Premier League - De Bruyne szerint angol válogatott csapattársa idővel a világ egyik legjobbja lehet
De Bruyne szerint angol válogatott csapattársa idővel a világ egyik legjobbja lehet
Fotó: Europress/AFP

De Bruyne szerint angol válogatott csapattársa idővel a világ egyik legjobbja lehet

Takács MártonTakács Márton
2020/11/23 20:05
Phil Foden a világ egyik legjobb játékosa lehet, ha akarja, mondta 20 esztendős csapattársáról Kevin De Bruyne, a Manchester City zseniális középpályása.

20 éves korára az Etihad Stadion akadémiai rendszerének magas rangú tanulója éppen azzal van elfoglalva, hogy nevet szerezzen magának, amivel elég jól halad. Nagy dolgokat várnak tőle egy ideje - miközben a klubjában olyan nagyon sok lehetőséget nem kapott a tavalyi szezonig -, de Foden lehetőségei már jóval azelőtt kiderültek, hogy Angliával az U17-es világbajnokságon aranyérmet szerzett. Azóta már háromszoros felnőtt válogatott is lett, és 85 mérkőzést játszott a City első csapatában, amelyeken 18 gólt és 14 asszisztot jegyez. 

Klubszinten rendszeres szerepet azóta kap irányító poszton, amióta a nyáron távozott a klublegenda és vb-aranyérmes David Silva. Pep Guardiola már korábban is azt nyilatkozta, hogy egyik kedvenc játékosa utódját látja a fiatal angolban, így a klasszis spanyol pótlását meg tudják akár oldani házon belül. Foden 11 meccsen szerepelt ebben az idényben, a Premier League-ben hét mérkőzésen kapott 404 percet. Izland ellen két gólt is szerzett és egy gólpasszt is kiosztott a Nemzetek Ligájában az angol válogatott színeiben, a Wembleyben 4-0-ra nyert Gareth Southgate együttese. 

Guardiola szerint a ManCity kulcsembere, topjátékosa lesz a 20 éves angol középpályás | Eurosport

Phil Foden, a Manchester City 20 éves középpályása kulcsszerepet játszott csapata Burnley elleni 5-0-s győzelmében az újrainduló Premier League-ben. Pep Guardiola nagy dolgokat vár tőle a folytatásban, Riyad Mahrez is dicsérte fiatal csapattársát, Angliában és nemzetközi fronton is ragyogó pályafutást jósol neki. Edzője, Pep Guardiola szerint Phil Foden a Manchester City kulcsjátékosa lesz a következő évtizedben.

A világ jelenlegi legjobb középpályása, Kevin De Bruyne úgy véli, hogy Foden bármit elérhet, amit akar. A belga szerint csapattársa a legmagasabb szintre is kerülhet. A belga első kézből látta Foden szintlépéseit a City-nél, az angol 2017 novemberében debütált az egyesület felnőtt csapatában, De Bruyne pedig izgatott a fiatal középpályás jövője miatt.

"Nagyon jól megy Philnek. Velünk van már három, négy éve. Még fiatal, de már rendszeresen játszik. Nagyon jól játszik, fejlődik, ezt kell folytatnia. Pár év múlva, ha jól megy, és ha akarja, a világ egyik legjobb játékosa lesz." - nyilatkozta De Bruyne

Érdekesség, hogy november közepén Belgium Angliával játszott a Nemzetek Ligájában, Romelu Lukakuék 2-0-ra nyertek, de nem találkozott a pályán a ManCity két középpályása, De Bruyne ugyan végigjátszotta a mérkőzést, Foden viszont csak a kispadon ülte végig a partit. 

Pep Guardiola kezdi megtagadni önmagát? | Eurosport

A Manchester City 7 forduló után csak a 10. helyet foglalja el a bajnokságban, miközben a játékban is kezdenek kikopni a Pep Guardiola által kimunkált stílusjegyek. Pillanatnyi formahanyatlás, vagy edzői döntés áll emögött? Minden 2016. februárjában kezdődött, amikor Pep Guardiola a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Juventus Stadionba látogatott.

"Nagyon örülök neki és a családjának. A szeptemberi tapasztalatok megszerzése nagyon nehéz lehetett egy fiatal számára" - célzott arra Gareth Southgate, az angol válogatott szövetségi kapitánya arra, hogy azután hívta vissza játékosát a keretbe, hogy Fodent a csapat szabályainak megsértése után hazaküldte az előző edzőtáborból. "Tudjuk, mire képes. Azon kevesek közé tartozik, akik nagyon izgalmasak lesznek az elkövetkező években Anglia számára."

Jack Pitt-Brooke írja ezzel kapcsolatban az Athleticen megjelent cikkében az angol nemzeti együttes lehetséges Eb-keretéről, hogy "a két legizgalmasabb 8-as két fiatal: Mason Mount, aki most kulcsfontosságú szerepet játszik, és Phil Foden, az Izland elleni mérkőzés legjobb játékosa. Foden játékát extra szintű mozgékonyság és fantázia jellemzi, valamint Pep Guardiola négyéves edzéseiből származó ismeretekkel rendelkezik. Lehet, hogy mindketten kezdenek jövőre a középpályán, de ha csak egyiküknek lesz hely, akkor az Fodené lehet Mount előtt."

Foden-angol-válogatott-min.jpgFotó: Europress/AFP

via ESPN

Hozzászólások