Premier League - Emery: "Özilnek is önkritikát kellene gyakorolnia"
Emery: "Özilnek is önkritikát kellene gyakorolnia"
Fotó: Europress/AFP

Emery: "Özilnek is önkritikát kellene gyakorolnia"

Wojciechowski PatríciaWojciechowski Patrícia
2020/05/17 17:34
Unai Emery-t 2018-ban Arsène Wenger huszonkét éves regnálása után nevezték ki az Arsenal vezetőedzőjének. Nagy elvárásokkal érkezett Londonba, de hamar kiderült, a Sevillával háromszoros Európa-liga-győztes tréner és az Ágyúsok között nem működik a kémia.

Unai Emery-t 2019 novemberében menesztették az Arsenal éléről. A csapat már hét mérkőzés óta nyeretlen volt, a csapatkapitány-kérdést nem sikerült kontrollálnia, a szurkolók is a spanyol ellen fordultak. Emery a The Guardiannak adott interjúban részletezi, mi vezetett a csapat széteséséhez: nyelvi korlátairól, Özillel való kapcsolatáról, és a csapatkapitány-kérdésről is beszélt.

Az elveszített Európa-liga-döntő

Emery szerint, a 2019-es Európa-liga-döntővel kezdődött az Arsenal lejtmenete. Ha megnyerték volna az Európa-ligát, a következő szezonban a BL-ben indulhattak volna, és talán a spanyol londoni edzősége is másképp alakul. Emery kiemelte, első arsenalos szezonja jól sikerült, a Chelsea elleni EL-vereség után derült fény a problémákra.

„Az első szezonban sok mindent jól csináltunk. Úgy gondoltam, ez az én csapatom, az emberek is hittek bennem. A csapatnak volt lelke, nagy intenzitással és energiával játszottunk, a bajnokságban legyőztük a Spurst, a Chelsea-t és a Unitedot. Az elmúlt 13 évben először újra döntőbe jutottunk egy európai kupasorozatban, kifejezetten jó játékot bemutatva a Napoli és a Valencia ellen. Közel voltunk ahhoz, hogy a harmadik helyen végezzünk a bajnokságban, de aztán négy értékes pontot veszítettünk a Crystal Palace és a Brighton ellen.”- emlékezett vissza a spanyol.

Ramsey sérülése, az elkötelezettség hiánya

2018/19-ben az Arsenalnak pont a szezon legfontosabb periódusában nem sikerült hoznia a megfelelő eredményeket. Két fronton, a bajnokságban és az Európa-ligában is kiharcolhatták volna a BL indulást, de döntő pillanatokban érthetetlen eredményeket ért el az együttes. Emery nem akarja mentségként felhozni, de úgy érzi, Aaron Ramsey sérülése nagy hatással volt az egész csapatra. A walesi, aki pozitivitást és energiát hordozott magában, pont akkor dőlt ki, amikor különösen jól ment neki a játék. A baszk edző kiemelte, 100%-os elkötelezettségre lett volna szükség minden egyes játékos részéről, hogy a fontos áprilisi mérkőzéseket Ramsey nélkül is lehozzák.

Emery elmondta, az EL-döntőben egyértelműen jobb volt a Chelsea. A második félidőben Eden Hazard jelentette a különbséget, hiába sikerült jól a felkészülés, hiába voltak akkor nagyon elkötelezettek a játékosok. Hozzáteszi, néhány játékos mentalitásával már első arsenalos szezonja alatt akadtak problémák.

„Egyik nap azt mondták igen, másik nap, hogy nem, a fociban minden egyes nap igent kell mondanod. Ez volt az a plusz, ami hiányzott ahhoz, hogy az utolsó hetekben megfelelően játsszuk le a mérkőzéseinket. Ha az elkötelezettséged nem 100%-os, akkor könnyen veszíthetsz, és pontosan ez történt velünk is.”

Emery.jpgFotó: Europress/AFP

Nem maradt vezéregyénisége a csapatnak

Emery elismerte, hogy hozott néhány rossz döntést, amiért vállalja is a felelősséget. Komoly problémát jelentett, hogy eligazoltak az Arsenal vezéregyéniségei. Laurent Koscielny, Nacho Monreal és Aaron Ramsey távozásával, valamint Petr Cech visszavonulásával négy csapatkapitány hagyta el a klubot. Emery egyik játékosát sem akarta elengedni, hiszen félt attól, ami végül be is következett, hogy az együttes elveszíti vezéreit, és ez kihatással lesz az öltözőre. Az igazolások tekintetében sem tudott megegyezni a klub vezetőivel. Példaként Nicolas Pépé szerződtetését említi.

„Leigazoltuk Nicolas Pépét, aki egy jó játékos, de nem ismertük a személyiségét, időre és türelemre volt szüksége. Inkább valaki olyant szerettem volna, aki már ismeri a bajnokságot, és nem kellett volna hozzászoknia a Premier League-hez. Wilfried Zaha egymaga nyer meg mérkőzéseket a Crystalnak, akár a City, a Spurs, vagy ellenünk. Hihetetlen teljesítményre képes. Megmondtam a vezetésnek, hogy ilyen játékost akarok.”

Emery állítólag beszélt is Zahával, aki szívesen igazolt volna az Arsenalba, a klubvezetők mégis Pépé mellett döntöttek, mondván ő inkább a jövő embere, mint Zaha. 

Ramsey esetében szintén a klubvezetők felelősségét hozta fel. A walesi támadó hajlandó lett volna maradni, a szerződéshosszabbításról folyó tárgyalások során azonban nem sikerült megállapodnia a feleknek. Mindennek pénzügyi okai voltak, így Emery úgy érzi, nem tudta volna befolyásolni a helyzetet.

A kapitánykérdés

Emery hibáztatja a körülményeket, amiért így félre csúsztak a dolgok, de azért belátja, hogy ő is bőven felelős a történtekért. Talán ha meg tudta volna győzni Ramsey-t, Monrealt és Koscielny-t, hogy maradjanak, minden másképp alakult volna. Miként azzal is nagy hibát követett el, hogy hagyta, a csapatkapitányság kérdése negatív hatással legyen a hangulatra. Granit Xhaka kapitánnyá kinevezése óriási tévedés volt.

„Azt hittem, Xhaka jó kapitány lesz. A játékosok őt szavazták meg, tisztelték az öltözőben. Voltak focistáim, akiknek megvoltak a kapitányi képességei, de időre és bizalomra lett volna szükségük. Bizonyos emberek és a szurkolók támogatása nélkül sokkal nehezebb. Ha Xhaka mellett ott lett volna Koscielny, Nacho vagy Ramsey, sokkal könnyebben belejött volna.”

Emery-Xhaka.jpgFotó: Europress/AFP

Özil-probléma

Emery végzetes hibájának tekintik, hogy nem találta meg a közös nevezőt a csapat kulcsjátékosával, Mesut Özillel. A világbajnok alig kapott lehetőséget, látványosan nem tudott vele mit kezdeni a spanyol edző.

„Sokat beszéltem Özillel. Neki is önkritikát kellene gyakorolnia, és átgondolnia a viselkedését és elkötelezettségét. Mindent megtettem, hogy segítsek neki. Eddigi pályafutásom során a tehetséges játékosok mindig a legjobbat hozták ki magukból, amikor én edzettem őket. Mindig pozitív voltam vele, azt akartam, hogy játsszon, hogy részt vegyen az Arsenal életében. Nagy fokú részvételt és elköteleződést vártam tőle. Tiszteltem, és azt gondoltam, segíteni tud a csapatnak. Ő is lehetett volna kapitány, de az öltöző nem őt akarta. Ezt nem én döntöttem el, ez a játékosok döntése volt. A kapitány feladata, hogy megvédje a klubot, az edzőt, a csapattársait.”

Emery-Özil.jpgFotó: Europress/AFP

Nyelvi akadályok

Emery idővel egyre inkább a szurkolók céltáblájává vált. Ebben az is szerepet játszott, hogy a spanyol nem beszélte megfelelő szinten az angolt, nem tudott megfelelő köteléket kialakítani a drukkerekkel. Nyelvtudása nem bizonyult elég erősnek ahhoz, hogy a nehezebb helyzetekben képes legyen meggyőzni környezetét, és elmagyarázza, épp miért nem megy jól a csapatnak.

„Az, hogy a ’good evening’ (jó estét) helyett ’good ebeninget’ mondtam, vicces volt, amíg nyertünk, miután veszítettünk, már rögtön tiszteletlenség lett.”

Az Arsenal szétesése

Idővel látszódott, hogy Emery nem lesz képes megfordítani helyzetét az egyre inkább szétesőben lévő Arsenalban. Kipróbált új formációkat, folyamatosan változtatott a taktikán és a felálláson, de semmi sem segített. Úgy érezte, egyedül maradt. Emery kiemelte, hogy korábbi klubjainál a vezetők részéről mindig megkapta a megfelelő támogatást, még a PSG-nél is élvezte a katari tulajdonos bizalmát. Egyedül az Arsenalnál érezte azt, hogy a vezetők magára hagyták.

Szép emlékek

Emery azért pozitív élményekkel is gazdagodott Londonban, első szezonjára például kifejezetten szívesen emlékszik vissza. Lehetőséget adott fiatal játékosoknak, Pierre-Emerick Aubameyang gólkirályi címe és Alexandre Lacazette fantasztikus teljesítménye szintén örömmel tölti el a mai napig.

Hogy mi hiányzott? Emery szerint, ha Aubameyang berúgja a tizenegyest a Tottenham ellen, vagy legyőzik a Brightont és a Palace-t, minden másképp alakulhatott volna. A csapat azonban nem tudta beteljesíteni célját, a szezon végén elrontották esélyeiket.

Hozzászólások