Premier League - Így kell betölteni a világ legdrágább védője által hagyott űrt
Így kell betölteni a világ legdrágább védője által hagyott űrt
Fotó: Europress/AFP

Így kell betölteni a világ legdrágább védője által hagyott űrt

Németh DánielNémeth Dániel
2019/10/12 17:43
Ezen a nyáron a Leicester City elveszítette legjobb belső védőjét, a Manchester Unitedhez világrekordot jelentő 80 millió fontért átigazoló Harry Maguire-t. A klub sosem titkolta, hogy ambiciózus célokkal vág neki a következő idénynek, ám a klasszis játékos távozását követően sokan aggódtak, mi lesz a Rókák védelmével. Çağlar Söyüncü csattanós választ adott.

"Harry Maguire, nincs rád szükségünk, itt van nekünk Çağlar Söyüncü!" - éneklik mostanság előszeretettel a szezont kiválóan kezdő Leicester boldog szurkolói. És miért is ne tennék? Nyáron a Leicester elveszítette legjobb védőjátékosát, a Manchester Unitedhez világrekordot jelentő 80 millió fontért szerződő Maguire-t, viszont a csapat játékán ez egyáltalán nem érződik. Mindez nagyban köszönhető a tökéletes Maguire-pótléknak bizonyuló Söyüncünek, aki nagyon hamar a védelem vezérévé vált.

Brendan Rodgers nem csinált titkot abból, hogy idén az a célja a Leicesternek, hogy betörjön az első hatba, ennek megfelelően is kezdték a szezont a Rókák. Jelenleg a negyedik helyen állnak a bajnokságban, ami konkrétan a legjobb szezonkezdet tőlük azóta, hogy a 2015/16-os szezonban a teljes futballtársadalmat sokkolták Premier League-sikerükkel. Maguire távozása után voltak, akik aggódtak, hogy vajon a Leciester védelme elég erős lesz-e az ambiciózus célokhoz, egyelőre azonban több mint kiválóan teljesít a hátsó alakzat.

000_1KA26B.jpgFotó: Europress/AFP

Idén csak hét gólt kaptak Kasper Schmeichelék, ezzel a Liverpool mögött a második legjobb teljesítményt nyújtották az angol élvonalban.

Söyüncü az előző idényben csatlakozott a Leicesterhez, miután az angol klub 19 millió fontot fizetett érte a Freiburgnak. Nehezen vette fel a Premier League ritmusát, de Hamit Altintop, a Schalke és a Bayern München egykori játékosa úgy látja, Rodgers az idén remek munkát végzett a tehetséges védővel. Altintop jelenleg a Török Labdarúgó-szövetség utánpótlásért felelős részlegén dolgozik, így természetesen kiemelt figyelemmel követi a 23 éves játékos fejlődését.

"Többször találkoztunk Çağlarral, hogy megvitassuk a fejlődését, és a kevés játéklehetőség aggasztotta őt. A fiatalok gyakran azt hiszik, hogy ha nem játszanak, az annak a jele, hogy rosszak, esetleg a klubváltásban látják a megoldást. Szerintem a Leicester remek hely a Çağlarhoz hasonló játékosoknak. Fontos az időzítés, hogy mikor használod a tehetségeket, de Çağlar most már készen áll. Rodgers megérdemli a dicséretet a fejlődése miatt. Ebből a karrierből kellene a többi török játékosnak példát vennie, mert egy karrierben mélypontok is vannak."

Futballban döbbenetesen gyorsan meg tudnak változni a dolgok, Söyüncü például máris felkeltette a nagyobb halak figyelmét. Nemrég olyan hírek röppentek fel, miszerint a védőgondokkal küzdő Manchester City a török védőben látja a megoldást. Tuncay Sanli, egy korábbi török válogatott játékos biztos benne, hogy honfitársa magasabb szinten is megállná a helyét, leginkább a technikai adottságainak és az emberfeletti erejének köszönhetően. Sanli azt is hozzátette, a válogatottban is sokat vár a 23 éves védőtől.

000_1JM0OS.jpgFotó: Europress/AFP 

"Szinte széttöri a kezeidet, amikor kezet fogtok. Nagyon erős fizikálisan, viszont manapság a labdával is komfortosan mozog. Játszani szereti a focit. Angliában sok csapatnál hosszú indításokra építenek, ő azonban nem ilyen típus. Mindig pontosan passzol és cselezni is tud. Azt gondolom, hogy topcsapatban is bizonyíthat. Miért is ne? Kedvelem őt. Nagy játékos lehet a válogatottban is, keményen dolgozik érte. Ellenfélként nem szívesen játszol ilyen ellenfelek ellen, én is megijednék tőle. Mindezek mellett remek személyiséggel rendelkezik."

A szezon jelenlegi szakaszában azonban nem teszi helyesen Söyüncü, ha máris a klubváltáson jár az esze. Főként, hogy a török válogatott pár napon belül két fontos mérkőzést játszik: pénteken 1-0-ra legyőzték a vendég albánokat, hétfőn pedig Franciaországba utaznak, a világbajnoki címvédőhöz. Jelenleg a H-csoportban igen szoros a verseny, hiszen Törökország és Franciaország 18-18 ponttal vezet, négy egységgel megelőzve a harmadik Izlandot. Ugyanakkor alakulhat még úgy, hogy a november 14-én esedékes török-izlandi meccs dönt az Eb-szereplésről.

Altintop szerint a válogatott teljesítménye is jelzi, hogy izgalmas időszakot élnek át a török labdarúgásban. "Az én felelősségem az, hogy az utánpótlással foglalkozzak, és jelenleg eléggé elfoglalt vagyok, mivel rengeteg tehetségünk van. Sok munka vár még ránk, és ez egy felelősségteljes feladat, de boldog vagyok. Ígéretes a válogatottnál kialakuló generáció. Jól kezdtük az Eb-selejtezőt, legyőztük otthon a franciákat, ami nagy önbizalmat adott nekünk. Az a cél, hogy kijussunk" - jelentette ki Altintop.

068_AA_02092019_1006276.jpgFotó: Europress/AFP

"Ezeknek a játékosoknak tapasztalatra van szükségük, amit a nagy tornákon lehet begyűjteni. Ha kijutnánk, azzal letesztelhetnénk azt is, hol tartunk pontosan. Megvan a minőség ehhez a sikerhez, a Çağlarhoz hasonló játékosoknak köszönhetően jó úton járunk, és professzionálisan dolgozunk."

via Goal.com

Hozzászólások