Premier League - Az MU BL-győztes csatára szerint De Geának meg kell küzdenie idén az első számú kapus posztjáért
Az MU BL-győztes csatára szerint De Geának meg kell küzdenie idén az első számú kapus posztjáért
Fotó: Europress/AFP

Az MU BL-győztes csatára szerint De Geának meg kell küzdenie idén az első számú kapus posztjáért

Takács MártonTakács Márton
2020/10/02 09:07
A Manchester United egykori támadója, Andy Cole úgy véli, hogy továbbra is David de Gea lesz az első választás posztján az Old Traffordon, de csak akkor, ha újra tud emelni teljesítménye színvonalán. 

Az előző szezonban felerősödtek azok a hangok, melyek szerint David de Gea elveszítheti a kezdő helyét a Manchester Unitedben. "David de Gea a legtúlértékeltebb kapus, akit hosszú-hosszú ideje láttam"  - fakadt ki például élő adásban a Manchester United korábbi játékosa, Roy Keane"Tele van a hócipőm vele. Egy nemzetközi szinten is elismert játékosról beszélünk." A spanyol márciusban az Evertonnak ajándékozott gólt, karácsony előtt a Watford ellen hibázott, augusztusban a Crystal Palace-t segítette találathoz. 

De Gea gyakori és sokba kerülő hibái azért lehettek érdekesek, mert van olyan MU-kötődésű kapus, aki remekelt a 2019/20-as szezonban. Dean Henderson hétről hétre kiválóan teljesített a szezon egyik meglepetéscsapatában, a Sheffield Unitedben.

Itt az idő, hogy az MU lecserélje sokat bakizó kapusát? | Eurosport

Pár szezonnal ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy David de Gea elveszítheti a kezdő helyét a Manchester Unitedben. A spanyol válogatott kapus hosszú éveken át a csapat legjobb, legmegbízhatóbb játékosa volt, és világszinten is a legkiválóbb kapusok között kellett számon tartani. Az idei szezonban elkövetett hibái azonban megkérdőjelezhetik értinthetetlen státuszát.


Alan Shearer júliusban úgy vélte, szerint a következő idényben de Gea helyett Hendersont kellene a Manchester United kapujába állítani. "Ha egy kapus elkövet egy hibát, esetleg kettőt, gondolhatod még azt, hogy ragaszkodnod kell hozzá, de itt ez többször előfordul"  - indokolta álláspontját a korábbi 63-szoros angol válogatott csatár, a Premier League történetének legeredményesebb játékosa, jelezve, hogy itt lenne az ideje Henderson visszahívásának.

Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United edzője azonban gyorsan leszögezte: elégedett a játékossal. Roy Keane aztán megint megszólalt, úgy vélte, hogy korábbi csapatának a nyáron egy jobb kapust kellene igazolnia, hogy a következő szezonban versenyben lehessen a Premier League bajnoki címéért. Keane továbbra is ragaszkodott ahhoz, hogy a klubnak megfelelő helyettest kell találnia, ha a következő szintre akarnak lépni. Erre is reagálva Solskjaer a világ legjobbjának nevezte posztján a spanyolt. 

"De Gea a világ legjobb kapusa" - Solskjaer védelmébe vette a sokat kritizált játékost | Eurosport

David de Gea finoman szólva sem élete szezonját futja, a spanyol válogatott kapus ebben az idényben inkább a hibáival tűnt fel, mintsem az elképesztő bravúrokkal. Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United edzője azonban gyorsan leszögezte: elégedett a játékossal, akit posztja legjobbjának nevezett a Sheffield United elleni mérkőzést megelőzően.

Ebből lett az, hogy Henderson visszatért Manchesterbe, és eddig két Ligakupa-mérkőzésen védett, a Premier League eddig De Gea felségterületének bizonyult. A napokban Andy Cole, a Manchester Uniteddel 1999-ben triplázó támadó mondta el, hogy szerinte David de Gea elegendő hitellel rendelkezik a klubnál ahhoz, hogy egyelőre megőrizze helyét a kezdőcsapatban, de a spanyolnak figyelmeztető jel lehet, hogy Dean Henderson készen áll, hogy nagyobb hibák esetén beugorjon.

De Gea, miután túljutott az Angliában való beilleszkedési folyamaton, négy alkalommal is az MU Év játékosa-díjában részesült. De sokba kerülő hibái miatt ettől a szinttől messzebb került. Két sikeres kölcsönben töltött idény után komoly riválist kapott Henderson személyében. De Gea maradt a kapuban a PL 2020/21-es évadának első két meccsén, de a védelmi gyengeségeket továbbra sem nélkülözik a Vörös Ördögök.

Cole úgy véli, hogy a hit megmutatkozik De Geában, de az egykori csatár elismeri, hogy a türelem csak idáig húzódhat.

"Szerintem David de Gea a Manchester United korábbi szezonjaiban elég hitelt szerzett magának. Tudom, hogy mindig minden szezonban frissnek érezte magát, de egy kicsit a múltból is él. Több van benne, de ha olyan teljesítményt produkál, mint tavaly, akkor Henderson biztosan megkapja helyette a lehetőséget."

Henderson-De-Gea-min.jpgFotó: Europress/AFP

Henderson szereplése a mostani évadban eddig a Carabao-kupa területére korlátozódott, a 23 éves játékos még nem léphetett pályára a Premier League-ben a United színeiben. A Lutonnal és a Brightonnal szemben is megőrizte kapuját a góltól, az MU 3-0-ra nyerte meg mindkét partit. 

"Nem leszek tiszteletlen a Sheffield Uniteddel szemben, de a Manchester Unitedben játszva mindig résen kell lenni, állandóan figyelni kell. Lehet, hogy 50-60 percen át labdához sem ér, a kapus, majd hirtelen világklasszis védést kell bemutatnia. Henderson ezt megtette, úgy gondolom, hogy bebizonyította, hogy nagyon jó kapus, és David de Geának csatáznia kell az első helyért.

via goal.com

Hozzászólások