Premier League - A feljutás kiharcolásának másnapján azonnal utcát neveztek el Leedsben Marcelo Bielsáról
A  feljutás kiharcolásának másnapján azonnal utcát neveztek el Leedsben Marcelo Bielsáról
Fotó: Europress/AFP

A feljutás kiharcolásának másnapján azonnal utcát neveztek el Leedsben Marcelo Bielsáról

Nánási AntalNánási Antal
2020/07/19 14:19
Tizenhat évnyi távollétet követően, három év erejéig az angol harmadosztályt is megjárva, a Leeds United ismét feljutott a Premier League-be. Egyöntetű szakmai és szurkolói vélemények szerint a régóta vágyott siker elsőszámú letéteményese a vezetőedző, azaz Marcelo Bielsa, akinek nem győznek hálálkodni Yorkshire-ben. A feljutás hivatalossá válását követő első nap például azonnal utcát neveztek el róla a városban.

El Loco , azaz „Az Őrült” – ez a futball professzoraként ismert argentin edzőgéniusz, Marcelo Bielsa beceneve. A különc, munkamániás, ugyanakkor hatalmas taktikai repertorárral rendelkező tréner két idény alatt véghezvitte azt a tettet, amelyet előtte tizennégy szezonon keresztül egyik elődje sem tudott végrehajtani: visszajuttatta a Leeds Unitedet oda, ahova igazán tartozik ─ az angol labdarúgás nagyszínpadára. Angliai karrierje így sem nevezhető ellentmondásoktól mentesnek, hiszen a Spygate-botrány és az elnyert Fair Play-díj is a 2018/2019-es szezonra esett, akárcsak a playoff során elszalasztott feljutási esély. A bajnokságban megszerzett harmadik hely azonban már előrevetítette, hogy az argentin menedzser vezetésével elérhető közelségbe került a hőn áhított feljutás. 

A Fair Play-díj és ami mögötte van | Eurosport

Szeptember 23-án tartotta nagyszabású díjátadó gáláját Milánóban a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA). A hagyományoknak megfelelően az egyéni elismerések mellett, melyekből örömteli módon a Puskás-díj átvételével Zsóri Dániel is részesült, a nemzetközi szövetség ismertette az idei Fair Play-díjas kilétét is. A FIFA az idei évben Marcelo Bielsának, az angol másodosztályú Leeds United vezetőedzőjének és csapatának ítélte oda a díjat.

A péntek este hivatalossá vált feljutást, igazodva a karantén helyzethez, a szurkolók és a csapat egymástól elszeparáltan, előbbiek a klubház előtt, míg utóbbiak a létesítményben ünnepelték. A drukkerek bulija reggelig tartott, nem kevés szemetet hagyva maguk után az Elland Road környékén, becsületükre legyen azonban mondva, hogy néhány újságírói fotó tanúsága szerint napközben a takarításból is kivették a részüket. 

Teljesen szokványos dolog, ha egy város utcát nevez el egy-egy híres szülöttéről, netalán olyan emberről, aki bár nem a településen látta meg a napvilágot, élete és tevékenysége később szorosan összefonódott vele. Marcelo Bielsának a Leeds United újbóli PL-be kormányzásával az utca kiérdemlésének idejét sikerült nagyságrendileg két évre csökkentenie, Leedsben ugyanis ezentúl a Marcelo Bielsa út köti össze a Trinity Leeds bevásárlóközpontot és a város üzleti negyedét. Sőt mi több, a kezdeményezés mögött álló bevásárlóközpont, tisztelegve a nagy tett előtt, július hónap fennmaradó részére a Trinity Leeds United név alatt várja majd vásárlóit.

A bevásárlóközpont igazgatója, David Maddison lelkesen nyilatkozott a névadás hátteréről:

„Ez egy fantasztikus pillanat a város életében, boldogok vagyunk, hogy osztozhatunk a Leeds United Premier League-be való visszajutásának örömében. Az a sebesség, és főleg a mód, ahogyan a Mester ezt a csapatot nyerővé tette, minden elismerést megérdemel, örömmel jelentjük tehát be az utca Marcelo Bielsáról való átnevezését.”

Kis angol nyelvtan: az angolban a way kifejezés ugyanezen alakjában egyszerre jelenti a mód és az út kifejezést is, így a menedzserről elnevezett közterület fizikai emléket kíván állítani a Bielsa-féle menedzselésnek, amely meghozta a városnak a várva-várt visszajutást az angol futball élvonalába.

A feljutás biztossá válását követően tegnap az is kiderült, hogy a Leeds United a másodosztály bajnokaként lép egy osztállyal feljebb, miután a West Bromwich melletti másik kihívó, a Brentford sem tudott nyerni a Championship utolsó előtti fordulójában. Péntek este óta a különböző közösségi média felületeket elárasztották a Leeds feljutását ünneplő bejegyzések, ezek közül az egyik legérzelmesebbet mi is kiemeljük. A legtöbbek által a Trónok Harcából ismert dán színész, Nikolaj Coster-Waldau, aki a csapat hatalmas szurkolója, érzelmes hangüzenetben méltatta Bielsát:

„Szia Marcelo! Én vagyok az, Nikolaj, egy dán szurkolód. Tudom, hogy most nagyon elfoglalt lehetsz, és talán épp a Premier League-csapatok kezdőit elemzed az elmúlt 5000 napból. De most arra kérlek tarts egy kis szünetet Marcelo. Feljuttattál Bennünket, történelmet írtál a Leedsszel! Mától te halhatatlan vagy a neveddel, a stílusoddal, a tetteiddel együtt.
...Olyan sokat vártunk erre Marcelo... azon a napon, amikor a Leeds kiesett, a lányom hároméves volt. Most pedig nézz rá─ autót vezet, szavazhat és dolgozik, felnőtt lett.
...A Te edzéseid, tanításaid, átalakításaid formálták csapatunkat a liga legjobbjává.
...Marcelo, szeretném, ha hallanád ezt az üzenetet: Szeretünk! Sokkal jobban, mint azt valaha is gondolnád!”

részben via SkySports

Hozzászólások