Premier League - Giggs elmagyarázta, miért tanult többet Van Gaaltól, mint Sir Alextől
Giggs elmagyarázta, miért tanult többet Van Gaaltól, mint Sir Alextől
Fotó: Europress/AFP

Giggs elmagyarázta, miért tanult többet Van Gaaltól, mint Sir Alextől

Takács MártonTakács Márton
2020/06/11 14:33
Ryan Giggs elárulta, hogy Louis van Gaal kulcsszerepet töltött be edzői karrierjében, miután a walesi legenda alapvető dolgokat tanult a holland szakembertől, miközben asszisztensként segítette a menedzser munkáját a Manchester United kispadján.

Giggs a teljes játékoskarrierjét az Old Traffordon töltötte, és végig Sir Alex Ferguson irányítása alatt, 13 Premier League-elsőséget szerezve ez idő alatt. 23 éve volt ahhoz, hogy tippeket szerezzen a legendás United-főnöktől, mielőtt 2014-ben szögre akasztotta a futballcsukáját, és edzőnek állt volna.

Ideiglenesen megbízott edzőként vezette is az MU-t David Moyes kirúgása után, mielőtt 2014 nyarán Van Gaal érkezése után annak segítője lett. A hollandot széles körben kritizálták a ManUnited taktikája és saját kommunikációs  stílusa miatt, ám Giggs, aki ma a walesi labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, elismerően beszélt korábbi kollégája manchesteri menedzseri munkájáról.

"Nyilvánvalóan különböző menedzsereim voltak a válogatottnál, de azok rövid való együtt dolgozást jelentettek. Ezért beszélek Louis-ról (van Gaal) az edzői karrieremmel kapcsolatban, mivel valójában csak két éve vagyok olyan fontos pozícióban, amiért nekem kell vállalnom a felelősséget, és azért gondolok vissza rá kedves emlékekkel, mert valójában mellette tölthettem be az első edzői szerepemet és ő szolgált mintául, mivel mellette dolgoztam. Amíg csak játszottam, nem tudtam odafigyelni minden apró részletre." - nyilatkozta Ryan Giggs

Giggs hosszú pályafutásának titka a vaj nélküli pirítós volt egyik MU-s csapattársa szerint | Eurosport

Gary Neville révén kiderült, hogy a vaj nélküli pirítós volt Ryan Giggs hosszú és kitűnő karrierjének egyik titka a Manchester Unitedben. Az MU ikonikus walesi középpályása 24 évet töltött az Old Traffordon, rekordot jelentő 963 mérkőzésen játszott a klub színeiben, és irigylésre méltó gyűjteményt halmozott fel az elhódított trófeáival.

"Nem tudja az ember, hogy a menedzser mit lát a videókon. A játékosoknak hét vagy nyolc perc áll a rendelkezésükre, hogy megfigyeljék az ellenfelet, de az edzői stáb órákat tölt elemzéssel. Szóval ez teljesen más, annak ellenére, hogy ilyen sokáig dolgoztam egy másik menedzser irányítása alatt. Ez inkább az emberi tényezőre építő vezetési modellről szól, és a különféle dolgok, amelyeket Sir Alex megtenne, és amelyeket én is ellestem tőle, menet közben vettem fel, míg Louis esetében nyilvánvalóan első kézből származtak az információm, egy teljesen máshogy működő rendszerben. Láttam, hogy miért játsszuk a különböző formációkat. Nagyon jó tapasztalat volt." 

Giggs két évet dolgozott Van Gaal mellett, mielőtt 2016-ban elhagyta a Unitedet, miután Jose Mourinho megérkezett, és 2018-ban az első teljes munkaidős edzői állását a walesi nemzeti csapat irányítójaként kapta meg. A 46 éves szakember azt mondta, hogy a ManUtd-nél ideiglenes edzőként vívott négy meccse győzte meg őt tréneri karrierjének folytatásáról.

"Csodálatos tapasztalat volt, és az indította el a gondolataimat abba az irányba, hogy igenis menedzser akarok lenni. Addig nem voltam biztos benne. Kényelmesen éreztem magam abban a pozíciómban. Ragyogó élmény volt. Valójában a munka közben kell megtanulni döntéseket hozni, arra a nyomásra, amely munka közben éri az embert, úgy sem lehet felkészülni."

Ryan-Giggs-Wales-szövkap-min.jpg Fotó: Europress/AFP


via goal.com


Hozzászólások