Premier League - Kemény dió lesz Ibra pótlása a 75 milliós csodacsatárnak
Kemény dió lesz Ibra pótlása a 75 milliós csodacsatárnak
Fotó: Sky Sports

Kemény dió lesz Ibra pótlása a 75 milliós csodacsatárnak

Németh DánielNémeth Dániel
2017/07/07 14:13

Az Everton és a belga labdarúgó-válogatott gólerős csatára, Romelu Lukaku a jelek szerint hamarosan a Bajnokok Ligájában is megmutathatja tudását. Nagy kérdés ugyanakkor, mi mindent adhat ő a Manchester Unitednek. Adam Bate, a Sky Sports szakírója górcső alá vette a támadó erősségeit és gyengeségeit. 

Romelu Lukaku közel áll ahhoz, hogy a történelem egyik legdrágább labdarúgója legyen. A 24 éves támadó sajtóhírek szerint 75 millió fontért a Manchester Unitedbe igazol, és máris felmerültek kérdések, gondolatok az alkalmasságát illetően. Képes lesz beváltani a hozzá fűzött reményeket? Vajon a sokoldalú játéka az Old Trafford kritikus közönségének is elegendő lesz?

Mindent összevetve elég különös a játékostól ez a lépés, mert ez abban az értelemben, hogy a Premier League tavalyi hetedik csapatától a hatodikhoz igazol, aligha tekinthető jelentős előrelépésnek. A parádés mérleggel rendelkező játékos ráadásul úgy csatlakozik a Unitedhez, hogy tavaly 25 gólt szerzett az Everton színeiben.

Valójában ő a negyedik legfiatalabb játékos, aki 80 gólt szerzett a sorozatban. Azóta, hogy a 2012/13-as szezonban 17 gólt szerzett a West Bromwich színeiben, folyamatosan bizonyítja, hogy kiegyensúlyozott játékos. Az utóbbi öt évben egyedül a Manchester City sztárja, Sergio Agüero lőtt több gólt nála a Premier League-ben.

75 millió fontért igazol a ManUnited támadót - sajtóhír | Hosszabbítás

A Manchester United megállapodott az Evertonnal Romelu Lukaku szerződtetéséről - írja a BBC. A brit lap szerint 75 millió fontot fizetnek a tehetséges belga támadóért.

Ebben a megközelítésben a játékos kiérdemelte a nagy előrelépést, és érhető az is, hogy felkeltette José Mourinho figyelmét. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük, hogy a hasonló áron mozdítható Alvaro Moratának feleannyi gólja sincs a legnagyobb bajnokságokban, mint Lukakunak, annak ellenére, hogy a spanyol támadó valamivel idősebb is.

A kor azért fontos tényező, mert Lukaku esetében sokakat izgat az a gondolat, hogy a belga támadó még nem kész labdarúgó, és benne van a további fejlődés ígérete. Az, hogy lehet-e belőle legenda a Unitednél, alapvetően azon múlik, képes lesz-e további dimenziókat hozzátenni a játékához, illetve középpontba kerülnek-e az Old Traffordon a hiányosságai.

Grafika: Sky Sports

Mourinho egyszer már megkérdőjelezte Lukaku mentalitását és motivációját a Chelsea-nél, és a sikeréhség továbbra is kulcsfontosságú lehet, mert a United-edző továbbra is tesztelni fogja, függetlenül attól, mennyit fizetett érte a csapat. A Mourinho segédezőjeként a Chelsea-nél tevékenykedő Steve Clarke - aki a West Bromnál már dolgozott együtt Lukakuval - úgy véli, lenne még miben fejlődnie a játékosnak.

Clarke korábban így nyilatkozott a Sky Sportsnak: "Edzéseken a gyengeségeire kellett fókuszálnunk. Nyilvánvalóan van erőssége, ez pedig a gólszerzés. De a játéknak vannak egyéb területei is. Többet kellene mozognia a labda nélkül. Jobban kellene megtartania a labdákat. Még most is vannak olyan elemek a játékában, amiken dolgoznia kellene."

Lukakunak megvan a termete ahhoz, hogy befejező legyen, de nem fogja tudni egy az egyben pótolni Zlatan Ibrahimovicot. A passzpontossága jócskán elmarad az Ibra, Agüero és Harry Kane-szintű játékosokétól. Az előző idényben egyetlen támadó sem veszítette el annyiszor a labdát, mint Lukaku. Meg kell tanulnia, hogyan tudná hatékonyabban játékba hozni a társait.

Sok kritika éri Lukaku mozgását is. Ez azért érdekes terület, mert olyan játékosról van szó, aki esetében a sebesség megfelelően társul az erőhöz, de a statisztikái valóban megdöbbentőek. A 2015/16-os szezonban a Premier League 503 mezőnyjátékosa közül utolsó helyen zárt a 90 perc alatt lefutott távolság tekintetében. Tavaly ehhez képest azért valamelyest előrelépett.

Grafika: Sky Sports

35 évesen már Ibrahimovicnál sem a mozgékonysága volt a legkiemelkedőbb tulajdonsága, de még ő is sokkal nagyobb területet játszott be, és több intenzív sprintet mutatott be Lukakunál. Világos, hogy ennél többet várnának tőle, különösen, ha hasonló szerepet kapna a ManUnitednél. Mourinho számára az lehet a jó hír, hogy vannak olyan képességei is a játékosnak, amivel újdonságot hozhatnak a csapat támadásaiba.

Lukaku sebessége például lehetőségeket rejt magában. Különösen a védők mögé belőtt passzoknál. "Lukaku képes lehet megnyújtani a játékot, mivel folyamatosan leköti a védőket" - véli a Sky Sports szakértője, a Manchester United korábbi védője, Danny Higginbotham. "Pontosan erre van szükség ahhoz, hogy a középpályásoknak több területe legyen diktálni a meccs ütemét."

Ez különösen érdekes lehetőség. Vajon Lukaku jobbá tehetné Pogba játékát is? Sokan dicsérték tavaly Ibrahimovic mentalitását, de elképzelhető, hogy Lukaku más szempontból segíthetne. A sebességével, erejével és a gólérzékenységével. Ha pedig az edzője képes lesz a játékának többi részén is fejleszteni, akkor a United egy összetett támadót nyerhetne az üzlettel.

via Sky Sports

Hozzászólások