Premier League - "De Gea a világ legjobb kapusa" - Solskjaer védelmébe vette a sokat kritizált játékost
"De Gea a világ legjobb kapusa" - Solskjaer védelmébe vette a sokat kritizált játékost
Fotó: Europress/AFP

"De Gea a világ legjobb kapusa" - Solskjaer védelmébe vette a sokat kritizált játékost

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/23 17:41
David de Gea finoman szólva sem élete szezonját futja, a spanyol válogatott kapus ebben az idényben inkább a hibáival tűnt fel, mintsem az elképesztő bravúrokkal. Ole Gunnar Solskjaer, a Manchester United edzője azonban gyorsan leszögezte: elégedett a játékossal, akit posztja legjobbjának nevezett a Sheffield United elleni mérkőzést megelőzően.

A spanyol játékost ért bírálatok hátterében a kapussors igazságtalanságát is felfedezhetjük. De Geának ugyanis még mindig vannak szemkápráztató bravúrjai, még ha nem is szállítja ezeket olyan ütemben, mint két szezonnal ezelőtt, a közösségi médiában és a sajtóban mégis inkább a hibáival foglalkoznak. Tény, hogy ebben az idényben inkább az átlaghoz közelít a teljesítménye, és a gólt eredményező hibák tekintetében is a Premier League élmezőnyében jár, a kritikák azonban sokszor túlzóak vele szemben.

Roy Keane például a Sky Sports műsorában a "világ legtúlértékeltebb" kapusaként jellemezte De Geát, miután a játékos a saját kapujába ütötte Steven Bergwijn lövését. A hétvégi mérkőzést követően ismét megjelentek azok a hangok, miszerint a Manchester Unitednek le kellene váltania a kapusát, méghozzá arra a Dean Hendersonra, aki a Sheffield United színeiben kiválóan teljesít, és a statisztikák szerint a bajnokság legjobb kapusai közé tartozik. Solskjaer azonban egyelőre nem tervez változtatást.

Itt az idő, hogy az MU lecserélje sokat bakizó kapusát? | Eurosport

Pár szezonnal ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy David de Gea elveszítheti a kezdő helyét a Manchester Unitedben. A spanyol válogatott kapus hosszú éveken át a csapat legjobb, legmegbízhatóbb játékosa volt, és világszinten is a legkiválóbb kapusok között kellett számon tartani. Az idei szezonban elkövetett hibái azonban megkérdőjelezhetik értinthetetlen státuszát.

"David a világ legjobb kapusa" - jelentette ki. "Az elmúlt hét meccsen két gólt kapott, pedig a City, a Chelsea, a Tottenham és az Everton volt az ellenfél. Az Everton elleni a ritka kivételek egyike volt, míg a mostanit egyszerűen nem tudta megfogni, ennek ellenére meccseket nyer nekünk, és a világ legjobbja. David nagyon keményen dolgozik, edzéseken egyáltalán nem hibázik. Nagyon elégedett vagyok a munkájával. Voltak kiváló szezonjai, és nem hiszem, hogy rossz sorozatnak tekinthető, ha hét meccsen két gólt kap valaki."

"Voltak meccset eldöntő védései, a Tottenham ellen pedig megmentett nekünk egy pontot. Mentálisan nagyon erős kapus, minden nap beszélek vele, rendben van."

Azt viszont nem tagadta Solskjaer, hogy figyelemmel követik Henderson fejlődését, és nagyon elégedettek a teljesítményével. A 23 éves játékos ebben az idényben 29 Premier League mérkőzésen lépett pályára, és csak 25-ször vették be a kapuját, miközben 11 alkalommal kapott gól nélkül lehozta a meccset. Ami viszont ennél is sokatmondóbb adat, hogy a várható kapott gólok statisztikát nyolc találattal teljesíti felül, a védési százalékok terén pedig csak a Liverpool klasszisa, Alisson előzi meg.

"Más feladat a Sheffieldnél, és más a Manchester Unitednél védeni" - jegyezte meg az edző. "Eddig más pozícióban volt, de az elmúlt két szezon során fantasztikus ütemben fejlődött, férfiakkal és férfiak ellen játszott, volt lehetősége pályára lépni a Championshipben, és egy nagyon izgalmasan futballozó csapat tagja. A statisztikák alapján jó pár pontot hozott nekik. Folyamatosan tanul, nagyon szenvedélyes, és szépen fejlődik az edzők keze között. Egy napon ő lesz az angol válogatott és a Manchester United első számú kapusa, de ehhez még fejlődnie kell."

via goal.com

Hozzászólások