Premier League - Távozhat a ManCity legjobb játékosa, ha életbe lép a klubra kiszabott súlyos büntetés
Távozhat a ManCity legjobb játékosa, ha életbe lép a klubra kiszabott súlyos büntetés
Fotó: Europress/AFP

Távozhat a ManCity legjobb játékosa, ha életbe lép a klubra kiszabott súlyos büntetés

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/03 12:35
Kevin De Bruyne egy interjúban elismerte, hogy távozhat Manchesterből, amennyiben a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem mérsékli a klubra korábban kiszabott büntetést. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a City a következő két szezonban nem léphet pályára a nemzetközi kupasorozatokban, ami túlságosan nagy kiesés lenne a belga válogatott sztárnak.

Az Európai Labdarúgó-szövetség februárban döntött a Manchester City két évre szóló eltiltásáról, miután súlyos szabálytalanságokat találtak az angol klub könyvelésében. Az ügyet a Football Leaks által nyilvánosságra hozott levelek és dokumentumok robbantották ki, amelyekből egyértelműen kiderült a csalás. A kiszivárogtatott információk alapján indított vizsgálat során megállapították, hogy a (sokszor túlárazott) szponzori szerződések egy része mögött valójában a tulajdonos pénze állt, amit szigorúan tilt az UEFA Pénzügyi Fair Play szabályzata.

Az UEFA két szezonra szóló eltiltással sújtotta a Manchester Cityt | Hosszabbítás

A pénzügyi fair play súlyos megsértése miatt kitiltotta a nemzetközi kupaporondról a Manchester Cityt a következő két idényre az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) pénteken. A határozat szerint a 2020/21-es és a 2021/22-es szezonban nem indulhat az UEFA égisze alá tartozó sorozatban a Bajnokok Ligájában nyolcaddöntős angol klub, amely mellékbüntetésként 30 millió eurós bírságot is kapott.

Természetesen a klub fellebbezett az ítélet ellen, így a labda jelenleg a Nemzetközi Sportdöntőbíróság térfelén pattog. Nem szabad lebecsülni ennek a döntésnek a jelentőségét: egyfelől meghatározó lehet abból a szempontból, hosszabb távon mennyire rettenti el a szabálytalanságtól a klubokat az UEFA szabályzata, másfelől a ManCity rövid- és középtávú céljait is befolyásolhatja. Amennyiben marad a kétéves eltiltás, néhány sztárjátékos biztosan elgondolkozik a távozáson, de még a vezetőedző, Pep Guardiola jövőjére is hatással lehet.

"Én egyelőre csak várok" - mondta a CAS döntése kapcsán a manchesteriek legjobb játékosa, Kevin De Bruyne a belga Het Laatste Nieuws című lapnak. "A klubnál azt mondták nekünk, hogy fellebbezni fognak, és szinte 100%-ig biztosak az igazukban. Ezért várom most, hogy mi történik. Bízom a csapatomban. Ha megszületett a döntés, akkor mindent át fogok gondolni. A két év túlságosan hosszú lenne, viszont ha egyre mérsékelnék, akkor megfontolnám a dolgot" - nyilatkozta a belga válogatott klasszisa.

De Bruyne azt is hozzátette, ez az egyetlen dolog, ami miatt a távozás mellett dönthet, egyébként jól érzi magát Manchesterben, és még a Real Madrid vagy a Barcelona érdeklődése esetén sem gondolkozna el a klubváltáson. "A világ egyik legjobb csapatában futballozom, az angol bajnokságban játszom - amit a verseny szempontjából a legerősebb sorozatnak tartok - és szeretem ezt a helyzetet. Itt óriási kihívás a legjobbnak maradni, és erre szükségem van" - magyarázta a játékos, aki kitért edzője jövőjére is.

A ManCity csatára szerint a Premier League-játékosok félnek visszatérni a pályára | Hosszabbítás

A Manchester City argentin csatára, Sergio Agüero azt mondta, a Premier League futballistáinak többsége fél visszatérni a pályára, amíg a koronavírus-járvány tart. A válogatottban eddig 97 meccsen 41-szer eredményes, 31 éves támadó úgy fogalmazott, tudomása szerint az angol élvonal játékosai még az edzésektől is ódzkodnak a fertőzés veszélye miatt.

Guardiolának a következő idényre is van szerződése a Cityvel, azonban felmerültek olyan hangok is, miszerint BL nélkül akár már a mostani idény végén távozhat a klubtól. "Nekünk azt mondta Pep, hogy bármi is történjen, egy évet marad. Utána lejár a szerződése. Az én döntésemet azonban nem befolyásolja az, amit Pep csinál. Természetesen dolgoztam már másik edzővel a pályafutásom során, szóval a távozása esetén valaki mással folytatnám a munkát. De erre mostanság nem is nagyon figyeltem, vannak fontosabb dolgok is."

A belga középpályás a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetről is elmondta a véleményét. "Az az érzésem, hogy két héten belül megkezdhetjük az edzéseket. A kormány a lehető leggyorsabban folytatni szeretné a labdarúgást, hogy valamit adhassanak az embereknek. Azt hiszem, mindent nézők nélkül fogunk befejezni. Ez persze senkit sem villanyoz fel, de legalább sikerülne befejezni a szezont. Túlságosan fontosak a pénzügyi szempontok a Premier League-ben. Ha nem játszanánk le a meccseket, az súlyos problémákat okozna."

Nemrég az egyik citys csapattársa, Sergio Agüero kijelentette, hogy a játékosok félnek a visszatéréstől, és az esetleges egészségügyi következményektől. "Nem hiszem, hogy az emberek saját maguk miatt aggódnának, sokkal inkább a családjukat féltik. Sokak számára ez most az elsődleges probléma" - kommentálta csapattársa szavait De Bruyne. 

via Guardian

Hozzászólások