Premier League - Itt az idő, hogy az MU lecserélje sokat bakizó kapusát?
Itt az idő, hogy az MU lecserélje sokat bakizó kapusát?
Fotó: Europress/AFP

Itt az idő, hogy az MU lecserélje sokat bakizó kapusát?

Németh DánielNémeth Dániel
2020/06/21 10:15
Pár szezonnal ezelőtt még elképzelhetetlennek tűnt, hogy David de Gea elveszítheti a kezdő helyét a Manchester Unitedben. A spanyol válogatott kapus hosszú éveken át a csapat legjobb, legmegbízhatóbb játékosa volt, és világszinten is a legkiválóbb kapusok között kellett számon tartani. Az idei szezonban elkövetett hibái azonban megkérdőjelezhetik értinthetetlen státuszát.

"David de Gea a legtúlértékeltebb kapus, akit hosszú-hosszú ideje láttam" - fakadt ki élő adásban a Manchester United korábbi játékosa, Roy Keane. "Tele van a hócipőm vele. Egy nemzetközi szinten is elismert játékosról beszélünk." Az egykoron kőkemény játékáról ismert Keane azt követően vette célba De Geát, hogy a spanyol hálóőr a Tottenham elleni mérkőzésen bevédte Steven Bergwijn erős lövését. Valahol igaza van az MU legendás játékosának, De Gea szintjén védhetőnek tűnt a próbálkozás, ráadásul nem ez volt az első hibája a szezonban.

Ole Gunnar Solskjaer a találkozót követően próbálta valamelyest lehűteni a kedélyeket, és védelmébe vette kapusát. "Roy fantasztikus középpályás volt, nagyon jó barátomnak tartom, de nem vagyok benne biztos, hogy ő képes lett volna megakadályozni Bergwijn lövését" - jelentette ki az edző. "David csalódott, de a labda mozgott a levegőben. Öt perccel később pedig volt egy remek védése, amikor épp rossz periódusban voltunk, és úgy nézett ki, kaphatunk egy második gólt is" - folytatta Solskjaer.

Döntetlent játszott egymással Mourinho jelenlegi és volt csapata | Eurosport

A Tottenham Hotspur 1-1-es döntetlent játszott a vendég Manchester Uniteddel az angol labdarúgó-bajnokság 30. fordulójának pénteki játéknapján. A mérkőzésen a hazaiak a 27. percben Steven Bergwijn találatával szereztek vezetést, a vendégek a 81. percben Bruno Fernandes büntetőjével egyenlítettek. Korábban, a forduló nyitómeccsén a Southampton magabiztos, 3-0-s sikert aratott a sereghajtó Norwich otthonában.

Keane finoman szólva sem tartozik a legmegfontoltabb, pláne a legkifinomultabb szakértők közé, azonban az nehezen vitatható, hogy De Gea komoly problémákkal küszködik. Az MU formaingadozásait nyilvánvalóan nem szabad az ő nyakába varrni, még mindig vannak emberfeletti bravúrjai - így történt ez a Spurs ellen is - csakhogy ezekhez a védésekhez megmagyarázhatatlan hibák is társulnak. Márciusban az Evertonnak ajándékozott gólt, karácsony előtt a Watford ellen hibázott, augusztusban a Crystal Palace segítette találathoz.

Hogy ezt kontextusba helyezzük: egyedül Martin Dubravka (4) követett el több gólt eredményező hibát a Premier League kapusai közül a mostani szezonban.

De Gea gyakori és sokba kerülő hibái azért különösen érdekesek, mert van olyan MU-kötődésű kapus, aki remekelt a 2019/20-as szezonban. Dean Henderson hétről hétre kiválóan teljesít a szezon egyik meglepetéscsapatában, a Sheffield Unitedben, az Aston Villa elleni mérkőzésen 11. alkalommal maradt kapott gól nélkül az idényben. De Gea ebben a kategóriában csak nyolcat ért el, ráadásul többször jártak túl az eszén, mint a 23 éves angol kapusnak: 34 fellépésen 32-ször vették be a kapuját, miközben Henderson 29 meccsen 25 gólt kapott.

Ezek a statisztikák önmagában nem árulnak el sok mindent a kapusok teljesítményéről, hiszen éppúgy tükrözhetik a védelmek állapotát is. De Gea gyengélkedését és Henderson remeklését azonban az Opta is megerősíti: előbbi a várható kapott gólokhoz képest egy góllal alulteljesít (vagyis kicsivel az átlag alatti az egész éves produkciója); utóbbi viszont nyolc (!) találattal felülteljesíti az xG-mutatót. Ez már olyan teljesítménybeli különbség, ami elgondolkodtathatja az MU edzőjét a kapusposzt jövőjét illetően. 

Henderson a hagyományosabb mutatókban is kiválóan teljesít, a védési százalékok tekintetében csak Alisson (80,4%) előzi meg a lövéseket 76,9%-os hatékonysággal hárító kapust. (De Gea 72,4%-on áll.) Óva intenénk mindenkit attól, hogy az egyébként statisztikai oldalként kiváló WhoScored értékelése alapján alkosson véleményt egy-egy futballistáról, ettől függetlenül érdekes tendencia, hogy De Gea két szezonnal ezelőtt a PL legjobb kapusai között volt, ebben az idényben viszont a legrosszabb hálóőrök közé sorolja a szakoldal algoritmusa.

Ez természetesen túlzás, és már csak a múltbeli eredményei miatt is tiszteletlenség lenne a liga hátsó harmadához sorolni őt. Azt viszont talán leszűrhetjük a számokból, hogy a spanyol kapus nem annyira nélkülözhetetlen az MU számára, mint azt korábban gondoltuk volna. Ha igazak a hírek, De Gea havonta 375 ezer fontot tesz zsebre új szerződése értelmében, és az nyilvánvaló, hogy az MU átlagon felüli teljesítményt várna el ennyi pénzért cserébe. Az idei szezon alapján viszont ár-érték arányban jobban járna a klub Hendersonnal.

de-gea-henderson.png Fotó: WhoScored 

Az egyik fő kérdés, hogy a 23 éves angol kapus magasabb szinten is képes lenne-e hozni ezt a teljesítményt. Ne becsüljük le a rá nehezedő nyomást: már önmagában az MU-nál sem egyszerű feladat első számú kapusként beilleszkedni - erről épp De Gea mesélhetne a legtöbbet - és ha így folytatja, előbb-utóbb a válogatottnál is szóba kerül Jordan Pickford alternatívájaként. Ebben a kettős szerepben a mostaninál lényegesen nagyobb figyelem irányulna rá, márpedig az angol sajtó nem épp a kíméletességéről ismert.

Először azonban az MU-nak valahogy túl kellene adnia De Geán, ami megint csak nehéz feladatnak ígérkezik. Egyrészt, a kapuspiac meglehetősen telített, a Chelsea-t leszámítva talán nincs is olyan topklub, ahol égető probléma lenne ez a poszt. Másfelől De Gea eleve nem lenne olcsó mulatság, hiszen a fizetése elképesztően magas, ami még tovább szűkíti a lehetőségeket. Solskjaer természetesen dönthet úgy is, hogy jövőre megversenyezteti a két játékost, hátha az extra motiváció jót tesz a spanyol kapus formájának.

Ha viszont De Gea elveszíti a helyét, az MU könnyedén egy újabb Alexis Sánchez-féle helyzetben találhatja magát. 

Hozzászólások