Premier League - Így nem került végül Messi és Ronaldo az Arsenalhoz
Így nem került végül Messi és Ronaldo az Arsenalhoz
Fotó: Europress/AFP

Így nem került végül Messi és Ronaldo az Arsenalhoz

Németh DánielNémeth Dániel
2020/09/17 16:25
Arséne Wenger idejében az Arsenal egy rakás világsztárral kapcsolatba került, a klub átigazolási stratégiájának megfelelően elsősorban azt megelőzően, hogy berobbantak volna a világelitbe. Ezekről a sztorikról szívesen mesélt a legendás menedzser, így derült ki, hogy Cristiano Ronaldo és Lionel Messi szerződtetése is terítéken volt. A klub egykori játékostoborzásért felelős vezetője elmondta, mennyire voltak közel.

Francis Cagigao 24 évig állt az Arsenal alkalmazásában. Munkájából adódóan az elmúlt két évtizedben egészen közelről követte a világfutball legnagyobb tehetségeit, többségüket már egészen fiatal koruktól kezdve kiszúrta. Pályafutása során volt egy generáció, amely példátlan módon kiemelkedett a közegéből: ez volt az a bizonyos U16-os Barcelona, amelynek kezdőjében ott volt Lionel Messi, Cesc Fábregas és Gerard Piqué is. Cagigao mindhárom játékost szerette volna Londonba csábítani, és két esetben ez nem is volt lehetetlen feladat.

messi-fabregas-pique-min.jpgFotó: Europress/AFP 

"Kiszemeltük Messit, de nem mi voltunk az egyetlenek. Néhány olasz és spanyol klub is tisztában volt a képességeivel. A korlátozott utazási státusza miatt azonban nem játszhatott nemzetközi szinten, csak regionális meccseken vehetett részt. Tárgyaltam a képviselőivel, az volt a benyomásom, hogy csatlakozna hozzánk. De amint megvizsgáltuk jogi szempontból a helyzetét, gyorsan beláttuk, hogy ez nem fog megtörténni. Lehetetlen volt. Ezt az ötletet tehát elvetettük" - mondta Cagigao, aki innentől a másik két játékosra koncentrált.

Mint az ismert, Fábregas esetében sikerrel járt, és Piqué ügyében is jól haladtak a tárgyalások, hogy aztán az utolsó pillanatban meghiúsuljon. "Nagyon szépen alakultak a dolgaink, de a végén csak Cescet tudtuk leigazolni. Gerard esetében nézeteltéréseink voltak a szerződés terén, és hat hónappal később aláírt a Manchester Unitedhez."

Messi leigazolása tehát jogilag lehetetlen volt, a korszak másik világklasszis gólvágója, Cristiano Ronaldo azonban elérhetőnek bizonyult. "Nagyon közel álltunk hozzá" - szögezte le Cagigao. "Nyilvánvaló, hogy az utánpótlásban eltöltött évei óta figyeltük. Kapcsolati háló terén mindig is erősek voltunk, de egy dolog ismerni egy játékost, leigazolni már egy másik műfaj. Teljesen más a kettő. Tudtuk, mi zajlik a piacon, és ez a lényeg. Proaktívan és hatékonyan kell dolgozni, tisztán látni a folyamatokat."

Egészen ütős lenne Arséne Wenger "majdnem"-csapata | Eurosport

Arséne Wenger nemrég azt nyilatkozta, tavaly nagyon közel álltak Kylian Mbappé leigazolásához, ám végül nem jött össze az üzlet. A fiatal francia tehetség azonban közel sem az egyetlen játékos, aki "majdnem" az Arsenalhoz került, de aztán valamiért mégis másik csapatnál kötött ki.

Ronaldót végül nem sikerült az Arsenalhoz vinni, de így is egy rakás játékos került Cagigao javaslatára Londonba, úgyis mint José Antonio Reyes, Nacho Monreal, Santi Cazorla, Robin van Persie, Gabriel Martinelli, Willian Saliba, vagy épp legutóbb Gabriel Magalhaes. Megfigyelőként rengeteg kutatómunkát kellett végeznie, ami nem csak abból állt, hogy végignézte a kiszemelt játékosok mérkőzéseit, de mentális oldalról is fel kellett térképezni a futballistákat, időközben nem hanyagolva a kapcsolati hálóját.

Cazorla szerződtetését már 2011 nyarán javasolta, de csak egy évvel később került a klubhoz. "Mágikus volt. Talán ez a legtalálóbb jelző Santira. Régóta ismerem, közelről követtem a fejlődését. Amikor az Oviedónál volt, oda kellett utaznom, hogy megismerjem a képviselőit. Miután a Villarrealhoz ment is kapcsolatban maradtunk, tudtam, hogy figyelnem kell rá. Cesc és Nasri eladását követően két spanyol futballistát javasoltam: egyikük Santi volt, de valamilyen oknál fogva azon a nyáron nem került rá sor."

"Szerencsések voltunk, mert a Malagának anyagi nehézségei támadtak, Santi képviselőiről pedig az volt a benyomásom, hogy hajlandóak újrakezdeni, megnézni, van-e újabb lehetőségük. Miután beszéltünk Arséne-nel és Steve-vel (Rowley, vezetői scout) gyorsan kiderült, hogy megfelelő helyzetben vagyunk, és szerződtettük. Santi hamar megnyert magának mindenkit. Nem csak a képességei, de a személyisége miatt is. Mindig mosolygott futball közben, számomra ő a tökéletes futballista" - ismerte el Cagigao.

Pár éve még az MU figyelte, végül az Arsenal csapott le a szédületesen tehetséges brazilra | Eurosport

Gabriel Martinelli nevét érdemes lesz megjegyezni, a 18 éves brazil támadó előtt ugyanis az eddig látottak alapján nagy jövő állhat. Az Arsenal fiatal támadója ugyan csak két mérkőzésen lépett pályára kezdőként az idényben, de máris négy gólnál jár. Legutóbb a Standard Liège elleni Európa-liga-mérkőzésen villantotta meg a képességeit két szenzációs góllal.

A szakember munkáját a múlt hónapban váratlanul megköszönték, miután a technikai igazgató, Edu vezetésével átvilágították a játékosok kiválasztását eredményező folyamatokat. Cagigao keze nyoma így is érezhető a kereten, többek között Gabriel Martinelli és William Saliba szerződtetésében is szerepet játszott. "Martinellit az egyik brazil megfigyelőm szúrta ki az utánpótlásban, amikor még a Corinthians U14-ben játszott. Felkerült a radaromra. Páran kételkedtek benne, a Manchester Unitednél próbajátékon is volt, de nem sikerült neki."

"Először videókat láttam róla, két-három képességben is kiemelkedő volt, ezért újra kellett néznem. Próbáltam leszervezni egy próbajátékot, hogy megnézhessük edzés közben, de erre nem volt módunk, mert az Ituano nagyon közel állt ahhoz, hogy az első csapathoz vigye. Brazíliában figyeltük őt, és nagyon elégedett voltam a látottakkal. A képviselőit régről ismertem, így csak idő kérdése volt, mikor zárul le az üzlet. Az elejétől fogva nyilvánvaló volt, hogy éhes a sikerre. Megvan a sebessége, az intenzitása, technikás és könnyen kerül helyzetekbe."

Cagigao szerint a fiatal játékosoknak sokat kell tanulniuk, de Mikel Arteta személyében tökéletes mentoruk lesz. "Fiatalok és bőven van még tanulnivalójuk, de az edzőjük tökéletesen alkalmas arra, hogy kihozza belőlük a maximumot. Nagy esélye van annak, hogy sikeresek lesznek, topjátékosokká válnak. Hatalmas a potenciáljuk, és van egy kiváló edzőnk is. Mikel a lehető legjobb helyen tanult, remek tapasztalatokat szerzett Pep Guardiola mellett, sokat merített a munkamoráljából, de a saját ízlésére formálta a módszereit."

via goal.com

Hozzászólások