Premier League - Jogi következményei lehetnek, ha nem fejeződik be az idény
Jogi következményei lehetnek, ha nem fejeződik be az idény
Fotó: Europress/AFP

Jogi következményei lehetnek, ha nem fejeződik be az idény

HosszabbitásHosszabbitás
2020/05/03 21:07
Steve Parish, az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Crystal Palace elnöke jogi következményektől tart, amennyiben nem fejeződik be az idény.

A klubvezető az együttes honlapján kifejtette: sportszakmai szempontból is szeretné befejezni a szezont, "megkoronázni a Liverpoolt", valamint megadni a lehetőséget a csapatoknak, hogy a pályán harcoljanak a legjobb pozíciókért. Amennyiben ugyanis ezekre nem kerülhet sor, az bonyolult következményekkel jár, magában foglalva a hónapokig vagy akár évekig is elhúzódó jogi fejleményeket.

"Mert ez részben a pénzről is szól. És mindannyiunknak figyelnünk kell a pénzre" - hangsúlyozta. Hozzátette: a futballbiznisztől sok másodlagos ipar függ, a Premier League-nek pedig egymilliárd fontos veszteséggel kell számolnia, ha nem teljesíti a műsorszolgáltatók felé vállalt kötelezettségét.

"Azzal pedig senki sem nyer, ha a Premier League kevesebb pénzt kap. A labdarúgás az állam egyik legjobb adófizetője. Mert sok pénzt fizetünk a játékosoknak, de annak ötven százaléka az államkasszába kerül adó formájában. Összességében 3,3 milliárd font adót fizetünk minden évben, és az egész labdarúgó piramisunkat nagyjából a Premier League finanszírozza" - emelte ki.

Az egykori válogatott játékos, Gary Neville is kritizálta a ligát. Ahogy fogalmazott, jobban tudná tisztelni azt az álláspontot, miszerint a Premier League vezetői azt kommunikálnák, elfogadják az egészségi kockázatot, s annak ismeretében is újra akarják indítani a bajnokságot.

"Ez az egyetlen ok, ami miatt egyetlen klubvezetőt sem hallunk nyíltan beszélni arról, hogy mindenképpen újra kell kezdeni a bajnokságot. Összegezve, mindenki attól fél, hogy egy esetleges tragédia felelőssége és szégyene rá hárul" - mondta Neville, aki karrierje után az angol válogatottnál is dolgozott segítőként.

A PL-klubok pénteki videokonferenciájukon megállapodtak abban, hogy csak semleges pályákon lehet befejezni a küzdelmet, a mérkőzések legfeljebb tíz stadionban zajlanának. A kiválasztásnál elsődleges szempont lenne, hogy elejét vegyék szurkolói csoportosulásnak, a minősítést pedig a hatóságok végeznék el.

Az angol bajnokság március 13-án szakadt félbe, és még 92 mérkőzés van hátra. A klubok továbbra is eltökéltek abban, hogy a pályán alakuljon ki a végső sorrend, de a folytatást csak akkor tartják elképzelhetőnek, ha az biztonságos.

A folytatást illetően konkrét döntés továbbra sem született, az egyeztetések a hatóságokkal és az illetékes minisztériumokkal a jövő héten folytatódnak.

MTI

Hozzászólások