Premier League - Mostani edzőjét váltva debütált csapatában, azóta pedig kulcsjátékos és példakép lett
Mostani edzőjét váltva debütált csapatában, azóta pedig kulcsjátékos és példakép lett
Fotó: Europress/AFP

Mostani edzőjét váltva debütált csapatában, azóta pedig kulcsjátékos és példakép lett

Németh DánielNémeth Dániel
2020/05/12 12:04
Héctor Bellerín 16 évesen döntötte el, hogy Spanyolországot hátrahagyva az Arsenalhoz szerződik. A bevállalós döntés kifizetődött: Arséne Wenger kezei között a világ egyik legkiválóbb jobbhátvédje lett, sokszorosan bizonyított klubhűségének köszönhetően pedig a szurkolók egyik kedvencévé vált. Ráadásul nem csak a futballpályán mutat kiváló példát. 

Az Angol Ligakupa létjogosultságát - edzők és szurkolók részéről - sokan megkérdőjelezték az elmúlt években. Még a sorozatot többször megnyerő Pep Guardiola is feltette a kérdést, mennyi értelme van egy második hazai kupasorozat megrendezésének. Minél feljebb megyünk, annál inkább kellemetlenségként tekintenek rá lehetőség helyett a klubok, és gyakran ez az a sorozat, amelyben esélyt adnak az utánpótlásban szereplő játékosoknak, hogy belekóstoljanak egy kicsit a felnőtt labdarúgásba.

Pont egy ilyen eset történt 2013 szeptemberében, amikor a görccsel küszködő Mikel Artetát a West Brom elleni harmadik fordulós párharc hosszabbításában lecseréltek. Mire Arteta hét évvel később edzőként visszatért a klubhoz, ez a helyére beküldött játékos már a keret egyik legfontosabb tagjának számított, nem csak a pályán nyújtott teljesítménye miatt.

Héctor Bellerín a Calella nevű tengerparti városban született, mintegy 50 kilométerre Barcelonától. Mindkét szülője jelentős hatást gyakorolt a jövőjére. Gyerekkorában az édesapja vitte őt a közeli iskola focipályájára, hogy a hétvégenként gyakorolhasson, míg az édesanyja a divat iránti szenvedélyét alapozta meg. Gyerekként - a mostani életéhez hasonlóan - a labdarúgás élvezte az elsőbbséget, 2003-ban, mindössze nyolcéves korában csatlakozott a Barcelona híres akadémiájához, a La Masiához.

bellerín-min.jpgFotó: Europress/AFP

Ez a váltás garantálta, hogy első osztályú labdarúgó-oktatásban részesüljön, 16 éves korában azonban ismét egy meghatározó, egyben nehéz döntés előtt állt, amely sokat elárul a személyiségéről is. Miután közölte a Barcelonával, hogy nem kívánja meghosszabbítani a szerződését, kitették az utánpótláscsapatból, így épp a legjobb pillanatban érkezett az Arsenal 2011-es megkeresése. Meglátogatta a klub edzőközpontját, találkozott Arséne Wengerrel, nem sokkal később pedig már alá is írt az Ágyúsokhoz.

Egy ilyen jelentős költözést kevesen vállaltak volna be 16 éves korukban, Bellerín azonban épp a különbözőségével vált ismertté. Döntését, miszerint az Arsenalban folytatja a pályafutását, a Barcelona felé tartó repülőúton hozta meg, és eltökélt volt, hogy sikerrel jár új csapatában. Egy angol családhoz költözött be, és közel két éven át velük lakott, közben alkalmazkodott a helyi kultúrához és megtanulta a nyelvet.

Az alkalmazkodás természetes velejárója volt a korai éveknek, Wenger ugyanis úgy döntött, hogy a Spanyolországban zömmel szélsőként szereplő játékosból védőt farag. A Steve Boulddal végigmelózott edzések gondoskodtak arról, hogy fejlődjön a védőmunkája, azonban a spanyol játékos az idősebb játékosoktól is szívesen tanult, például a kiváló középpályástól, Tomáš Rosickýtől. Bellerín 2012 márciusában mutatkozott be a Premier League tartalékbajnokságában, és góllal vette ki a részét a Chelsea elleni 2-0-s sikerből.

Képességeire, elsősorban a félelmetes gyorsaságára hamar felfigyeltek az Arsenal edzői. Az időközben Premier League 2-re keresztelt bajnokság 2012/13-as szezonjában is folyamatosan fejlődött, emiatt csereként már leülhetett a felnőttek kispadjára is a Coventry és a Reading elleni Ligakupa-mérkőzéseken, a debütálás azonban még váratott magára. Persze nem sokáig, a poént már korábban lelőttük, a cikk elején említett West Brom elleni találkozón csereként pályára léphetett, ezzel bemutatkozott az Arsenal felnőtt csapatában is.

bellerín-bl-min.jpgFotó: Europress/AFP 

Klisé, de alapvetően igaz, hogy a fiatal játékosok sokkal gyorsabban fejlődnek a felnőttek között, mint az utánpótlás-bajnokságokban. Ez Bellerín esetében is feltűnő volt, amikor a Watfordnál eltöltött két hónapos kölcsön során rendszeresen lehetőséget kapott a profik között. Első kezdőként lejátszott profi mérkőzésén jobbhátvédként szerepelt, és a valóság egy jókora pofon formájában érkezett, a Watford ugyanis igen kínos, 3-0-s vereséget szenvedett hazai pályán a liga utolsó helyén álló Yeoviltól.

A gyenge kezdést követően Bellerín szép lassan meggyőzte az edzőit a képességeiről. Külön említést érdemel a Leeds elleni 3-3-as döntetlenben játszott szerepe, ezen a találkozón ugyanis végigvitt egy mesteri kontrát, amelynek végén Cristian Battochi gólt szerzett. A játékos fejlődését és teljesítményét látva a Watford örömmel meghosszabbította volna a kölcsönszerződést, szerencsétlenségükre az Arsenal nem értett egyet. Miután Davide Faraoni kiszorította a kezdőből a spanyol védőt, az Ágyúsok visszahívták, és négy PL-meccsen a padig jutott.

2014 júliusában az Arsenal leigazolta Mathieu Debuchyt a Newcastle-től, akit a távozó Bacary Sagna pótlására szemelt ki a klub vezetősége. A francia jobbhátvéd úgy kezdte a szezont, ahogyan azt Wenger elképzelte, a negyedik találkozóján, a Manchester City elleni 2-2-re végződő hazai meccsen azonban megsérült a bokája. Egy másik nyári igazolás, Calum Chambers állt be a helyére, akire rövidesen szintén nem számíthatott az edzője, ugyanis eltiltást kapott, miután hetedik meccsén begyűjtötte az ötödik sárga lapját.

Wenger tehát jobbhátvéd nélkül maradt, legalábbis sok szurkoló így gondolta. Bellerín első, kezdőként lejátszott mérkőzése - hasonlóan a watfordos debütáláshoz - nem sikerült emlékezetesre az Arsenalban, a csapat a hosszabbításban mentett pontot Danny Welbeck hajrában szerzett találatával. Miután a következő héten Chambers visszatérhetett, Bellerínnek további két hónapot kellett várnia, mire újra a kezdőben találta magát. Ez sem alakult túl jól, a Stoke a szünetben 3-0-ra vezetett, Wenger pedig épp Bellerín helyére küldte be Welbecket a félidőben.

bellerin-wenger-min.jpgFotó: Europress/AFP

Ezek után különösen érdekes, hogy a spanyol szerencséjét a másik Stoke elleni mérkőzés alapozta meg 2015 januárjában. Debuchyt sérülés miatt le kellett cserélni - ezúttal a válla ficamodott ki -, és Bellerín kapta meg a lehetőséget, aki ragyogó játékkal járult hozzá a 3-0-s sikerhez. Ez a teljesítmény is kellett ahhoz, hogy beverekedte magát a kezdőbe, a hátralévő 17 bajnokin csak háromszor nem volt ott a kezdőben.

Ebben az időszakban két gólt is szerzett: az Aston Villan 5-0-s kivégzéséhez egy fantasztikus távoli bombával járult hozzá, míg a Liverpool elleni 4-1-es sikert egy ballábas tekeréssel alapozta meg. Ott volt a kezdőben a Villa elleni FA-kupa-döntőben is, amelyben megszakadt az Ágyúsok 2005 óta húzódó trófea nélküli sorozata. Ez a győzelem Bellerín számára is fontos volt, hiszen pályafutása során először nyert felnőtt címet. Sikerrel indult a 2015/16-os idény is, hiszen a Wembley-ben legyőzték a Chelsea-t, és megnyerték a Community Shieldet.

Bellerín, immáron az Arsenal megkérdőjelezhetetlenül első számú jobbhátvédjeként, a következő idényben második helyen zárt a csapattal a Premier League-ben, és bekerült a PFA Év csapatába is. Ekkor már posztja egyik legnagyobb tehetségeként tartották számon, nyáron a Barcelona és a ManCity is bejelentkezett érte. Ő azonban 2016-ban hat és fél éves szerződést kötött az Ágyúsokkal, tovább növelve ezzel népszerűségét a klub rajongóinak körében. Ebben a hónapban derült ki az is, hogy a Philadelphia Egyetem online kurzusát is elkezdte a foci mellett.

"Sok szabadidőm van, és szeretem pörgetni az agyam. Sokat olvasok, ráadásul ez egy olyan szakma, amelyben a pályafutásod végeztével még mindig csak félúton vagy az életedben, ezért szeretnék felkészülni a következő lépésre is" - magyarázta.

Kevés 21 éves labdarúgó tölti jegyzeteléssel és marketing diplomára való felkészüléssel a szabadidejét, de ez a fajta jövőbe látás is meghatározza Bellerín személyiségét. Gyakran hangoztatja a környezetvédelem fontosságát is. Mercedesét egy elektromos Teslára cserélte, 2016-ban pedig vegán étrendre váltott, amely szerinte fontos, hogy elérje a benne rejlő teljes potenciált. "A környezet fenntarthatósága és az állatokkal szembeni kegyetlenség legalább annyira motivált, mint az egészség. Az a tudat, hogy a helyes dolgot teszem, boldoggá tesz."

bellerin-divat-min.jpgFotó: Europress/AFP

Van valami szimbolikus abban, hogy épp Bellerín az a játékos, aki élen jár az ilyesfajta akciók terén, ugyanis a pályán is a leggyorsabbak közé tartozik. Ő volt az, aki megdöntötte Theo Walcott régóta fennálló rekordját az Arsenalban, amit a játékos a maga részéről az edzőivel elvégzett erősítő és kondicionáló munka számlájára írt, mintsem a természetes tehetségére. "A munkámat nem igazán látod, árnyékban marad, igazából csak a pályán mutatkozik meg" - fogalmazott. Az általa fontosnak tartott ügyekben viszont nem maradt az árnyékban.  

2017 nyarán, a Grenfell-torony katasztrófáját követően 50 fontot adományozott minden perc után, amit a pályán töltött az U21-es Európa-bajnokságon. Spanyolország bejutott a döntőbe - ahol végül kikapott a német csapattól -, Bellerín pedig 19 ezer fontot utalt a Brit Vöröskereszt számlájára.

Kezdeményezését sokan dicsérték, Gary Lineker ugyanennyi pénzt ajánlott fel, és Raheem Sterling is csatlakozott hozzá. Sterling és Bellerín abban a tekintetben is párhuzamba állítható, hogy mindketten gyakorta kerülnek a túlzott médiakritikák középpontjába. Ez történt 2018-ban, amikor a London Fashion Weeken pizsamában és 650 fontos papucsban jelent meg. "Eléggé megkérdőjelezhető" - írta az öltözete kapcsán a Daily Mail, a cikkben félreérthetetlenül utalva arra, hogy a játékost a feltűnési viszketegség hajtja.

Bellerín divat iránti lelkesedése ugyanúgy a személyiségéhez tartozik, ez teszi teljessé, hiszen édesanyja és nagymamája - utóbbinak üzleti érdekeltsége is volt a divatiparban - erősen érintettek voltak a témában. Az, hogy ez Bellerínre is átragadt, olyasmi, ami által közelebb érezheti magát a családjához. Ami pedig az adományokat illeti: a Grenfell-torony tűzesetében számos barátja érintett volt, ráadásul a balesetre olyan városban került sor, amit igazából az otthonának tart.

bellerin-gól-min.jpgFotó: Europress/AFP

Többször feltűnt a Louis Vuitton párizsi kifutóján a Fashion Weeken, emellett a Vogue is meginterjúvolta, melyben a rá jellemző nyitottsággal kezelte a kritikus hangokat. "Amikor ezek az emberek nem tudják, miről nyilvánítanak véleményt, egyszerűen nem kell hallgatni rájuk. Ez mindig az életem része marad, függetlenül attól, mit mondanak az emberek. Én ilyen vagyok."

Ez a felfedezőszellem vezette el 2018-ban az Oxford Union nyilvános vitájára, amivel egyébként ő lett a Premier League történetének első játékosa, aki részt vett egy ilyen eseményen. "Imádtam, mert amikor a futballról kérdeznek, könnyű egy sablonhoz ragaszkodni. Diákoktól viszont több témából érkezhetnek a kérdések" - mondta. Többek között a program része volt egy 40 perces kérdezz-felelek a katalán függetlenségről és Kínáról. Bellerín ezen az eseményen is bizonyította, hogy nem csak egy kivételesen tehetséges labdarúgó rejlik benne.

Nem mintha a pályán gondjai lettek volna. Miután eldöntötte, hogy marad az Arsenalban, a 2017/18-as idényben 47-szer lépett pályára. Többnyire szárnyvédőt játszott a háromvédős rendszerben, az Európa-ligában elődöntőig jutott a csapattal, a Chelsea ellen pedig ő szerezte az egyenlítő találatot 2018 januárjában. Fejlődését egy súlyos térdsérülés megtörte, míg a mostani idényben a koronavírus-járvány előtt a combhajlítójával bajlódott. Ebben a szezonban csak nyolc bajnokin szerepelhetett.

A karantént azzal kezdte, hogy leborotválta a haját, és csak nevetett a tipikus közösségi médiás reakciókon. Ez a hozzáállás, kiegészítve a képességeivel és a lojalitásával, az Arsenal-szurkolók egyik kedvenc játékosává emelte. Ő az, akivel kapcsolatban azt érzik, egy közülük. "Azt gondolom, hogy nekünk labdarúgókként van egy hatalmas felületünk, amit a jelenleginél többször kellene használnunk" - jelentette ki a klub YouTube-csatornáján. Hector Bellerín még mindig csak 25 éves, és lehetetlen megmondani, hova vezet az útja a pályán, vagy azon kívül.

Egy dolog biztos: igyekszik majd újdonságokat kipróbálni, és tenni valami jót abban a világban, amelyben óriási szükség van a hozzá hasonló példákra.

via These Football Times

Hozzászólások