Premier League - Arsenalos edző miatt félti Mourinho a válogatotthoz távozó Bale-t
Arsenalos edző miatt félti Mourinho a válogatotthoz távozó Bale-t
Fotó: Europress/AFP

Arsenalos edző miatt félti Mourinho a válogatotthoz távozó Bale-t

Németh DánielNémeth Dániel
2020/11/07 18:20
Aggodalmának adott hangot a válogatott szünetet megelőzően José Mourinho, a Tottenham Hotspur edzője. A portugál attól tart, a visszatérésen dolgozó Gareth Bale esetleg rossz kezekbe kerülhet a walesi válogatottnál, ahol az egyik szakember az Arsenalt irányító Mikel Arteta stábjának is tagja. Mourinho hangsúlyozta: Bale esetében különösen fontos a megfelelő terhelés.

A csúcsforma még nagyon messze, de legalább már a csapat rendelkezésére áll a Spurshöz nyáron visszatérő Gareth Bale. A walesi klasszis idén hét év után tért vissza az észak-londoni csapathoz, és az utolsó évekre félresiklott madridi időszakát követően nagy dolgokat várnak tőle. Október közepe óta öt mérkőzésen kapott lehetőségét - kezdőként egyelőre csak az Európa-ligában számított rá Mourinho - ezeken egyszer sikerült gólt szereznie. Az mondjuk három pontot ért, a Brighton ellen csereként beállva három perc után eredményes volt.

Mourinho egyelőre elégedett a támadó teljesítményével, aki lépésről lépésre halad előre, ugyanakkor azt is kiemelte, hogy mennyire fontos a fokozatosság. Ennek a válogatott szünetet megelőzően szerinte azért is nagy jelentősége lehet, mert a walesi nemzeti csapatnál egy Arsenal-kötődésű edző is dolgozik Albert Stuivenberg személyében. "Nem túl kellemes, hogy az egyik stábtag az Arsenal alkalmazásában áll. Ez nekem őszintén kényelmetlen. A válogatottaknál olyan edzőkre lenne szükség, akik csak ott dolgoznak, és nincsenek kluboknál."

A Spurs vezetőedzője szerint Bale már képes lenne 90 percet végigjátszani, de nem csak ezt kell mérlegelni. "Egyre és egyre jobb állapotban van, úgy érzi, végig tudna játszani egy teljes meccset. Azonban itt nem az a lényeg, hogy képes-e rá vagy sem. Olyan játékos, akinél ügyelni kell a biztonságra, mert voltak problémái a múltban. Rengeteget dolgozik, mindannyian óvatosak vagyunk vele, nem szeretnénk semmissé tenni az előző hónapok kitartó munkáját" - jegyezte meg Mourinho, aki arra számít, ott lesz a pályán Bale a Nemzetek Ligájában.

Mourinho pacsizik a lecserélt Bale-lel az EL-ben.Fotó: Europress/AFP

"Walesnek két mérkőzése lesz a Nemzetek Ligájában, arra számítok, hogy játszani fog. Azonban, ha törődnek vele annyira, mint mi, akkor meg kell oldaniuk a regenerálódásra fordított időt, figyelniük kell a játékidőre, és nem szabad megengedniük, hogy kimerüljön."

Wales szövetségi kapitánya az a Ryan Giggs, aki a következő mérkőzéseken nem lehet ott a csapattal, miután családon belüli erőszak vádjával előállították őt a hatóságok. Az MU-legenda 2018 januárjában vette át a nemzeti csapat irányítását, ekkor csatlakozott hozzá Stuivenberg a szakmai stábba. Ez a páros korábban az Old Traffordról is jól ismerte egymást, hiszen két éven át dolgoztak Louis van Gaal csapatában. Mourinho egyébként elmondta, sajnálja, hogy Giggs nem lehet ott a válogatott kispadján.

"Ezekért a meccsekért nem ő felel, amit sajnálok, mert az előző találkozók előtt felhívott és megosztottuk egymással a véleményünket Ben Davies kapcsán. Ez valószínűleg ezúttal nem fog megtörténni" - kesergett egy sort Mourinho.

Arteta a tavaly decemberi kinevezését követően kérte fel Stuivenberget a munkára, amikor Steve Round másodedzőként, Inaki Cana Pavon pedig kapusedzőként csatlakozott a stábjához. "Elégedett vagyok, hogy ennyire tehetséges edzők vesznek körbe. Kiváló egyveleget alkotnak a tapasztalat és a friss gondolkodás terén. Az, hogy ilyen tehetséges emberek vannak a klubnál, kulcsfontosságú lesz ahhoz, hogy visszatereljenek minket a győztes útra" - magyarázta a döntését az Ágyúsok vezetőedzője.

via ESPN

Hozzászólások