Premier League - A Liverpool zseniális jobbhátvédjének inkább a középpályán lenne az igazi posztja?
A Liverpool zseniális jobbhátvédjének inkább a középpályán lenne az igazi posztja?
Fotó: Europress/AFP

A Liverpool zseniális jobbhátvédjének inkább a középpályán lenne az igazi posztja?

Takács MártonTakács Márton
2020/07/08 11:37
A középpálya inkább a természetes közege Trent Alexander-Arnoldnak, állítja Emile Heskey, a Liverpool korábbi csatára.

A Merseyside-i születésű védő alapember a Bajnokok Ligája-címvédő, bajnok Liverpool és az angol válogatott hátsó sorában. 21 éves korára nem csak a világ egyik legkiválóbb jobbhátvédjévé vált, hanem lehetősége van a földkerekség legjobb labdarúgójának is lenni. Alexander-Arnold nem jelezte, hogy hamarosan posztot szeretne változtatni, és kijelentette, hogy inkább a Premier League történetének legnagyobb jobbhátvédje szeretne lenni.

A világ jelenlegi legjobb csapata, a Liverpool kreatív felelőse egy 21 éves jobbhátvéd, aki beállította saját gólpassz-rekordját | Eurosport

Trent Alexander-Arnold két gólpasszal járult hozzá a Liverpool 3-2-es győzelméhez hétfőn a West Ham United ellen a Premier League 27. fordulójában. A világklasszis jobbhátvéd ebben a bajnoki szezonban már 12 gólpassznál jár, tavaly ennyit szerzett a teljes idényben, vagyis minden bizonnyal új rekordot ér majd el.

Sokan azonban támogatják az átváltozását annak, aki már 24 gólpasszt adott a Poolban az elmúlt két szezonban hátulról indulva is, és többen játékszervezői pozícióban is el tudnák őt képzelni. 

A Vörösök egykori csatára, Heskey így nyilatkozott erről: "Ha megkérdeznék tőle, szívesen játszana a középpályán, mert azt mondanám, hogy az a természetes közege. Több helyet kap a széleken, és akkor meglátja a megfelelő passzsávot, de ez a képessége nyilvánvalóan azért alakult ki ilyen jól az évek során, mert a középpályán is játszott. A gyors döntési képessége is valószínűleg azokból az időkből származik, mert ott kevesebb ideje van, mint a védelemben. Tudnia kellett, hogy mi történik körülötte."

Cafú szerint a Liverpool zseniális jobbhátvédje a világ legkiválóbb labdarúgója is lehet | Eurosport

A kétszeres világbajnok Cafú, minden idők talán legkitűnőbb jobbhátvédje szerint poszttársa, a Liverpool fiatalja, Trent Alexander-Arnold akkora klasszis, hogy egyszer akár még a világ legkiválóbb labdarúgója is lehet. A 21 éves Trent Alexander-Arnold 2018 óta kulcsembere Jürgen Klopp csapatának, tavaly a Premier League történetének legtöbb gólpasszát kiosztó védőjének bizonyult 12 asszisztjával.

Az ex-Liverpool-középpályás, Graeme Souness szintén úgy érzi, hogy Alexander-Arnold szerepet kaphatna a pálya közepén, de nem kell sietni azzal, hogy ezt a taktikai változtatást végrehajtsák.

"Más a játék ott. A könyökök fent vannak. Hátul, védőként van, nem feltétlenül tudja, hogy a labda megérkezésekor mi fog történni. Hátvédként nagyon különböző helyzetben van az ember, és rengeteg időt kap az első labdaérintésre, hogy felemelje a lábát és a a fejét. Azt hiszem, ez a fiú bárhol játszhatna a középpályán. Középpályásként indult, majd lehetőséget látott a védelem jobb oldalán. Nem szívesen vinnék el mostani posztjáról, mert a Liverpool támadójátékának nagy része tőle és [Andrew] Robertsontól indul. Nagyon magas az energiaszintjük, és amikor bejutnak a pálya utolsó harmadába, képesek a jó passzokra. Ha most ránézünk, éppen megnyerte a bajnokságot, Európa és a világ legjobb klubcsapatában játszik, tehát ha nem tört el semmi, miért próbálnák megjavítani? De egy mai modern védőnek a topklubokban manapság képesnek kell lennie arra, hogy elvegye a labdát, megtartsa és megjátssza azt, szóval miért ne?"

Középpályás lesz a Liverpool klasszis védőjéből? | Eurosport

Egyre többen beszélnek arról, hogy Trent Alexander-Arnold posztot vált, Jürgen Klopp pedig új Beckhamet csinál belőle. Realitása is van a dolognak, sőt. Üstökösként robbant be a Liverpoolba Trent Alexander-Arnold. A még mindig csak 21 éves, saját nevelésű játékos a Mersey-partiak akadémiáján szélsőként kezdte karrierjét, majd miután Steven Gerrard a "jövő egyik legfényesebb csillagaként" jellemezte őt, Brendan Rodgers a 2015-16-os idény legelején lehetőséget adott neki az első csapatnál - jobbhátvédként.

via goal.com

Hozzászólások