverpool világklasszis középhátvédje, Virgil van Dijk. A holland védő keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében, akár az egész szezonra kieshetett. Jürgen Kloppnak nem lesz könnyű dolga, hogy hónapokon át megoldja legjobb bekkje pótlását.

A holtszezonban azonban a gazdasági szempontok felülírták ezeket az igényeket, és az angolok csak a legszükségesebb átigazolásokat hajtották végre. Kellett egy csere Andy Robertson mögé (Kostas Tsimikas), illetve egy több poszton bevethető támadó, aki képes tehermentesíteni a szinte minden meccsen kezdő támadótriót (Diogo Jota). Thiago volt az egyetlen, aki nélkül valószínűleg meglett volna a Liverpool, ám a spanyol válogatott klasszishoz diszkontáron jutott hozzá az angol klub, ilyenformán kihagyhatatlan lehetőség volt.

Mostanság több csapás is érte a Liverpoolt, mind közül a legnagyobb Virgil van Dijk sérülése volt, a védelem és a öltöző egyik legmeghatározóbb játékosát egész idényre elveszítették térdszalag-szakadás miatt. Ezt követően az angol válogatott edzésén súlyosan megsérülő Gomezt veszítette el hosszabb távra Klopp, amivel Matip maradt az egyetlen egészséges belső védője a csapatnak. A német szakember Fabinho hátrébb vonásával orvosolta a helyzetet, aki kiválóan helyettesítette Van Dijket az elmúlt hetekben, hónapokban.

Hétvégén azonban még súlyosabb lett a helyzet, ugyanis a West Brom elleni mérkőzés második félidejében Matipot is le kellett cserélni ágyéksérülés miatt. A kameruni játékost a 19 éves Rhys Williams váltotta, akinek ez volt a második pályára lépése a Premier League-ben. Van Dijk, Gomez és Matip sérülésével csak Williams, Nathanial Phillips és Sepp van den Berg maradtak a keretben, akiknek a belső védő az elsődleges posztjuk. Nekik összesen is csupán négy Premier League-szereplésük van, vagyis a rutin nagyon fog hiányozni a következő hetekben.

A Liverpool belső védői elfogytak, fiatal játékos pótolhatja a kiesőket | Eurosport

Fabinho személyében a hét közben újabb védekező játékos sérült meg a Vörösöknél, a csapatnak lassan nem marad hadra fogható belső védője. Jürgen Klopp az egyik interjújában egy házassághoz hasonlította a Liverpool jelenlegi problémáit, a csapatnak pedig a következő meccsekre csak fiatal, vagy a poszton idegen alternatívák állnak rendelkezésre.

Jamie Carragher, a Sky Sports szakértője és a Liverpool korábbi játékosa úgy gondolja, nem lehet tovább várni a védőigazolással, a klubnak már januárban lépéseket kell tennie. "Ez egy jelentős, de nem új keletű probléma. Ezért is nagyon fontos, hogy januárban igazoljon valakit a Liverpool, de igazából már Virgil van Dijk sérülése óta ezt mondom. Fabinho úgy játszott, akár egy topvédő, de Matip sérülékenységével tisztában voltunk. Nem bírja el a teste a PL szigorú terhelését heteken keresztül."

"Még mindig úgy hiszem, hogy a Liverpool a legjobb csapat a bajnokságban, Van Dijk nélkül is. Csak úgy maradhatnak le a győzelemről, ha a belső védőn gondok lesznek, mert Rhys Williamsnek vagy Nat Phillipsnek huzamosabb ideig játszania kell. Ez a poszt nem igazán a fiataloknak való. Időnként hibázni fognak, mert fiatalok és még a tanulási folyamatban vannak. Szüksége van valakire a Liverpoolnak, aki biztosítani tudja, hogy ne két fiatal srácnak kelljen öt-hat héten át játszania, ha mondjuk Fabinho is megsérül. Valamit tenni kell januárban."

via Sky Sports

Hozzászólások