Premier League - Extra cserékkel védik az agyrázkódást szenvedő játékosokat Angliában 
Extra cserékkel védik az agyrázkódást szenvedő játékosokat Angliában
Fotó: Europress/AFP

Extra cserékkel védik az agyrázkódást szenvedő játékosokat Angliában 

Szabó BenceSzabó Bence
2021/01/21 14:24
A Premier League lehet az első bajnokság a világon, ahol bevezetik az plusz cserelehetőséget a fejsérülést szenvedő játékosok esetében. 

Bizonyos szempontból történelmi bejelentést tett hétfőn az angol labdarúgó-bajnokság, a Premier League versenybizottsága: az angol lesz az első bajnokság a világon, ahol a közeljövőben próbajelleggel bevezetik az extra cserelehetőséget a pályán fejsérülést szenvedő játékosok számára. Az egyelőre hivatalos kezdési időpont nélküli tesztidőszak alatt a csapatok akár két plusz játékost is lecserélhetnek majd, ha fennál az agyrázkódás gyanúja, ezzel megelőzve a tartós következményeket. 

PL közleményében egészen pontosan így hangzik a szabály megfogalmazása:

"A játékosok egészségét szem előtt tartva a Premier League protokollja maximum két extra cserelehetőséget engedélyez a csapatok számára, az ellenfél pedig ugyanennyi cserét használhat fel. Az agyrázkódás-cserék száma független a korábban már végrehajtott cserék számától."

A döntés némileg váratlanul jöhet azok számára, akik nem követték az eseményeket, de valójában egy Angliában már hónapok óta tartó párbeszéd eredménye. Az utóbbi időben a helyi médiában egyre nagyobb visszhangot kaptak a fejsérülések hosszútávú súlyos hatásai. Riportok születtek olyan egykori játékosokról, mint a legendás Sir Bobby Charlton, aki valószínűleg ezek hatására szenved demenciában

pl-agyrazkodas.jpgRaul Jimenez és David Luiz ütközése látványos példa volt a problémára -Fotó: Europress/AFP

A bajnokság vezetése már decemberben megállapodott az új, ideiglenes szabályok alapelveiben. A döntést elősegítették olyan, a szezon során történt látványos esetek, mint az Arsenal-Wolverhampton meccsen történt ütközés, melynek során a Wolves csatára, Raul Jimenez koponyatörést szenvedett, a vele ütköző David Luiz viszont félidőig pályán maradt. 

Még a tavalyi év végén előkerült egy másik sztárjátékos története, ami a hosszútávú következményekről adott tanúbizonyságot. A jelenleg a Benficában focizó Jan Verthongen mesélte el, hogy még a Tottenham játékosaként szenvedett fejsérülést a 2019-es Ajax elleni BL-elődöntőn, ennek hatásai pedig egészen a tavaly tavaszi leállásig nem múltak el.

"Sok ember nem tudja, de rengeteget szenvedtem annak az ütésnek a hatásaitól: fejfájás és szédülés gyötört. Nem kellett volna folytatnom a játékot. 9 hónapot szenvedtem miatta és nem tudtam hozni azt a teljesítményt, amit szerettem volna."

Verthongen esete arra is rávilágít, játékosként milyen nehéz kezelni egy ilyen helyzetet:

"Nem tudtam, mit kéne tennem. Meccs meccset és edzés edzést követett. Minden alkalommal jött valami új hatás. Aztán jött a leállás és tudtam pihenni két hónapot, utána sokkal jobb lett."

Remélhetőleg az új cserelehetőség bevezetésével már a pályán mérsékelhetők lesznek ezek a hatások, emellett pedig egy egészségesebb légkört is teremthetnek, ahol a játékosok nyíltabban mernek beszélni az ilyen problémáikról. 

Az ideiglenes próbaidőszak szabályai a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséggel, a FIFA-val egyetértésben születtek, de egyelőre kizárólag Angliában érvényesek. Más bajnokságok nem adtak hírt arról, hogy hasonló megoldásban gondolkodnának, a The Athletic információi szerint azonban némileg más keretek között, de a február elején tartott klubvilágbajnokságon is tesztelik majd az ötletet. 


Goal

Hozzászólások