Premier League - Bőven van még miért küzdenie a Liverpoolnak az idei szezonban
Bőven van még miért küzdenie a Liverpoolnak az idei szezonban
Fotó: Europress/AFP

Bőven van még miért küzdenie a Liverpoolnak az idei szezonban

Németh DánielNémeth Dániel
2020/07/01 09:46
30 év elteltével ismét angol bajnok lett a Liverpool, ami egyben azt is jelenti, hogy a Premier League megalapítása óta először nyerte meg a hazai pontvadászatot a klub. Mindezt ráadásul stílusosan tette, hiszen az út során számos rekordot döntött meg, és hét fordulóval a vége előtt még mindig vannak olyan célok, amikért tovább küzdhet Jürgen Klopp csapata.

Csütörtökön a Chelsea hazai pályán 2-1-re legyőzte a Manchester Cityt, ezzel a Liverpool 23 pontosra növelte az előnyét, és matematikailag is biztossá vált a Vörösök bajnoki címe. Ez az eredmény nem csak annak történelmi mivoltja miatt marad örökre emlékezetes, de a körülmények is azzá tették, hiszen a szezont egy világjárvány kettévágta. Mindez nem von le semmit a Liverpool teljesítményéből, ami nem csak a 30 éves szünet megszakításáért történelmi léptékű, de a már megdöntött és a még megdöntésre váró rekordok miatt is.

Legtöbb pont: 100

Nem kell nagyon sokat visszautazni az időben, mert ezt a rekordot két évvel ezelőtt Pep Guardiola Manchester Cityje állította fel, amely akkor utcahosszal nyerte a bajnokságot. Figyelemre méltó, hogy ezt a teljesítményt szinte egy az egyben sikerült átmenteni a következő idényre, 98 ponttal zárt a csapat, ami - még ha csak egyetlen ponttal is - de bajnoki címet és címvédést jelentett a manchesterieknek. Tavaly épp a Liverpool lett az angol bajnokság történetének legjobb ezüstérmese, és gondoskodtak róla, hogy ezúttal már az arany legyen az övék.

Jürgen Klopp és a betartott ígéret | Eurosport

A Liverpool 30 évnyi várakozás után nyerte meg ismételten az angol bajnokságot, és először emelheti magasba a Premiere League győzelemért járó serleget. Az elmúlt tíz évben nagy utat járt be az együttes. Tulajdonváltás, okos igazolások, és természetesen Jürgen Klopp személyének köszönhetően a tavalyi BL-győzelmet követően idén a bajnokságban is megállíthatatlannak bizonyultak a liverpooliak.

Klopp csapata azonban egy másik módon is visszavághat a Citynek a tavalyi pontvadászatért. 31 forduló elteltével 86 ponttal rendelkezik a Liverpool, ami azt jelenti, hogy a hátralévő hét mérkőzés során legalább 15 pontot kellene szereznie a csapatnak, hogy megdöntse a ManCity 100 pontos ligarekordját. Talán csak az a kérdés, mennyire marad motivált a hátralévő mérkőzéseken a Liverpool, de ez egy Klopp-csapat esetén leginkább csak költői kérdés, biztosak lehetünk benne, hogy ott lebeg a szemek előtt egy újabb nagy rekord.

Legtöbb hazai pont: 55

Jelenleg három csapat tartja ezt a rekordot, ami szinte tökéletes hazai teljesítményt követel meg. 2005/06-ban a Chelsea, 2010/11-ben a Manchester United, 2011/12-ben a Manchester City hajtotta végre azt a bravúrt, hogy egy kivételével az összes mérkőzését megnyerte hazai pályán, és az egy botlás is csak egy döntetlen formájában érkezett. Jelenleg a Liverpoolnak 48 pontja van, és természetesen az összes hátralévő bajnokiját meg kell nyernie, hogy valamikor június közepén a Chelsea ellen megdönthesse ezt a rekordot.

Legtöbb idegenbeli pont: 50

Minden idők legsikeresebb idegenbeli teljesítményét egy idényen belül a Manchester City hozta össze, abban a bizonyos 2017/18-as szezonban, amikor a lehetséges 57-ből 50 pontot begyűjtöttek vendégként. Abban az idényben a Crystal Palace-szal és a Burnley-vel ikszelt a City, míg a Liverpooltól 4-3-as vereséget szenvedett. Klopp csapata 38 idegenbeli egységgel rendelkezik, a ManUnited és az Everton ellen döntetlent játszott, míg a Watfordtól kikapott, ami azt jelenti, hogy az összes hátralévő meccsét meg kellene nyernie idegenben a rekord beállításához.

10 lépés a sikerhez - így lett Klopp alatt a világ legerősebb csapata a Liverpool | Eurosport

Volt olyan, hogy kigúnyolták, nyilvánosan nevettek a döntésein, máskor kételkedtek a képességeiben, de a sokadik elveszített kupadöntőjét követően talán a győztes alkatát is megkérdőjelezték. Ha voltak is kétségek valakiben, hogy Jürgen Klopp minden idők legnagyszerűbb edzői közé tartozik, az idei szezonban alighanem eloszlatta azokat a német.

 

Legtöbb győzelem: 32

Pep Guardiola előbb megdöntötte ezt a rekordot a csapatával, majd rá egy évre sikerült beállítani azt. Nincs messze ettől az eredménytől a 28 győzelemmel rendelkező Liverpool sem, elméletben akár már az Arsenal elleni mérkőzésen megdöntheti a csapat, és utána még lenne két mérkőzése, hogy tovább csiszolja a rekordot. Értelemszerűen ez olyan rekord lehet, ami inkább egy másik következménye, hiszen ha sikerül megdönteni az angol bajnokság pontrekordját, akkor a legtöbb győzelemmel rendelkező csapat is a Liverpool lesz.

Legtöbb hazai és idegenbeli győzelem: 18 és 16

Otthoni győzelmek tekintetében a Chelsea, a Manchester United és a Manchester City áll a legjobban. Ugyanúgy, ahogyan a legtöbb hazai pont esetében, itt is arra van szükség a rekorddöntéshez, hogy minden hátralévő hazai meccsén nyerjen a Liverpool. Idegenben a Manchester City áll az élen 16 győzelemmel, és ezt sokkal nehezebb lesz megdönteni, hiszen idegenben kellene mindegyik mérkőzését megnyerni. Igaz, üres stadionban ez valamelyest könnyebb lesz, mintha telt házas körülmények várnának a csapatra.

Legtöbb gól: 106

2018-ban a 100 pontos idénye során a Manchester City 106 találatnál állt meg, ezzel az angol bajnokság történetének leggólerősebb idényét produkálta. Ettől a rekordtól meglehetősen messze van a Liverpool, 31 mérkőzés elteltével 70 gólnál jár a csapat. Ez önmagában meglehetősen impresszív teljesítmény, 2,25-ös gólátlagnak felel meg, ahhoz viszont, hogy a Liverpool átadhassa a múltnak a ManCity rekordját, a hátralévő hét meccsen rendre öt-hat góllal kellene megnyernie minden meccsét. Maradjunk annyiban, hogy ez nem túl valószínű.

Guardiola így gratulált a Liverpool labdarúgócsapatának a bajnoki címhez | Eurosport

Josep Guardiola gratulált a Liverpool labdarúgócsapatának a bajnoki címhez, a Manchester City szakvezetője teljesen megérdemeltnek nevezte a Vörösök elsőségét. "Gratulálok a Liverpoolnak, szurkolóinak, az edzőnek, a vezetésnek és a játékosoknak. Teljesen megérdemelték.

A legnagyobb különbségű győzelem: 18 pont

2018-ban a Manchester City 18 pontot vert a második helyen záró Manchester Unitedre abban a történelmi, 100 pontos idényben. Ezt a rekordot jelen állás szerint egészen könnyedén átadhatja a múltnak a Liverpool, hiszen 31 forduló elteltével 23 ponttal előzi a Cityt. Ahhoz, hogy erre a trónfosztásra ne kerüljön sor, arra van szükség, hogy a hátralévő fordulókra egy egészen más Liverpoolt lássunk az eddigiekhez képest. Amely természetesen olyan fordulat lenne, ami az összes eddig felsorolt rekord megdöntését ellehetetlenítené.

Amiket már megdöntöttek

Legkevesebb meccs alatt megszerzett bajnoki cím: 31

Nyilván a Liverpool korábbi eredményei miatt mindenki próbált óvatosan fogalmazni, nehogy véletlenül elkiabálja (mintha létező dolog lenne) a bajnoki címet. Most viszont már minden további nélkül elmondható, hogy a Liverpool elképesztően gyorsan lett bajnok, hiszen még hét forduló van a bajnokságból. Korábban a Manchester Unitedé volt ez a rekord a 2000/01-es szezonból, amikor 33 forduló után lettek bajnokok Sir Alex Fergusonék. Ehhez viszont tartozik egy érdekesség is: naptár szerint a Liverpool lett a legkésőbb felavatott győztese a Premier League-nek.

Ez persze csak a koronavírus-járvány miatt elrendelt háromhónapos szünet miatt alakult így, és remélhetőleg ezt a rekordot soha, senki nem fogja megdönteni.

A legkevesebb meccs alatt legyőzte minden ellenfelét: 31

Vitán felül áll, hogy a 2019/20-as Liverpool csodálatos csapat, és hogy mennyire volt domináns ebben az idényben a teljesítménye, talán ez a statisztika támasztja alá leginkább. Ezt megelőzően öt csapatnak sikerült egy idényen belül mindegyik ellenfelét legalább egyszer legyőznie: a Manchester United (2010/11) és a Chelsea (2005/06) a 36. fordulóra érte ezt el, érdekes módon épp egymás legyőzésével. 2006-ban a Chelsea 3-0-ra nyert a United ellen, amivel meg is szerezte a bajnoki címet, 2011-ben pedig a United verte 2-1-re a Chelsea-t.

Újabb győzelmével két csúcsot is beállított a Liverpool | Eurosport

A listavezető FC Liverpool hátrányból fordítva győzte le otthon 3-2-re a West Ham Unitedet az angol labdarúgó-bajnokság 27. fordulójának hétfő esti zárómérkőzésén. A vendégek nem voltak messze a bravúrtól, ugyanis a 68. percben még 2-1-re vezettek az Anfield Roadon, Mohamad Szalah lövésénél viszont Lukasz Fabianski, a londoniak kapusa óriásit hibázott, amivel egyenlített a Bajnokok Ligája címvédője.

A rekordot azonban Guardiola 2017/18-as Cityje tartotta, miután a szezon első felének egyetlen kisiklását, az Everton elleni 1-1-es döntetlent egy 3-1-es sikerrel bosszulta meg a Goodison Parkban a 32. fordulóban. Ezt követően a City a következő idényben is legyőzte legalább egy alkalommal az összes Premier League-csapatot. Ezt már a Liverpool is elmondhatja magáról: miután a Manchester United elleni 1-1-es döntetlent 2-0-s siker követte az Anfielden, már csak a West Ham maradt hátra, amit a 24. játékhéten sikerült legyőznie.

Leghosszabb hazai győzelmi sorozat: 20

Korszakos csapat nem létezik az erődszerűen bevehetetlen hazai környezet nélkül, az Anfield aurája pedig bőven kiemelkedik ebben a kategóriában is. Klopp megérkezése óta fokozatosan kezdett kibontakozni a legyőzhetetlenség mítosza, mára ott tartunk, hogy az ellenfelek egy döntetlent is győzelemként ünnepelnének az Anfielden. A Manchester City 2012-es rekordját már februárban beállította a csapat, majd a West Ham elleni 3-2-es sikerrel a rekorddöntés is sikerült. Jelenleg 23-nál jár a Liverpool, és a sorozat még folytatódik.

via Squawka

Hozzászólások