Premier League - A korábbi PL-bíró szerint hiba, hogy Pickford a pályán maradhatott Van Dijk sérülése után
A korábbi PL-bíró szerint hiba, hogy Pickford a pályán maradhatott Van Dijk sérülése után
Fotó: Europress/AFP

A korábbi PL-bíró szerint hiba, hogy Pickford a pályán maradhatott Van Dijk sérülése után

Nánási AntalNánási Antal
2020/10/20 10:42
Továbbra is élénk utóélettel bír a szombaton lejátszott Everton-Liverpool Merseyside derbi, amely a mutatott játék és az eredmény miatt sokkal inkább Virgil van Dijk súlyos sérüléséről marad emlékezetes. Az esetről elemzések sora látott napvilágot az elmúlt napokban, ezekben elfogultságtól és szakmai megalapozottságtól függetlenül egyértelműen közös vonás, hogy a vétkes Jordan Pickford szankcionálásának elmaradása súlyos bírói hiba.

Először is nézzük a tényeket: a szombati liverpooli városi rangadó legelején Virgil van Dijk egy szöglet miatt előrehúzódva, a labdát figyelve közeledik a hazaiak kapujához, az onnan kirobbanó Pickford pedig valósággal letarolja őt. Ítélet nincs, hiszen mivel van Dijk lesen tartózkodott, a Liverpool nem kapott tizenegyest, a szabálytalanságot ettől függetlenül "végrehajtó" Pickfordot azonban nem bünteti a játékvezető, Michael Oliver. Van Dijkot le kellett cserélni, s amit a Liverpool szurkolók valószínűleg már akkor is láttak, az másnap hivatalossá vált: a védő keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében, hamarosan megműtik, felépülése hosszú hónapokat vesz majd igénybe. Csoda lenne, ha a tavalyi bajnokság valamennyi fordulójában pályára lépő holland vissza tudna térni a pályára még szezon közben, sőt, a tulipánok földjén elkezdhetnek azon aggódni, hogy Pickford az Európa-bajnokságról is kirúgta válogatottjuk egyik oszlopát.

Hogyan pótolja a bajnoki címvédő Liverpool a hónapokra kieső világklasszis középhátvédjét? | Eurosport

A szombati, Everton elleni városi rangadón (2-2) súlyos térdsérülést szenvedett a Liverpool világklasszis középhátvédje, Virgil van Dijk. A holland védő keresztszalag-szakadást szenvedett a jobb térdében, akár az egész szezonra kieshetett. Jürgen Kloppnak nem lesz könnyű dolga, hogy hónapokon át megoldja legjobb bekkje pótlását.

A Liverpool számára a következő hetek kulcsfontosságú kérdése lesz, hogyan pótolják a védelem vezérét úgy, hogy a piacon leghamarabb a januári átigazolási ablakban tudnak körülnézni, addig házon belül kell megoldani a kérdést. Jamie Carragher, a klub korábbi hátvédje mindenesetre már ki is jelentette: véleménye szerint a Liverpoolnak januárban, lehetőleg már elsején védőt kell igazolnia, hogy minimalizálja a Van Dijk kiesésével középső védő-ínséggel kalkulálható meccsek számát. Carragher szerint a Liverpoolnak most nem szabad a pénzt sajnálnia, azonnal tárgyalásokat kell kezdenie, ő maga pedig az RB Leipzig francia oszlopát, Dayot Upamecanót tudná elképzelni VVD pótlásaként. Jürgen Klopp mindenesetre egy hétfői sajtótájékoztatón mindenkit biztosított afelől, hogy Virgil maga mögött tudhatja a teljes keret támogatását, várják, hogy ismét velük lehessen a pályán.

"Elég régóta vagyok a fociban ahhoz, hogy tudjam, ilyenkor egy játékos leginkább egyedül szeretne lenni egy kicsit. Tudom mit érez most, nekem is ugyanilyen sérülésem volt játékoskoromban és elmondhatom, nem ilyenkor beszél valaki lyukat a másik hasába. Tudja, hogy mellette állunk és vele vagyunk, úgy várjuk vissza, mint egy jó feleség, akinek a férje börtönbe került."

A Liverpool-szurkolóknál leginkább az a tény verte ki a biztosítékot, hogy a sérülést okozó Jordan Pickfordot Michael Oliver semmilyen formában nem szankcionálta, a les miatt megítélt kifelé járó szabadrúgással le is zárta a történetet. Az még hagyján, hogy a játékvezető (aki pillanatnyilag talán a legelismertebb szigetországi a szakmában) nem látja rendesen a helyzetet, de hogy egy a VAR által kontrollált időszakban a videószobában ülő kollégáinál sem ért még csak lapot sem az eset, az már egészen sok kérdést vet fel. Sőt mi több, a helyzetet tetézi, hogy az angol válogatott kapus utólagosan, visszamenőleg sem kap semmilyen büntetést, amivel a PL tulajdonképpen deklarálja, hogy az ilyen szabálytalanságok "beleférnek".

000_8TA88D.jpgFotó: Europress/AFP

Hogy nem egyöntetű a bírótársadalom véleménye, arra a Sky Sports szakértője, Dermot Gallagher magyarázata adta meg a bizonyítékot. A Premier League-ben több mint 250 meccset fújó szakértő szerint egyértelmű hiba volt, hogy Pickfordot nem állította ki Oliver, a lesállás ugyanis nem anullálta a kapus szabálytalanságát, amely ráadásul súlyos sérülést is okozott.

"Egy ilyen helyzetben három fázisban történik a vizsgálat: les volt-e?, jár-e tizenegyes?, szükség van-e további szankciókra? A kollégák megállapították, hogy tizenegyest ért a helyzet, mivel azonban lesállásban történt, utóbbi felülírta a büntető jogosságát. A hibát itt követték el, nem léptek ugyanis a vizsgálat harmadik fázisába, hanem lezárták a kérdést. Egyértelmű, hogy piros lapot kellett volna adni Pickfordnak, ez egy emberi hiba miatt azonban elmaradt. Ennyire egyszerű a helyzet, egy mulasztás miatt a folyamat megállt a második fázisnál, ahelyett, hogy továbblépett volna. A hibafaktor mindig benne van a játékban, itt hangsúlyosan látszik az okozata. Annyit tehetünk, hogy elnézést kérünk."

A mérkőzésen ráadásul nem ez volt az egyetlen sérülést okozó belépő, a találkozó végén ugyanis Richarlison piros lapot érően csúszott oda Thiago Alcantaranak, aki szintén belesérült az esetbe. A feszült hangulatban véget érő találkozó óta a kedélyek nem csitulnak a városban, sőt, a városi rendőrség büntetőügy keretében vizsgálja a Pickford és Richarlison személye ellen irányuló, főleg a Twitteren terjedő fenyegetéseket. Feszült Liverpool-szurkolók ugyanis egymás után "jelzik" a rivális játékosainak, hogy nem lenne szerencsés, ha összefutnának a Mersey-parti városban. 

Richarlison ráadásul azzal is öntötte az olajat a tűzre, hogy még szombat este tweetelt egy a becsúszást rögzítő képet, mintha csak büszke lenne a tettére. Az Everton sajtósai vélhetően szóltak neki, hogy ez nem volt különösebben jó ötlet, a tweet így hamarosan lekerült a mikroblogról. A brazil egyébként később elnézést kért Thiagótól, tettét a szándékosság helyett túlzott igyekezettel indokolta, ő mindenesetre már a pályán megkapta a neki járó büntetést. Az FA egyébként hétfőn bejelentette, hogy Carlo Ancelotti három mérkőzés erejéig lesz kénytelen nélkülözni brazil támadóját.

A kedélyek tehát bő három nap múltán sem csitulnak Liverpoolban, s az, hogy a szakma is megerősítette, hogy Pickford büntetésének elmulasztásakor hibázott a játékvezető, talán némi vígaszt nyújt a Liverpoolnak és szurkolóinak. Ettől persze Virgil van Dijk térdében nem forr össze azonnal a keresztszalag, de talán nem a teljes igazságtalanság letargiájából kell visszakapaszkodnia neki és csapatának. Az új védelmi felállásokat pedig Jürgen Klopp már szerdán tesztelheti, amikor csapata Hollandiába látogat, ahol az Ajax vendégeként vág neki a Bajnokok Ligája idei kiírásának. 

via & via

Hozzászólások