Premier League - Borzasztóan teljesít a világ legdrágább kapusa, elüldözhetik Londonból
Borzasztóan teljesít a világ legdrágább kapusa, elüldözhetik Londonból
Fotó: Europress/AFP

Borzasztóan teljesít a világ legdrágább kapusa, elüldözhetik Londonból

Szabó BenceSzabó Bence
2020/07/29 15:03
Komoly játékosmozgás várható a nyáron a Chelsea-nél, ennek pedig a két éve rekord összegért vett, de csúnyán leszereplő Kepa Arrizabalaga kapus is áldozatul eshet. A spanyol idén a legrosszabbak közt volt a posztján a ligában, szakértők szerint pedig nem lehet maradása a londoni kékeknél.


A várakozásokhoz képest kifejezetten jól alakult a hétvégén véget ért Premier League szezon a Chelsea csapata számára. A londoniak az idény előtt frissen kinevezett klublegenda Frank Lamparddal a kispadon a BL helyet érő 4. pozícióban zárták a bajnokságot, ami egy átigazolási eltiltást követően, több rutintalan, a klub akadémiájáról kikerült fiatal játékosra építve dicséretes teljesítmény. A kékek ráadásul trófeával is fejezhetik be a szezont, ehhez a szombati FA Kupa döntőben a városi rivális Arsenal csapatát kéne legyőzniük.

A jó eredmények és a mutatott játék az átigazolási piacon is vonzó célponttá tették Lampard csapatát, nem véletlen, hogy két remek támadó, Hakim Ziyech és Timo Werner már aláírt a kékekhez, ahogy a fél Európa által körbeudvarolt Kai Havertz érkezésére is komoly esély van.    

Úgy tűnik tehát, a dolgok a jó irányba haladnak a Chelsea-nél, mégsem lehet állítani, hogy a klubnál minden tökéletesen rendben ment volna az idén. A csapat védelme például egész szezonban rendkívül gyengén teljesített, évtizedes távlatban is klubrekordnak számító 54 gólt kapva 38 meccsen (pont annyit, mint a 15. Brighton). Az új támadók érkezése mellett tehát a védelemre is ráférne az erősítés, ennek első lépése pedig az idén szörnyen teljesítő Kepa Arrizabalaga kapus lecserélése lehet.

A Chelsea és a MU a BL-ben, a Tottenham az EL-ben indulhat, kiesett a Watford és a Bournemouth - véget ért a Premier League | Eurosport

Két garantált BL-hely valamint egy biztos Európa Liga-részvételt jelentő pozíció gazdája, továbbá a Norwich melletti két másik kieső kiléte ─ ezek a kérdések vártak megválaszolásra a Premier League utolsó fordulója előtt. A 2019. augusztus 9-én rajtoló, a koronavírus-járvány miatt majd egy évig tartó angol bajnokság 38.

Amikor a londoniak alig két éve világrekordnak számító 71 millió fontos összegért szerződtették a baszk kapust Bilbaóból, kevesen gondolták, hogy a csapat hosszútávú jövője nincs megoldva a poszton. Különösen, mivel a klub kiugróan hosszúnak számító, 7 éves szerződést íratott alá a játékossal. Kepa gyenge teljesítménye azonban viszonylag gyorsan megváltoztatta a helyzetet. 

A kapus már első idényében sem védett hibátlanul, ráadásul a szezon közben emlékezetes módon összebalhézott Maurizio Sarri vezetőedzővel, amikor az le akarta cserélni őt a Ligakupa döntő tizenegyespárbaját megelőzően. Ezután egy rövid ideig padra is került, az olasz menedzser azonban az év végén távozott, sokan pedig az alkalmazkodás időszakának tudták be az első szezonjában nyújtott közepes teljesítményét. 

Kepa az új idényben így Lampard bizalmát is megkapta, a 25 éves kapus teljesítménye azonban nem hogy javult volna második évére, de egyenesen a liga legaljára süllyedt. A baszk játékos védési hatékonysága alig 56% volt a szezonban, ez még a harmadik legrosszabbul teljesítő Tim Krul (a tökutolsó Norwich kapusa) arányánál is közel tíz százalékkal volt rosszabb. Ha pedig várható gólok (Xg) mutatóját nézzük, Kepa az előző két évben 12 találattal kapott többet, mint azt a kapujára tartó lövések indokolták volna. Ezzel a számmal természetesen "vezeti" a mezőnyt...

kepa-gol.jpgFotó: Europress/AFP

A gyenge teljesítmény télen egy időre ismét padra juttatta a spanyol kapust, azonban cseréje, a rutinos Caballero sem szerepelt meggyőzően, így ekkor még visszakerült a csapatba. A Sheffield ellen kapott három és a Liverpool ellen benyelt öt gól után viszont az utolsó bajnoki fordulóban megint az argentin kezdett, és ez valószínűleg a hétvégi kupadöntőre sem változik, ami aligha biztató jel Kepa jövőjét illetően. 

Így látja a helyzetet Mark Bosnich, a Chelsea egykori kapusa is, aki szerint innen nem lehet maradása a klubnál baszk játékosnak:

"Nem volt valami jó szezonja... így teljesen megértem, ha Lampard szintet szeretne lépni és azt mondja, ő nem nekem való, szükségem van valaki másra. Azt hiszem, az alapján amit láttunk, hogy nem játszott a szezon utolsó meccsén, elég evidens, hogy távozni fog."

kepa-stats.pngFotó: Skysports.com

Kérdés persze, hogy a londoniak mennyiért tudnának megválni a kapustól, hiszen a kifizetett brutális átigazolási díjnak legalább egy részét szeretnék viszontlátni érte. Egyelőre az sem világos, ki lehetne Kepa utódja a kékeknél, a pletykák szintjén főleg két név, az ajaxos Onana és az Atleticoban védő Oblak neve merült fel. Figyelembe véve, hogy utóbbi kivásárlási ára 110 millió euró, míg előbbi értékét 25-30 millióra becsüli klubja, inkább a nigériai tűnik reális célpontnak. 

Jamie Carragher, az egykori kiváló védő és a Skysports szakértője szerint viszont az új kapus személye szinte mindegy is, a Chelseanek erősítenie kell a poszton:

"Kapusra van szükségük, ha előre akarnak lépni. Tudom, hogy mennyi támadót szerződtettek, de nézzük meg hány gólt kaptak. Ha teljesen őszinte vagyok, ezekből sok múlott a kapuson, szóval ezen a pozíción erősíteniük kell, ha versenyben akarnak lenni a Liverpoollal és a Cityvel."


via SkysportsGoal.com

Hozzászólások