Premier League - Guardiola és Bielsa egyszer 11 órán át beszélgetett a fociról, régről ered kölcsönös tiszteletük egymás iránt 
Guardiola és Bielsa egyszer 11 órán át beszélgetett a fociról, régről ered kölcsönös tiszteletük egymás iránt
Fotó: Europress/AFP

Guardiola és Bielsa egyszer 11 órán át beszélgetett a fociról, régről ered kölcsönös tiszteletük egymás iránt 

Takács MártonTakács Márton
2020/10/06 10:30
Pep Guardiola, a Manchester City menedzsere elárulta, hogy próbára tette az a kérdés, amelyet Marcelo Bielsa, a Leeds United edzője tett fel neki a Premier League-ben rendezett szombati 1–1-es döntetlenjük után. 

Nyolc esztendő után találkozott újra ellenfélként az oldalvonalnál Pep Guardiola és Marcelo Bielsa. 2012-ben a Spanyol Kupa döntőjében a Pep által vezetett Barcelona 3-0-ra győzte le a Bielsa edzette Athletic Bilbaót. Guardiola többször is leszögezte, hogy Johan Cruyff, Louis van Gaal és Juanma Lillo - a Citynél most ő az egyik segédje - mellett az argentintól tanult a legtöbbet az edzői mezőnyből. Pedig ő és Bielsa sosem dolgozott együtt egy klubnál sem, a 65 éves szakember mégis óriási hatással van régóta a katalánra. 

"Nekem is sokat segített a tanácsaival. Amikor beszélgetünk, azt érzem, hogy segíteni akar. Fontos ezt elmondani Marcelo Bielsáról, teljesen mindegy, mennyi trófeát nyert a pályafutása során. A mi munkánkat az alapján ítélik meg, mennyire voltunk sikeresek, mennyi kupát nyertünk. Pedig ennek valójában sokkal kisebb hatása van a labdarúgásra, mint amekkora neki és a játékosainak volt. Ezért gondolom róla azt, hogy ő a világ legjobb edzője" -  magyarázta Guardiola egy néhány évvel ezelőtti interjúban. 

Bielsa-Pep-2012-min.jpgFotó: Europress/AFP

Bielsa a napokban visszaadta a szép szavakat Pepnek, így nyilatkozott róla hétvégi találkozójuk előtt:

"Nem érzem úgy, hogy Guardiola mentora vagyok, sőt, bizonyíték is van arra, hogy nem ez a helyzet. Ha van ötleteiben független edző, az pont ő. Nem csak azért, mert én azt mondom, hanem azért, mert a csapatai teljesen máshogy játszanak, mint a többiek. Ott van a képzelőerője is. Folyamatosan képes megoldásokkal előállni a problémákra, amit gyakorlatban is át tud ültetni."

"Ha már valakit dicsérünk, illik megindokolni is, hogy miért. Mi az ötletek felől közelítjük meg a futballt, Guardiola viszont a szabadságból indul ki. Abból, hogy milyen megoldásokkal álljanak elő a játékban, és ezeknek az alapoknak az elültetéséhez nincs szüksége sok időre. Nem sok olyan edzőt ismerek, aki megérdemelne egy ilyesfajta dicséretet. Sokan úgy tartják, hogy a Barcelonája a futballtörténelem legjobb csapata volt."

Kedvenc edzőjétől kapott hatalmas dicséretet Pep Guardiola | Eurosport

Hétvégén az újonc Leeds hazai pályán fogadja a Manchester Cityt az angol bajnokságban, ami azt jelenti, hogy nyolc év után ismét összecsaphat Marcelo Bielsa és Pep Guardiola. A ManCity menedzsere nagy csodálója az argentin szakembernek, többször is a világ legjobb edzőjének nevezte kollégáját. A tisztelet kölcsönös, a szombati mérkőzés előtt Bielsa leendő ellenfele kreativitását emelte ki.


Guardiola még játékoskorában, 1998-ban figyelt fel Bielsára, amikor az az Espanyol edzője volt, Pep különlegesnek tartotta a városi rivális csapatát abban az időben. Amikor Pep felhagyott az aktív játékkal, szivacsként próbálta magába szívni a tudást, amely az előtte álló edzői pályához szerinte szükséges, a rengeteg tapasztalat mellett, amelyet még középpályásként szerzett a játékról. 2006-ban Dél-Amerikába is elutazott, hogy az általa mélyen tisztelt Marcelo Bielsával is találkozhasson. 

Guillem Balague Pep Guadiola - ahogy nem győzött még senki című könyvéből tudhatjuk, hogy "a megbeszélésre az argentin edző charcájában, vagyis villájában került sor, és nem kevesebb, mint tizenegy intenzív órán át tartott. Kölcsönös kíváncsisággal tekintettek a másikra. Beszélgetésük nagyon változatosan alakult: előfordultak szenvedélyes viták, volt, hogy a számítógépükön mutattak egymásnak dolgokat, megint máskor a technikai képzésről vitáztak, majd eszmét cseréltek a pozíciós játékról és annak törvényszerűségeiről. A két szakember osztozott a játék iránti megszállottságban, szenvedélyességben és a már-már mániákus munkavégzésben, így Guardiola elhagyta a charcát, életre szóló, kölcsönös tisztelet alakult ki köztük.

Pepnek és Bielsának sok közös vonása van: szeretik, ha csapatuk dominálja a mérkőzést, ha az ő gárdájuk a főszereplő, és legfőbb feladatuknak azt tartják, hogy megkeressék az ellenfél gyenge pontjait, és gólt szerezzenek. Emellett ki nem állhatják azokat, akik örökösen kifogásokat keresnek a vereségükre, habár mindkettőjük számára a megsemmisüléssel egyenlő, ha elveszítenek egy meccset, és lehangoltak, magányosak lesznek az elvesztett csaták után, mert úgy érzik, cserbenhagyták a csapatukat, nem sikerült kitalálniuk a megfelelő taktikát. Bielsa csapatai 'játszhatnak jól vagy rosszul, de a tehetség kibontakozása a megfelelő inspiráció függvénye, a közös erőfeszítés érdekében pedig szükség van minden egyes játékos munkájára: a megfelelő hozzáállás nem képezi vita tárgyát' - mondta Marcelo 'el loco' Pepnek, hozzátéve, hogy a csapatai sosem tudtak nyerni, ha neki nem sikerült a játékosainak átadni azt, amit érez. Guardiola ezzel mélyen egyetértett - és közben folyamatosan jegyzetelt."

Guardiola-Bielsa-min.jpgFotó: Europress/AFP

Eltelt 14 év, ezúttal a Premier League-ben találkoztak ellenfélként. Bár Raheem Sterling a 17. percben megszerezte a vezetést szombaton, Guardiola bivalyerős csapata nem tudta lezárni a mérkőzést, Rodrigo pedig a második félidőben egyenlített, így a Leeds bravúrpontot szerzett a ManCity ellen. Pedig a City 23 alkalommal próbálkozott kapura lövéssel, de ezek közül csak kettő találta el a kaput, a hazaiaknál ez a két szám 12/7. Labdabirtoklásban pedig 52%-48% arányban Luka Ayling és társai felül is múlták Phil Fodenéket. 

Guardiola és Bielsa a lefújás után megölelték egymást, alig várták, hogy véleményt cseréljenek az érdekesen alakuló partit követően.

"Azt kérdezte tőlem: 'Mi a véleményed a játékról?' Én meg azt feleltem, hogy "egy másodperccel a lefújás után még nem vagyok képes elemezni a játékot!" - nyilatkozta Guardiola"Lehet, hogy okosabb nálam! Időre van szükségem, hogy feldolgozzam, milyen volt a meccs, de azt mondtam neki, hogy ez egy jó mérkőzés volt, és igazságos végeredményt jelent a döntetlen."


Pep azt is kiemelte, hogy tisztelet illeti Bielsa csapatát, amiért nem zárkózott el a valódi futballtól a minőségi ellenféllel szemben sem. Mondjuk az argentin mester játékfelfogására mindig is ez volt a jellemző. 

"A megközelítés hihetetlen volt, és jó találkozni egy olyan csapattal, mint a Leeds, mert nyerni akarnak, akárcsak a Liverpool. Hihetetlenül szórakoztató futballt produkálnak, amely érdekes lehet a szurkolók számára" - mondta Guardiola. Majd így folytatta: "Mindenki számára szórakoztató mérkőzés lehetett ez. Hihetetlenül büszke vagyok ezekre a játékosokra, akik élvezik a futballt és eljönnek ebbe az országba, és sok éven át magas szinten játszanak. Ez az első közös idényük együtt, nem tudtunk ennél többet tenni, mert az ellenfél olyan jó volt, mint Marcelo Bielsa összes eddigi csapata."

Maga Bielsa elismerte, hogy csapata a mérkőzés nagy részében alulmaradt, de sikerült domináns pillanatokat okozni, amelyek végül el is nyerték méltó jutalmukat. 

"A meccs eleje és vége a Cityé volt, az első félidő végén és a második félidő elején viszont mi voltunk a jobbak" - nyilatkozta Bielsa. "Számukra elég könnyű, hogy felettünk legyenek, nem igényel sok erőfeszítést, míg számunkra meg kell haladnunk a saját határainkat, hogy az ő szintjükön legyünk. Nem tudtuk tőlük elvenni a labdát, ők pedig nagyon könnyen szereztek tőlünk labdákat. Sok erőfeszítésünkbe került, hogy megfelelő agresszióval visszaszerezzük a labdát, és ezzel egyenesen arányosan nőtt a játékunkba vetett bizalom. Nem lett volna igazságos, ha megnyerjük a mérkőzést, lehetséges lett volna, de nem lett volna fair."

Bielsa-Guardiola-Leeds-ManCity-min.jpgFotó: Europress/AFP

részben
via goal.com

Hozzászólások