Premier League - Guardiola alatt is megállt a City fejlődése
Guardiola alatt is megállt a City fejlődése
Fotó: Sky Sports

Guardiola alatt is megállt a City fejlődése

Németh DánielNémeth Dániel
2016/12/04 12:49

A Manchester City mindkét kapu előtt bizonytalan, ami igencsak megnehezíti Pep Guardiola törekvéseit, de vajon ez az edző hibája? Adam Bate megvizsgálta a kérdést a Chelsea elleni vereségüket követően.

A mérkőzés vége egészen kínos jeleneteket hozott. Azt követően, hogy a Chelsea kontrákkal szétszedte a City védelmét és 3-1-re vezetett, a hazai játékosokat egyszerűen elhagyta az önfegyelem. Sergio Agüero és Fernandinho is eltiltásra számíthat a hosszabbításban összegyűjtött kiállítások miatt, butaságuk akár a bajnoki címért folytatott küzdelemre is hatással lehet.

A meccset követő Pep Guardiola-interjú furcsának tűnhet. Épp, mint a Barcelona elleni 4-0-s vereséget követő nyilatkozata. Legalább azt elmondhatjuk, tisztában van azzal, a többség nem ilyen választ várja tőle.

"A meccsek utáni vélemények sokszor kifogásnak tűnnek. Büszke vagyok a csapatomra és a játékunkra. Azért jöttünk ma ide, hogy így játsszunk. Nem szabad elfelejteni, milyen szintű csapat ellen futballoztunk. Ma több helyzetünk volt, mint a Burnley és a Crystal Palace elleni győztes meccseinken. Inkább csak gratulálok a csapatomnak a teljesítményért."

A körülményeket is figyelembe véve ez egy furcsa reakció. Végtére is a City ezt megelőzően az utóbbi hét évben nem kapott ki, ha hazai pályán megszerezte a vezetést. És mégsem mondhatjuk, hogy nincs igazság a szavaiban. Éppúgy, mint az októberi Camp Nouban lejátszott meccsen, a taktikája és elképzelése, amivel le akarta győzni ellenfelét, igencsak ígéretes volt.

Azzal, hogy a háromvédős formáció mellett döntött, hatékony rendszert dolgozott ki a Chelsea ellen. Minden adott volt, hogy Conte csapatának gyengeségeit kihasználják. Elsősorban arra építettek, hogy Eden Hazard viszonylag kevés segítséget nyújt védekezésben Marcos Alonsónak - akinek ráadásul Nemanja Matics sérülése miatt eleve nehezebb dolga volt - így emberfölényt alakítottak ki szélen, Kevin De Bruyne és Jesús Navas is innen indult.

Bizonyos időszakokban működött is a dolog. Például Navas beadásánál, ami után Gary Cahill a saját kapujába szerkesztette a labdát. Később De Bruyne-nek meg kellett volna nyernie a meccset Navas előkészítése után, de az egyenlítést követően is visszavehették volna az előnyt. Agüero és De Bruyne többször is megtalálták a területeket, de a gólt nem tudták megszerezni.

"Felejtsük el ezt az öngólt, Gary Cahillnak egész meccsen kemény dolga volt - mondta Gary Neville a Sky Sports elemzőműsorában. "Különösen a Chelsea bal oldalán vannak gondok. Conte lehet, hogy már kellően bízott a védelmében, de ez biztosan kijózanítja. Igencsak sebezhetőnek tűnnek."

Guardiola könnyedén érezhette, hogy jó döntést hozott. Tudta, hogy Hazard mezőnymunkája össze sem hasonlítható a túloldalon szereplő Pedróéval, akit ráadásul a Chelsea legjobb védője, Cesar Azpilicueta biztosított hátul.

Ennek eredményeképpen a City támadásainak 55%-a a Chelsea bal oldalára irányult és csupán 26%-ban indultak a jobb oldalon. De Bruyne és Navas összjátékai alapján úgy tűnt, a taktika működik. Amennyiben előbbi képes lett volna a labdát három méterről az üres kapuba juttatni, aligha lett volna esélye a vendégeknek visszajönni.

Grafika: Sky Sports

De kihagyta és vele együtt a csapat is elbukott. Ami ezt követte leginkább ügyetlenkedés és szerencsétlenség keverékeként jellemezhető. Guardiola törékeny védelmét tökéletesen kihasználta Diego Costa. A bombaformában lévő csatár kétszer is "leizmozta" Nicolás Otamendit, ebből előbb megszerezte az egyenlítő gólt, majd tökéletes ütemben kiszolgálta a kilépő Williant.

"Nem vagyunk elég erősek a tizenhatoson belül" - mondta meccs után Guardiola, és miközben nehéz nem egyetérteni vele, ez egy alapvető problémának tűnik. Nem először hallani tőle ilyet, a döntetlennel záródó Middlesbrough-meccset követően például azt mondta: "mindkét tizenhatoson belül fejlődnünk kell - védekezésben és támadásban egyaránt - több gólt lőni és lehetőleg elkerülni, hogy mi kapjunk."
Csapat Lőtt gólok száma Kapott gólok nélküli meccsek 
 Chelsea 32 7
 Tottenham 24 6
 Arsenal 33 4
 Liverpool 32 3
 Manchester City 30 2

A bajnokságban egyedül a Manchester United rendelkezik több kihagyott helyzettel, de a fő gondot a védelem jelenti. Guardiola csapata idén csak kétszer tudta elkerülni a kapott gólt, ez a bajnoki címre pályázó csapatok közül messze a leggyengébb. Összehasonlításképp, a listát vezető Chelsea már hétnél jár.

Valójában a csapat sebezhetősége nem új keletű dolog. A City eredményei tavaly rettenetesek voltak rangadókon. A top 5 csapatot egyszer sem tudták megverni. A Guardiola-érából származó, Tottenham és a Chelsea elleni zakókkal együtt az utóbbi 22 felsőházi csapat ellen lejátszott meccsről csak 23 pontja van a manchesteri csapatnak.

Meccsek Győzelem Döntetlen Vereség 
a Manchester City a felsőházi csapatok ellen 22 6 5 11

Amennyiben ez olyan probléma lenne, amit Guardiola csak úgy megörökölt és "csupán" az lenne a dolga, hogy javítson ezen, kisebb gondról beszélnénk. De könnyen elképzelhető, hogy a nehézségekhez Guardiola is hozzájárul. Nem feltétlenül a sokszor és hosszasan kitárgyalt játékfelfogása miatt, hanem elsősorban a személyi döntései miatt.

Imádja ugyanis felforgatni a csapatait. Idén a City máris 46 változtatást eszközölt a kezdőjén, ez a legtöbb a Premier League-ben. Nem feltétlenül így jellemeznénk egy sikercsapatot. Csak összevetésképp: a PL legutóbbi két győztese variált legkevesebbet a kezdőjén, és a jelenleg listavezető Chelsea jó úton jár, hogy valami hasonlót hozzon össze.

Ha ez csak átmenetileg hátráltatja a csapatot a sikerekben, amíg Guardiola meg nem találja a hiányzó láncszemeket a csapatban, akkor a City igazolásainak sokkal inkább jövőbe mutatónak kell lenniük. Amíg John Stones még most is úgy tűnik, beválhat (bár sokat kell tanulnia), addig a 33 éves Claudio Bravo játéka továbbra is rengeteg kérdést vet fel, egyre kevésbé valószínű, hogy több pluszt ad a csapatnak.

Az idő majd elbírálja ezeket a döntéseket és, hogy Guardiola meggyőzi-e a szurkolókat arról, jó úton járnak. Ez a meccs akár ilyen is lehetett volna. De egy ilyen kemény bajnokságban, mint amilyen a Premier League, nem lehet elveszíteni a legfontosabb meccseket. És minden biztató jel ellenére, nem úgy tűnik, hogy ezen Guardiola változtatott volna.

Sky Sports/Adam Bate
Hozzászólások