Premier League - Ellepik a tucatjátékosok a Premier League sztárklubjait?
Ellepik a tucatjátékosok a Premier League sztárklubjait?
Fotó: Europress/AFP

Ellepik a tucatjátékosok a Premier League sztárklubjait?

Nagy BenjáminNagy Benjámin
2020/05/09 09:57
Sejthető, hogy a járvány után más világ jön a futballpiacon, de nem feltétlen várná az ember a "valakit igazolunk, hogy legyen új emberünk" gondolkodást az angol élcsapatoktól. Pedig van rá esély.

Teljesen egyértelmű, már-már közhelyszerű tény, hogy a koronavírus alapjaiban változtatja meg az átigazolási életet a labdarúgásban, és talán valahol így is van ez rendjén, hisz az utóbbi évtizedben nagyon elrugaszkodtak a földtől az árak - elég csak az utóbbi egy-két év összegeit és azt a tényezőt vizsgálni, hogy a nem a szűk elithez tartozó játékosok, vagy a néha kissé túlértékelt tehetségek olyan pénzért váltottak csapatot, amiket látva felszisszent a "mezei szurkoló". A piac változása a brandek emelkedésével járt, így nem csoda, hogy repkedtek a több tízmillió eurós vételárak: a Transfermarkt mérvadó adatai szerint a járvány előtt 18 olyan játékos váltott klubot a következő szezonra, akiket 10 millió eurónál többért szerez meg leendő csapatuk - a friss lista a Chelsea-től végleg az Atlético Madridhoz igazoló Álvaro Moratával (56 millió euró) kezdődik, és a Barcelonától négy évre a Romához szerződő Carles Pérezzel (11 millió euró) zárul.

Nem egy szakember vizionálta az elmúlt hetekben az átigazolási díjak, ezzel párhuzamosan a fizetések hosszú távú, drasztikus csökkenését, ami a reklámok, a jegybevételek, a szponzori pénzek hiányából fakad. A topbajnokságok korábbi vagy jelenlegi vezetői egyöntetűen hasonló állásponton vannak: a százmilliós üzletek korszakának vége, a legkeresettebbek idén nyáron szinte biztosan nem váltanak klubot, így vagy nagyon kevés transzfer lesz, vagy előtérbe kerülnek a kölcsönügyletek, vagy most kapnak az utánpótlásbázisok minden eddiginél nagyobb figyelmet. A középcsapatok esetében különösen igaz lehet, hogy a kisebb fizetést igénylő, saját nevelésű tehetségeikre építenek. 

Évekbe telhet, mire magához tér a labdarúgás a járványtól kapott pofonból | Eurosport

Ha minden jól alakul, a következő hetekben újraindulhat az élet a topbajnokságokban. Szakemberek azonban arra figyelmeztetnek: nagy változásokra kell felkészülni, és sokáig eltarthat, mire visszatérnek a labdarúgásban a járvány előtti állapotok. Rövid távon a zárt kapus mérkőzések és az átalakított versenynaptár formájában nyilvánulhatnak meg az eltérések, hosszabb távon pedig a sportág finanszírozása változhat meg.

A Premier League élgárdáit nézve megfigyelhető ugyan, hogy egyszer-egyszer eléggé mellényúlnak (elég csak Danny Drinkwaterre gondolni), máskor érthetetlen igazolásokkal sokkolják a szurkolóikat (például nem Konstantinos Mavropanos volt az, aki megoldást jelentett az Arsenal védelmében), ám az, hogy olyan játékosokra csapnak le, akik valószínűleg a kezdőcsapat közelében sem lesznek, nem túl gyakori jelenség.

A kereslet-kínálat esetükben nem feltétlen fog csökkenni, hisz tehetős klubként pénzügyi lehetőségeik engedni fogják a költekezést a nehéz gazdasági helyzetben is - természetesen mértéktartó módon. Ahol nem ment jól a szekér az utóbbi hónapokban, vagy akad egy-egy hiányposzt, egy-egy kölcsönüzlet, ráadásul fő tényezőként nem tudják megszerezni eddigi legnagyobb kiszemeltjeiket, ott szinte elképzelhetetlen, hogy ne érkezzen egy-két fiatalabb, az angol foci élvonalának fizikumát, tempóját egyáltalán nem ismerő tucatjátékos. Azaz olyanok, akikből könnyen lehet, hogy egyszer meglepetésemberek és klasszisok lesznek, ám jelenleg saját csapatukban, bajnokságukban sem számítanak a legjobbnak, sőt, nevüket jó, ha tízből három-négy futballfanatikus ismeri. 

A koszovói futballszövetség elnöke, Agim Amedi megerősítette, a Liverpool tárgyal Milot Rashica megszerzéséről, aki Xherdan Shaqiri helyére/mellé érkezhet a vörösök kispadjára. A 23 éves játékos értéke jelenleg 28 millió euró, ám a Werder Bremen jócskán áron alul elpasszolhatja őt. Az Arsenalnak már csak az aláírás hiányzik George Lewis, egy 19 éves norvég szélső megszerzéséhez, aki jelenleg a norvég harmadosztályú Fram Larviknál játszik, és korábban már részt vett egy hatnapos próbajátékon a londoniaknál. Weston McKennie, a Schalke 21 éves amerikai középpályása nyilatkozta a napokban, hogy már nyártól a Premier League valamelyik élcsapatában játszana, ügynökei tárgyalásban álltak az utóbbi hetekben angol klubokkal. Ha már Jadon Sancho marad Dortmundban, Amad Traoré, az Atalanta 17 éves elefántcsontparti tinije jelenthet valamiféle megoldást a Manchester Unitednek, hasonlóan ahhoz a 22 éves walesi Joe Rodonhoz, aki jelenleg a Swansea védelmét erősíti. 

Hozzá kell tenni, sok nehezebb helyzetben lévő kisebb csapat akár alacsonyabb áron is túladna játékosain, ami ezen a nyáron főleg felkeltheti a nagyok érdeklődését, az ügynökök pedig most találhatják meg ügyfeleik útját az álmokhoz. Hogy aztán az az álom valósággá, aztán a valóság rémálommá változik-e, azt csak megtippelhetjük - legfeljebb rosszmájúan feltételezhetjük. 

via Goal, Sky Sports

Hozzászólások