Premier League - Klopp és Guardiola is bírálta a Premier League-et a szabályok miatt
Klopp és Guardiola is bírálta a Premier League-et a szabályok miatt
Fotó: Europress/AFP

Klopp és Guardiola is bírálta a Premier League-et a szabályok miatt

Németh DánielNémeth Dániel
2020/10/31 13:24
Jürgen Klopp és Pep Guardiola egyaránt bírálta a döntéshozókat, amiért a 2020/21-es idényre eltörölték az öt csere lehetőségét. Mindkét edző hangsúlyozta: szó sincs arról, hogy előnybe szeretnének kerülni a kisebb csapatokkal szemben, viszont a sorozatterhelést figyelembe véve az lett volna a logikus lépés, ha a játékosok érdekeit tartják szem előtt.

A koronavírus-járvány az élet minden területén hatalmas felfordulást eredményezett, nem volt ez másként a sportban sem. Az előzetesen kialakított versenynaptárat mindenhol újra kellett gondolni, a döntéshozók kénytelenek voltak alternatív megoldásokat keresni, adott esetben speciális szabályokat alkalmazni a nem várt problémák miatt. Utóbbi kategóriába esett bele a cserékre vonatkozó szabály átalakítása - a nem várt sorozatterhelés miatt az IFAB és a FIFA engedélyezte, hogy a szokásos három helyett öt cserét bonyolítsanak le a csapatok.

A tavaszi leállásokat követően, így vagy úgy, de mindegyik bajnokságot sikerült befejezni. Mivel az előző idény a tervezettnél jóval később, augusztus elején ért véget, ezért a FIFA 2021 augusztusáig meghosszabbította az extra cserékre vonatkozó ideiglenes szabályt. Erre a módosításra azért volt szükség, mert a vírusnak az aktuális idényre is komoly hatása van, a versenynaptár a szokásosnál is zsúfoltabb, pihenésre és felkészülésre minimális idő jut, a csapatok jelentős részének hetente két mérkőzést kell játszania.

A Liverpool belső védői elfogytak, fiatal játékos pótolhatja a kiesőket | Eurosport

Fabinho személyében a hét közben újabb védekező játékos sérült meg a Vörösöknél, a csapatnak lassan nem marad hadra fogható belső védője. Jürgen Klopp az egyik interjújában egy házassághoz hasonlította a Liverpool jelenlegi problémáit, a csapatnak pedig a következő meccsekre csak fiatal, vagy a poszton idegen alternatívák állnak rendelkezésre.

 

Éppen ezért a legtöbb sorozatban megtartották az öt csere koncepcióját, a top 5 európai bajnokságok közül egyedül a Premier League-ben szavazták le, tartva a szabály hosszabb távú következményeitől. Egészen konkrétan attól, hogy a kisebb és nagyobb csapatok között áthidalhatatlan szakadék még tovább nőne, mivel a mélyebb és minőségibb kispad előnyei jobban kidomborodnának. Ennek a helyzetnek az angol topcsapatok a legnagyobb vesztesei, hiszen őket Európában és a hazai sorozatokban egyaránt hátrányosan érinti a módosítás.

Nem véletlen, hogy az első élesebb kritikák is ebből az irányból érkeztek. "Vissza kellene kerülnie a napirendre, ám ez a rendszer miatt aligha lehetséges" - jelentette ki Jürgen Klopp. "Nyilvánvalóan nem segít. Hiába vannak sérültjei a Chelsea-nek, csakúgy mint a Citynek, a Liverpoolnak, a Unitednek, az Arsenalnak és a Leicesternek, a többiektől nem érkezik szavazat. Ilyen a rendszer. Én már a kezdetektől fogva azt gondoltam, hogy vissza kellett volna kerülnie" - jelentette ki az edző.

"Vezetésbeli hiányosságokra utalhat, hogy nem kerül elő a kérdés, hogy mit akarunk ezzel csinálni. Ezt el kellett volna adni - bár nem tudom, hogy ez-e a jó szó rá - több információt nyilvánosságra hozni, rámutatni, mi minden történhet. Sosem kértünk olyat, hogy előnybe hozzanak minket. Az élen álló hetesből senki sem kért előnyt. Tudtuk, mert mindannyian láttuk a naptárat, hogy hihetetlenül nehéz lesz. Azt is elősegítette volna, hogy hétvégente a legjobb mérkőzések legyenek a Premier League-ben. Ezen újra el kell gondolkoznunk" - mondta.

Pep Guardiola szerint a játékosok érdeke az öt csere.Fotó: Europress/AFP

Valóban nincs könnyű helyzetben a Liverpool, amely az idei szezonra elveszítette a védelem vezérét, Virgil van Dijkot. A holland mellett kisebb sérüléssel bajlódik Thiago, Fabinho, Naby Keita, Joel Matip és Alex Oxlade-Chamberlain, ami jelentősen szűkíti a német edző variációs lehetőségeit. Nem ő az egyetlen, aki szót emelt a mostani szabályok ellen, legnagyobb riválisa, a Manchester Cityt irányító Pep Guardiola is hasonló gondolatokat fogalmazott meg. A katalán szerint a játékosok egészségét kellene szem előtt tartani.

"Ennek semmi köze ahhoz, hogy bizonyos csapatok előnybe kerülhetnek. Ez arról szól, amiért itt vagyunk - elsősorban a játékosokról. Felejtsük el az előnyt, az a lényeg, hogy megvédjük a játékosokat. Amikor háromnaponta játszaniuk kell, az megviseli őket. Miért van az, hogy ezt mindegyik bajnokságban figyelembe veszik, ám mi itt nem tudjuk megvédeni a játékosokat? A statisztikák önmagukért beszélnek. A játékosok nem regenerálódtak az előző mérkőzésekből, az előző idényből. Egyszerűen nincs értelme" - hangsúlyozta Guardiola.

via goal.com

Hozzászólások