Premier League - Guardiola Barcelonája inspirálta a Chelsea két brit üdvöskéjét is
Guardiola Barcelonája inspirálta a Chelsea két brit üdvöskéjét is
Fotó: Europress/AFP

Guardiola Barcelonája inspirálta a Chelsea két brit üdvöskéjét is

Takács MártonTakács Márton
2021/01/05 09:22
Mason Mount soha nem volt a legmagasabb vagy a legerősebb labdarúgó, ezért olyan példaképeket választott, akik megmutatták, hogy a futballt is is inkább technikai, mint fizikai tulajdonságokkal lehet uralni.

"Emlékszem, hogy futott és rúgott bele egy nála nagyobb labdába" - mondta Mount édesapja, Tony Mount a goal.com-nak 2019-ben. A fiatal Mount végül növekedési rohamot produkált (most 178 cm magas), de készségeit a Cobham akadémián kellett fejlesztenie a látás és az intelligencia alapján.

A hagyományos angol futballista a kemény küzdésről és az erős futóteljesítményről szólt, de az idők változtak. A most 21 éves Mount egyike az Egyesült Királyság számos olyan futballistájának, akik nagyszerű edzői munka, határozott mentalitás és okos karrier-döntések eredménye. Gyerekként azonban a Chelsea-n kívül kellett keresnie inspirációt.

Az FA elképzelése szerint a Brexit által "angolosodhat" a Premier League | Eurosport

Számottevő mértékben, mintegy 52%-kal nőtt a 23 éven aluli, saját nevelésű játékosok pályán töltött perceinek száma a Premier League egy hete véget ért szezonjában. A koronavírus-járvány miatti szünettel együtt majd egy évig tartó angol elitliga tehát, a korábbi évek elvándorlási hulláma mellett, a jelek szerint elkezdett a legfelső szinten is lehetőséget adni az ígéretes új generáció képviselőinek.

"Andrés Iniesta a legjobb Barcelonában olyan játékos volt, akit néztem, amikor a tiki-takájukat játszották. Mindig őket néztem a YouTube-on, követtem a Barcelona meccseit. Azt hiszem, a Barcának és Iniestának nagy része volt abban, ahogy felnőttem, és példaképként tekintettem rájuk." - nyilatkozta Mason Mount.

A La Masiából felkerülő Iniestát először Frank Rijkaard léptette elő a Barca első csapatába, de egészen más szintre lépett, amikor Pep Guardiola 2008-ban átvette az edzői posztot. A katalán klub a Camp Nou sikerének új korszakát nyitotta meg egy nagy energiájú, birtoklás-orientált futballal, amely kisebb, ügyes játékosokra támaszkodott, akik hagyják, hogy a lábuk beszéljen helyettük. És bár a nyilvánosságtól visszahúzódó Lionel Messi dominálhatta az újságcímeket az elképesztő mennyiségű gól miatt, a még visszafogottabb Iniesta vitathatatlanul ugyanolyan szerves részét képezte a Blaugrana sikereinek.

Pep Guardiola kezdi megtagadni önmagát? | Eurosport

A Manchester City 7 forduló után csak a 10. helyet foglalja el a bajnokságban, miközben a játékban is kezdenek kikopni a Pep Guardiola által kimunkált stílusjegyek. Pillanatnyi formahanyatlás, vagy edzői döntés áll emögött? Minden 2016. februárjában kezdődött, amikor Pep Guardiola a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Juventus Stadionba látogatott.

A Chelsea-nél Mountra sem jut sok a reflektorfényből, de mégis példa a kemény munka előnyeire. Az olyan hazai játékosok, mint ő, nagyon ígéretesek, a Chelsea-nek pedig van még egy alacsony középpályása, akit a 2000-es évek barcelonai csapata inspirált. A skót Billy Gilmourt, aki a Rangerstől igazolt a londoniakhoz, hasonlóan inspirálta az, amit a televíziójában és a YouTube-on látott.

"Fiatalkoromban mindig is szerettem nézni az El Clasicót. Szerettem nézni Iniestát és Xavit. Iniesta inkább hasonlított a játékstílusomhoz. Xavira és Iniestára nézve arra akartam koncentrálni a játékomat, amit ők nyújtottak." - mondta Gilmour. 

A Chelsea 18 éves skót középpályásának dicséretétől zeng a brit média | Eurosport

Frank Lampard hihetetlennek nevezte a teljesítményét. Alan Shearer szerint szuper volt, Jermaine Jenas a meccs emberének nevezte őt - ezek alapján bátran mondhatjuk, hogy a skót tinédzser, Billy Gilmour kiváló benyomást keltett mindenkiben a Chelsea a Liverpool felett aratott győzelme során az FA-kupában.

via goal.com

Hozzászólások