Premier League - Guardiola szerint jelenleg a Tottenham tekinthető a Liverpool legnagyobb kihívójának
Guardiola szerint a Tottenham is a Premier League megnyerésének egyik esélyese
Fotó: Europress/AFP

Guardiola szerint jelenleg a Tottenham tekinthető a Liverpool legnagyobb kihívójának

Takács MártonTakács Márton
2020/11/22 16:46
A Tottenham 2-0-ra győzött szombaton a Manchester City ellen a Premier League 9. fordulójában. Pep Guardiola úgy véli, hogy a Spurs a PL megnyerésének egyik esélyese. A ManCity menedzsere úgy érzi, hogy ez lehet a legnyitottabb bajnokság Angliába érkezése óta.

A City a 2-0-s vereségével a 11. helyet foglalja el az angol labdarúgó-bajnokság tabelláján, nyolc ponttal lemaradva a listavezető Tottenhamtől, igaz, egy mérkőzéssel kevesebbet játszva. A nyolc bajnoki meccsen elért mindössze 10 góljával ez a ManCity legrosszabb mérlege, mióta a 2006/2007-es szezonban, azonos számú meccs után mindössze hat találattal állt. 

Guardiola szerint Jose Mourinho Spurse megérdemli, hogy kihívónak tekintsék, mivel alaposan feljavította csapata támadójátékát.

"A liga élén állnak. Tehát per pillanat ők esélyesebbek a bajnoki címre, mint bármelyik másik klub. Természetesen nagyon sok megszerezhető pontért játszhatunk még, nyolc ponttal vagyunk lemaradva, egy meccsel kevesebbet játszottunk, de így is nagyon sok csapat áll előttünk. El kell kezdenünk nyerni a mérkőzéseket, ha nem, akkor nem lesz lehetséges, hogy utolérjük őket. Meg kell próbálnunk meccseket nyerni, tudjuk jól. A játék szempontjából úgy gondolom, hogy nem állunk ettől messze, de a gólok megszerzéséért most küzdünk, és ez nem különösebben szól az egyik vagy a másik játékosról. Ez a valóság, 10 szerzett gól ... nem elég jó." - nyilatkozta a Spurstől elszenvedett vereség után Guardiola.

Egy angol-dél-koreai tandem repíti a Spurst, a Special One pedig hagyja szárnyalni őket | Eurosport

A 2018/2019-es szezon Bajnokok Ligája-döntője után egyre magasabban van a léc a Tottenham Hotspur csapatánál, ezt mi sem bizonyította jobban, minthogy tavaly ősszel a sorozatos rossz eredmények miatt megváltak a néhány hónappal korábban még istenített Mauricio Pochettinótól.

Amióta 2016-ban megérkezett a Cityhez, Guardiola két Premier League-bajnoki címet nyert az egyesülettel, 19 pont előnnyel a 2017/18-as idényben, és mindössze egy egységnyi különbséggel egy évre rá. A másik kettőt a Chelsea nyerte hét ponttal a 2016/17-es szezonban, a Liverpool pedig 18 ponttal ebben az évben. 

Guardiola úgy gondolja, hogy ez lehet a legnyitottabb bajnokság, mióta megérkezett Angliába, csak egy példa, a Spurstől mindössze öt ponttal marad el a hatodik helyezett Aston Villa.

"Nos, az első évben emlékszem a Chelsea-re, az elején még szoros volt a verseny, végül kihasználták az előnyüket. A második, a harmadik és a negyedik évad közül kettő is elég egyértelmű volt a City és a Liverpool számára. Ez úgy néz ki, mint az eddigi legnyitottabb bajnokság. De még mindig sokat kell játszanunk. Ebből a szezonból sok van még hátra, meglátjuk, mi fog történni."  - folytatta Guardiola.

A City nyolc meccséből szerzett 12 pontja a legalacsonyabb a Premier League ezen szakaszában a 2008/2009-es évad óta, amikor tíz egységet gyűjtöttek össze.

Abban a két egymást követő szezonban, amikor a Manchester City úgy játszott, mintha még soha egyetlen csapat sem Angliában, 76 meccsből 64-et nyertek meg és csak hatot veszítettek el. Ahogy Jack Pitt-Brooke írja az Athleticen megjelent cikkében, "ami ebben a bizonyos vereségben annyira szembetűnő volt, az a kiszámíthatóság. Aki nézte a City-t ebben a szezonban, látta ezt jönni. Ha visszaemlékszünk, amikor tíz hónapja a City a Spurs otthonában játszott, szinte pontosan ugyanez történt. A City uralta a labdabirtoklást, de kihagyta a helyzeteit, a Tottenham heroikusan védekezett, pontosan támadott, és 2-0-ra megnyerte a meccset. A City igazi problémája az, hogy mennyire puhányak a labda nélkül. Ennek a csapatnak a csúcsévében rajba fejlődve szorították be az ellenfeleket, hogy megvédjék magukat attól, hogy valaha is ellentámadásba kerüljenek. Olyan sikerre éhségük és energiájuk volt, amit csak új csapatok kaphatnak."

Pep Guardiola kezdi megtagadni önmagát? | Eurosport

A Manchester City 7 forduló után csak a 10. helyet foglalja el a bajnokságban, miközben a játékban is kezdenek kikopni a Pep Guardiola által kimunkált stílusjegyek. Pillanatnyi formahanyatlás, vagy edzői döntés áll emögött? Minden 2016. februárjában kezdődött, amikor Pep Guardiola a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Juventus Stadionba látogatott.

De ahogy a szezon eleje óta ezt láthatjuk, ez már nincs így. Nem úgy nyomják a gázpedált, ahogy régen. Nincs 90 percen át intenzíven végigzakatolt meccsük. Egyre kiszolgáltatottabbak. Hiányzik a középpályájukról Fernandinho és David Silva. Szombaton is többször láthattuk, hogy mintha nem lett volna középpályája a gárdának, Sonék többször is átgyalogoltak rajtuk. Tanguy Ndombele lenyűgöző munkát végzett a Spursben, ahogy Harry Kane is nagyon jó ebben az új, mélyebb szerepében. A City csapatdinamikájával viszont baj van.

A szerződéshosszabbításával Guardiola lehetőséget kapott arra, hogy helyreállítsa csapata működését, Mourinho pedig ismét igazolja, hogy az aktuális egyesületénél töltött második évében szokott valami váratlannal előrukkolni, amikor megy a szekér. Most éppen száguld. 

részben via goal.com

Hozzászólások